Cerealele integrale, secretul unei vieți lungi și sănătoase. Sunt considerate un superaliment

Monika Baciu |
Data publicării:
cerealele integrale - FOTO: Freepik
cerealele integrale - FOTO: Freepik

Aceste alimente, frecvent ignorate, sunt, de fapt, secretul unei vieți lungi și sănătoase.

Adoptarea unui stil de viață sănătos poate începe cu un gest simplu: includerea cerealelor integrale în alimentație. Aceste alimente, adesea ignorate, sunt considerate de nutriționiști un adevărat "superaliment" pentru sănătate. Potrivit unui studiu publicat în European Journal of Nutrition, consumul de cereale integrale la vârsta mijlocie poate contribui la o îmbătrânire mai sănătoasă și la prelungirea vieții fără boli.

Carlos Abundancia, specialist al Consiliului European pentru Informații Alimentare, afirmă că cerealele integrale sunt esențiale.

"Cerealele integrale sunt adevărate amplificatoare naturale ale sănătății. Ele sprijină bunăstarea generală și sănătatea organelor", spune Carlos Abundancia, potrivit Express.

Scad riscul de boli cronice

Cercetările arată că un consum zilnic de cel puțin 50g de cereale integrale poate aduce beneficii semnificative:

- 20% reducere a riscului de mortalitate cardiovasculară

- 12% reducere a mortalității provocate de cancer

- 15% reducere a mortalității totale

Optează pentru pâine, paste și orez integrale, consumă fulgi de ovăz sau cereale integrale, și adaugă semințe precum chia sau in în iaurt și salate.

Cereale integrale - FOTO: Freepik@suryadil

Îmbunătățesc sănătatea digestivă

Cerealele integrale sunt bogate în fibre insolubile care contribuie la sănătatea sistemului digestiv. Fibrele ajută la reglarea tranzitului intestinal și hrănesc bacteriile benefice din colon.

"Un sistem digestiv sănătos este esențial pentru o imunitate puternică", explică Carlos.

Cresc aportul de nutrienți esențiali

Pe lângă fibre, cerealele integrale conțin o gamă variată de nutrienți, inclusiv:

- Vitamina B

- Fier

- Zinc

- Magneziu

- Mangan

Comparativ cu cerealele rafinate, cele integrale oferă de până la 75% mai mulți nutrienți. Înlocuiește orezul alb cu quinoa sau bulgur, iar făina albă din rețete cu făină integrală, pentru un aport mai mare de vitamine și minerale.

Reglează nivelul glicemiei

"Cerealele integrale au un indice glicemic scăzut și sunt digerate mai lent, ceea ce previne creșterile bruște ale zahărului din sânge", spune Carlos.

Această proprietate le face ideale pentru menținerea nivelului de energie și pentru reducerea riscului de diabet de tip 2.

Combat inflamația

Cerealele integrale sunt bogate în antioxidanți și compuși fitochimici cu proprietăți antiinflamatoare. Aceste substanțe:

- Îmbunătățesc sănătatea inimii

- Reduc riscul de cancer

- Protejează funcția cognitivă

"Reducerea stresului oxidativ prin consumul de cereale integrale ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire", adaugă specialistul.

Scad nivelul colesterolului

Diete sănătoase pentru inimă includ în mod frecvent cerealele integrale. Fibrele solubile din aceste alimente ajută la reducerea colesterolului rău (LDL), contribuind la prevenirea bolilor cardiovasculare.

Susțin pierderea în greutate

Alimentele din cereale integrale sunt mai sățioase decât cele rafinate, reducând poftele nesănătoase. Dietele bogate în fibre contribuie la reglarea apetitului și la îmbunătățirea metabolismului. Gustările pe bază de cereale integrale, cum ar fi floricelele fără unt sau batoanele din ovăz, sunt opțiuni excelente pentru controlul greutății.

Cerealele integrale, alegere simplă pentru sănătate

Adoptarea cerealelor integrale în dieta zilnică ar putea fi una dintre cele mai ușoare și mai eficiente schimbări pentru sănătatea ta.

"Aceste alimente dense în nutrienți nu doar că adaugă ani vieții tale, ci și calitate acestor ani", mai subliniază Carlos Abundancia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel