,,Declanșarea centrelor de autocontrol ale creierului ar putea fi un factor-cheie în pierderea în greutate și menținerea acesteia”, a spus cercetătorul principal al studiului, dr. Alain Dagher, neurolog la Institutul de Neurologie din Montreal.
Pentru studiu, Dagher și colegii săi au scanat creierul a 24 de persoane înscrise la o clinică de slăbire care urmau o dietă de 1200 de calorii pe zi. O examinare a creierului a avut loc înainte de a începe dieta, o alta la o lună de dietă și ultima la trei luni.
"Le-am arătat poze cu alimente apetisante și am efectuat măsurarea răspunsului creierului la aceste imagini, care a declanșat în mod natural regiunea de motivație a creierului. Persoanele care au pierdut cel mai mult greutate au prezentat, de asemenea, o activitate sporită în regiunile creierului care promovează autocontrolul, înlăturând semnalele foamei din centrele de motivare”, a declarat dr. Dagher, potrivit MedicineNet.com.
Cercetătorii au făcut o analogie între renunțarea la fumat și slăbit, susținând că primul a fost în mare parte ,,bătut” în lumea occidentală printr-o combinație de strategii, iar unele dintre acestea țintesc autocontrolul.
,,Pierderea în greutate determină organismul să semnaleze că există un deficit de energie, activând o regiune a creierului asociată cu motivația și dorința. Cortexul prefrontal ventromedial promovează durerea foamei ca răspuns, dar există o forță de contrabalansare, o altă secțiune a creierului care promovează auto-controlul, numită cortexul prefrontal lateral”, a mai precizat neurologul din Montreal, subliniind că în creier se dă o luptă între dorința de a pierde în greutate și dorința de a consuma mâncare gustoasă.
Stresul poate influența centrul de autocontrol al creierului
Potrivit dr. Jeffrey Zigman, endocrinolog la Centrul Medical UT Southwestern din Dallas, oamenii care au realizat o pierdere în greutate mai mare au avut o activare mai intensă a regiunilor creierului implicate în autocontrol, ceea ce ar sugera că sunt mai capabili să-și controleze aportul lor alimentar.
"Se pare că la persoanele care au revenit la greutatea inițială, acele zone ale creierului nu au fost la fel de active. Astfel se sugerează că abilitatea unei persoane de a activa acele zone ale creierului implicate în controlul cognitiv sau autocontrol are legătură cu obținerea unei pierderi mai mari în greutate”, a afirmat Zigman.
Dagher a menționat însă că sunt mulți factori care pot influența felul în care funcționează centrul de autocontrol. De exemplu, stresul tinde să provoace eșecul sistemelor de autocontrol ale unei persoane.
"Este posibil ca oamenii care au avut mai puține succese să fie mai stresați. Evenimentele din viața lor au conspirat împotriva lor, astfel că le-a fost mai dificil să activeze acele regiuni ale creierului", a spus Dagher.
Terapia comportamentală cognitive pentru slăbit
În opinia neurologului, planurile eficiente de scădere a greutății ar putea necesita includerea tratamentelor care promovează autocontrolul, precum terapia comportamentală cognitivă.
,,Fumătorii folosesc terapia comportamentală cognitivă pentru a se lăsa de țigări. Același lucru se poate face și pentru diete. Oamenii vor spune:Am tendința de a mânca prea mult într-o anumită situație. Știu când sunt stresat că mănânc hrană nesănătoasă, așa că am de gând să fac un alt plan. Ori de câte ori sunt stresat și am o dorință pentru mâncare nesănătoasă, o să am o gustare sănătoasă. Învățați oamenii să înțeleagă acest lucru și să adopte în mod automat astfel de planuri ", a spus Dagher.
Dacă neurologul canadian crede că ar putea funcționa chiar o combinație de astfel de terapii cu medicamente care controlează hormonii foamei, endocrinologul american consideră că ar putea fi dificil de găsit un terapeut comportamental cognitiv calificat pentru a-i ajuta pe oameni să piardă în greutate.
"De cele mai multe ori aceste tipuri de terapii nu sunt ușor accesibile oamenilor, dar ar putea fi util ca persoanele cu probleme de greutate să încerce să caute astfel de tratamente comportamentale", a precizat Zigman.
Studiul a fost publicat online pe 18 octombrie în revista Cell Metabolism.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.