Cezar Irimia, invitat în ediția din această săptămână a emisiunii Academia de Sănătate, realizată de academicianul Irinel Popescu, vine cu exemple concrete, în care se află bolnavii de cancer în perioada stării de urgență.
”Sistemul a creat incertitudini, a bulversat pacienții. (...) Am fost sunat de pacienții externați din spitale cărora nu li s-a dat o direcție sau un transfer la alt medic, la alt spital. Am întâlnit pacienți refuzați la intervenție chirurgicală programată în acest sens. Și de aici vine incertitudinea”, se justifică Cezar Irimia, președinte FABC.
Acesta a repetat, de mai multe ori, că bolnavii oncologici ascultă indicațiile medicilor curanți în situația de urgență, însă a ridicat o serie de întrebări:
”Dar ce ne facem când în situație de pandemie, nici noi, nici medicii noștri nu suntem protejați, nu avem echipament de protecție, nu suntem testați acolo unde există suspiciune și nu avem o certitudine că actul medical se desfășoară așa cum ar fi trebuit, conform protocoalelor. (...) Noi (n. r. pacienții oncologici) suntem foarte docili în ce ne indică medicul curant, (...) dar ce ne facem cu lipsa de medicamente, ce ne facem cu lipsa unor - hai să zicem - hotărâri la nivel național privind soarta pacientului cu cancer. E ambiguitate la această oră, în care noi nu știm ce să facem privind ridicarea medicamentelor de la medicul de familie, medicamente pe care oricum nu le prea găsim în farmacii; trebuie să colindăm din farmacie în farmacie”.
Cezar Irimia avertizează ce înseamnă întreruperea tratamentului
”Vocea” bolnavilor de cancer subliniază că tratamentele, deși e stare de urgență, trebuie să fie făcute în continuare. Cezar Irimia a afirmat că pacienții cu cancer simt că sunt marginalizați de sistemul de sănătate:
”Asupra noastră planează incertitudinea, ne simțim marginalizați de către sistemul de sănătate prin hotărârile luate, prin ceea ce s-a indicat la adresa pacienților cu neoplazii. Întreruperea unui tratament la un pacient cu cancer înseamnă periclitarea vieții acestuia”.
Acesta este conștient că nu se poate acoperi un număr mare de pacienți cu un număr mic de medici despre care a afirmat, în repetate rânduri, că nu sunt protejați. ”Sistemul e putred, e neoplazic, are multiple metastaze. Știm cu toții acest lucru”, încheie Cezar Irimia, președintele FABC.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.