Cerneala folosită pentru tatuaje crește riscul de cancer. Limfomul, cu 30% mai frecvent la tatuați

Ion Voicu |
Data publicării:
tatuaje - FOTO: Freepik@PlaceboPill
tatuaje - FOTO: Freepik@PlaceboPill

Pasionații de tatuaje știu că procedeul nu e lipsit de riscuri. Dispozitivele care injectează cerneala pot transmite infecții virale, ca hepatita B sau C, ori chiar virusul SIDA. Puțini se gândesc, însă, la cancer.

Publicitate

O cercetare amplă, pe sute de cazuri, coordonată de Christel Nielsen, de la Universitatea din Lund, Suedia a fost publicată recent de eClinicalMedicine și arată că riscul la care se expun persoanele care își fac tatuaje este mai grav decât se credea.. 

Studiul, primul în acest domeniu, a descoperit că tatuajele cresc riscul de limfom malign cu aproximativ 20% comparativ cu absența acestora. Cerneala de tatuaj conține adesea substanțe cancerigene și, odată aplicată pe piele, declanșează un răspuns imunologic.

Cercetarea, finanțată de statul suedez, a folosit un studiu de tip caz-control bazat pe populație, incluzând toate cazurile noi de limfom malign la adulții (cu vârste între 20 și 60 de ani) înregistrați în Registrul Național de Cancer al Suediei între 2007 și 2017 (n = 11.905).
Expunerea la tatuaje a fost evaluată printr-un chestionar structurat aplicat atât cazurilor, cât și unui grup de  martori selectați aleator, potriviți după vârstă și sex, care nu aveau limfom.
Rezultatul principal a fost raportul ratei de incidență a limfomului malign între persoanele tatuate și cele netatuate.

De remarcat că un adult din cinci a folosit unul sau mai multe tatuaje pe suprafețe diferite ale corpului. După ajustarea factorilor de corecție, s-a stabilit că persoanele tatuate au avut un risc cu 21% mai mare de limfom în general decât cei fără tatuaje (raportul ratei de incidență = 1,21; IC 95%, 0,99-1,48).

În analizele subgrupurilor, cele mai mari riscuri, de aproximativ 30%, au fost observate pentru limfomul difuz cu celule mari B și limfomul folicular la persoanele tatuate, comparativ cu cele netatuate. Nu s-au găsit dovezi că riscul de limfom ar crește odată cu extinderea suprafeței corpului acoperită de tatuaje.Autorii au raportat că popularitatea tatuajelor a crescut semnificativ, având o prevalență actuală de peste 20% în studiile europene.

Concluziile studiului sugerează că „expunerea la tatuaje este asociată cu un risc crescut de limfom malign.” Autorii subliniază necesitatea urgentă a unor cercetări epidemiologice suplimentare pentru a stabili o legătură cauzală. Între timp, recomandă măsuri stricte de reglementare pentru controlul compoziției chimice a cernelurilor de tatuaj.

4o

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel