Sezonul rece pare să fie încă departe de a se fi încheiat, motiv pentru care nu trebuie neglijate nici infecțiile respiratorii, chiar dacă starea de alertă epidemiologică de gripă a fost sistată.
În acest sens, dr. Adrian Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a solicitat menținerea deschisă a centrelor de evaluare pentru virozele respiratorii, mai ales în contextul în care vin sărbătorile pascale și sunt șanse mari ca UPU și Camerele de Gardă să fie ceva mai aglomerate decât în mod normal.
”Pentru a evita colmatarea Camerelor de Gardă, UPU-rilor, din diverse motive, care sigur că sunt legate de sărbătorile pascale, v-aș ruga să verificați că la nivelul fiecărui județ funcționează cel puțin 1, 2, 3 centre, câte sunt necesare, de evaluare pentru viroze respiratorii, atât pentru adulți cât și pentru copii, pentru a menține în continuare accesul acestora la diagnostic și accesul acestora la tratament”, a declarat conf. dr. Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății, în cadrul ședinței cu DSP-urile din țară.
În ceea ce privește accesul, dar mai ales durata pentru care aparținătorii pot ajunge la pacienții care sunt internați, și care în perioada sezonului gripal a fost limitată, dr. Adriana Pistol a făcut câteva precizări.
”Știți cu toții că a fost sistată starea de alertă epidemiologică pentru gripă, sper că toți managerii au fost anunțați despre acest lucru, poate nu ar fi rău să le reamintiți acest lucru, iar fiecare DSP care sigur că are o evoluție epidemiologică poate particulară față de alte județe, este cea care pe baza analizelor de risc pe care le face, decide dacă la nivelul județului este o problemă sau nu, astfel încât spitalele să impună asemenea măsuri.
Poate că ar trebui, încă o dată, să le puneți la dispoziție statisticile și analizele dvs și să le comunicați că aceste măsuri se iau numai cu acordul DSP care este responsabilul la nivelul teritoriului”, a subliniat secretarul de stat cu privire la problema vizitelor, problemă ridicată se unul dintre directorii DSP.
În plus, spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, ”trebuie afișate aceste prevederi, legale, inclusiv acest ordin, în locuri vizibile, încât și pacienții sau aparținătorii lor să aibă cunoștință de chestiunea aceasta”.
Situația infecțiilor respiratorii, în România
Potrivit datelor INSP, în săptămâna 20.03.2023 - 26.03.2023 (S12/2023) au fost raportate 103.860 cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică, IACRS și pneumonii), înregistrându-se cu 3.9% mai multe cazuri comparativ cu săptămâna precedentă (99.969).
Variația în plus față de media calculată de 78.746 cazuri din aceleași săptămâni din 5 sezoane pre-pandemice (2015-2019) a fost de 31.2%.
Numărul de cazuri înregistrat în aceeași săptămână a ultimului sezon epidemic (2019-2020) a fost de 57.086.
Astfel, defalcate au fost:
- 1.984 cazuri de gripă clinică la nivel național, comparativ cu 2.356 cazuri înregistrate în săptămâna precedentă, cele mai multe cazuri de gripă clinică au fost raportate în municipiul București (447) și în județele Timiș (244), Cluj (192) și Prahova
(165), în restul județelor numărul de cazuri fiind mai mic de 100.
- 15 cazuri de infecții respiratorii acute severe (SARI), cu 5 mai multe față de săptămâna precedentă.
- 108 cazuri de gripă confirmate de laborator (15 cu virus AH1, 50 cu virus gripal A nesubtipat și 43 cu virus gripal B).
De la începutul sezonului au fost raportate:
- 3.443 cazuri de gripă confirmate de laborator, din care 2.212 cazuri cu virus gripal A nesubtipat, 632 cazuri cu virus gripal AH1, 238 cazuri cu virus gripal AH3, 360 cazuri cu virus gripal B, 1 caz coinfecție virus gripal A și B;
- 148 co-infecții, din care: 70 co-infecții de virus gripal cu SARS-CoV-2, 76 co-infecții de virus gripal cu VRS, 2 co-infecții de virus gripal cu SARS-CoV-2 și cu VRS;
- 92 decese confirmate cu virus gripal, dintre care: 57 cu virus gripal tip A H1 (din care 1 co-infecție cu SARS-CoV-2 și VRS și
1 co-infecție cu VRS), 13 cu virus gripal tip A H3 (din care 2 co-infecții cu SARS-CoV-2), 22 cu virus gripal tip A, nesubtipat (din care 4 co-infecții cu SARS-CoV-2).
Până la data de 26.03.2023 au fost vaccinate antigripal 1.482.174 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății, mai arată raportul INSP.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.