În prezent, educația medicală continuă, implementarea celor mai bune dovezi de practică, siguranța pacientului și calitatea îngrijirilor de sănătate reprezintă aspecte importante pentru exercitarea profesiilor de asistent medical generalist, moașă și asistent medical în România.
Centrul de simulare permite învăţarea şi exersarea procedurilor şi tehnicilor de îngrijiri pentru sănătate: resuscitarea cardiopulmonară la adulţi şi copii, monitorizarea semnelor vitale (puls, respiraţie, tensiune arterială), electrocardiogramă, administrarea medicamentelor, injecţiei intradermice, subcutanate, intramusculare şi de abord venos, sondajul gastric, sondajul vezical la femei, îngrijirea traheală, simularea intervenţiei în cazul tulburărilor de ritm cardiac, managementul plăgilor, managementul sarcinii normale, îngrijirea nou-născutului.
Noile metode inovative de formare, bazate pe simularea unor situații care pot apărea la patul pacientului, permit învățarea și dezvoltarea competenţelor, atitudinilor și aptitudinilor profesioniștilor din îngrijirile de sănătate. Desfășurate sub supravegherea atentă a lectorilor acreditați, în baza unui program bine structurat, asigură învățarea fără a se pune viața pacientului în pericol.
Centrul de educaţie continuă şi simulare a OAMGMAMR se află în Strada Avrig din Capitală.
“Activitatea profesională a asistenților medicali și a moașelor este complexă. Ei asigură îngrijiri de sănătate 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână. Sunt activități autonome în care procedurile aplicate trebuie să fie realizate corect și cu responsabilitate, să asigure confort pacienților să nu pună viața acestora în pericol. În final, pacientul trebuie să beneficieze de diagnosticare corectă, acces la tratament, și nu în ultimul rând, de servicii de îngrijirire de calitate, continue pe tot parcursul spitalizării dar și la domiciliu.Învățarea continuă este modalitatea prin care asistenţii medicali şi moașele își îmbunătățesc aptitudinile practice și atitudinile, exersează tehnici moderne de îngrijire, accesează informații medicale noi și astfel pot să asigure pacientului cele mai bune îngrijiri de sănătate posibile", a declarat Carmen Mazilu, președintele OAMGMAMR Filiala București.
Aceasta a mai menţionat şi faptul că Centrul are în vedere în toate programele pe care le desfășoară, comunicarea cu pacientul și familia acestuia, lucrul în echipă, siguranța pacienților, siguranța personalului medical, minimizarea erorilor, toate acestea reproducând într-un mediu sigur de simulare a condițiilor de lucru reale, tehnici și proceduri de bună practică.
Grupele de cursanţi nu vor depăşi 20 de persoane, iar fiecare participant va avea posibilitatea să exerseze pe manechin
“Dorim să dezvoltăm bune practici în activitatea medicală curentă, iar informațiile pe care asistenții le vor primi la aceste cursuri vor oferi abilități și cunoștințe de bază privind aptitudinile şi tehnicile de îngrijire, precum şi proceduri privind managementul sănătății și securității la locul muncă pentru personalul medical”, a declarat Ana Mareş, vicepreşedinte OAMGMAMR Filiala Bucureşti.
Parteneriat cu Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii din Birmingham
“În acest sens, a fost demarat un parteneriat cu Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii din Birmingham în vederea dezvoltării unei bune practici privind folosirea echipamentelor auxiliare, reprezentate de dispozitive simple sau complexe, mecanice sau electrice de mobilizare și manevrare a pacientului”, a mai adăugat vicepreşedintele OAMGMAMR Filiala Bucureşti.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.