Centre speciale de asistența medicală pediatrică pentru viroze respiratorii. Vezi aici LISTA centrelor

Sonia Baciu |
Data publicării:
centre speciale de asistenta medicala pediatrica. FOTO: Freepik @gpointstudio
centre speciale de asistenta medicala pediatrica. FOTO: Freepik @gpointstudio

Au fost înființate centre de evaluare care asigură asistența medicală pediatrică în cazul virozelor respiratorii. Când devin infecțiile respiratorii o urgență.

Au fost înființate centre de evaluare care asigură asistența medicală pediatrică în cazul virozelor respiratorii, pentru a ușura accesul la asistență medicală pentru copii și pentru a reduce aglomerația și timpul de așteptare în Unitățile de Primiri Urgențe.

Pentru aceasta, a fost modificat ordinul ministrului Sănătății nr. 1.513/2020. În acest moment, la nivel național, sunt pregătite 59 de unități ambulatorii pentru copii, cu circuite separate, a anunțat Ministerul Sănătății, într-un comunicat de presă.

Vezi aici Lista Națională a Centrelor de Evaluare Pediatrică

Copiii care au simptome de viroza respiratorie vor fi evaluați clinic de către medicul de familie și, după caz, clinic, imagistic și biologic de medicii specialiști din centrele de evaluare. Acestea au spații special destinate, cu circuite funcționale corespunzătoare

Copiii a căror simptomatologie persistă mai mult de 3-5 zile sau cei la care se agravează sub tratamentul deja administrat vor fi îndrumați de medicul de familie către centrele de evaluare pediatrică.

Copiii cu simptomatologie severă sau cei cu factori de risc vor fi direcționați de medicul de familie sau din centrele de evaluare către spital (UPU/CPU). Evaluarea clinică a pacientului pediatric se va realiza în conformitate cu Ghidul ”Insuficiența respiratorie acută la sugar – evaluare și tratament imediat”, aprobat de Comisia de Pediatrie a Ministerului Sănătății, se mai arată în comunicatul de presă.

Lista centrelor este publicată atât pe site-ul Ministerului Sănătății, cât și pe cel al Direcțiilor de Sănătate Publică Județene și a Municipiului București.

Bolile infecțioase respiratorii, când devin o urgență și la ce trebuie să fim atenți. Marinescu: VSR exista și înainte de pandemie

Odată cu sezonul rece au apărut și afecțiunile respiratorii, virozele sau banalele răceli. În ultimii trei ani, însă, cu toții am urmărit să ne întărim sistemul imunitar numai pentru lupta împotriva Covid-19, fără a lua în calcul și celelalte boli afecțiuni respiratorii, între care și virusul sincițial respirator (VSR).

Numărul mare de cazuri de viroze și infecții cu VSR pun o presiune mare pe sistemul sanitar, în special pentru că cele mai vizate categorii de pacienți sunt cele aflate la extreme, copiii foarte mici și persoanele în vârstă, aflate la risc.

”Ar trebui să privim lucrurile cu mai puțin intrat în panică. Este un sezon rece după o perioadă de pandemie, care acum arată categoric foarte bine (n.r. conviețuirea cu COVID-19). Ce am avut până acum este o situație pe care am avut-o probabil și înainte de pandemie. Ce este acum în plus este, într-adevăr, o circulație a acestor virusuri care este mult redusă. Oamenii nu au venit în contact, totuși se îmbolnăvesc mai ușor sau într-o măsură mai mare.

Totuși, și dacă vorbim de gripă, și dacă vorbim de infecția cu SARS-CoV-2 sau de viroze, cele mai multe nu sunt forme severe. Numai că, într-adevăr, dintr-un număr mare de oameni care se infectează sunt și cei care pot să ajungă să fie internați: ori copiii foarte mici, ori persoanele care sunt de peste 70 de ani, cei care au boli cronice”, a explicat medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București.

Bolile infecțioase respiratorii: gripă, COVID-19, VSR

Având în vedere că multe dintre simptomele celor trei afecțiuni ale sistemului respirator sunt comune, pacienții sau părinții celor mai mici dintre pacienți pot avea dificultăți între a face diferența între acestea.

”De multe ori nu e simplu fără testare. Iar după efectuarea acestora, cu teste de farmacie, acestea pot să fie și pentru COVID-19 și pentru gripă.

Dacă la gripă lucrurile sunt mai simple, pentru că are un diagnostic destul de ușor care se pune clinic, acele dureri musculare și articulare, de senzație că ai fost bătut, și chiar te pune la pat. Febra înaltă poate să fie și în viroze.

Dacă la gripe este mai simplu, când vrei să faci diferența între infecția cu SARC-CoV-2 și o viroză nu este ușor, pentru că multe ori seamănă.

Mai mult de atât, sunt viroze în ultimul timp care au o simptomatologie destul de apropiată de gripă și atunci nu poți să își dai seama”, a mai spus medicul.

De asemenea, acesta a menționat că este foarte important ca pacienții să realizeze când este o urgență și să meargă la Camera de Gardă și când nu.

”În momentul în care respirația se face cu dificultate, indiferent de vârstă, lucru pe care îl știam și în pandemie, în momentul în care respirăm mai greu, starea generală se modifică dintr-odată, pot fi semne că ar trebui să ajung la un consult la Camera de Gardă, la cea mai apropiată. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Premieră în medicina și chirurgia românească. Reconstrucție bilaterală a articulației temporo-mandibulare la un pacient cu anchiloză temporo-mandibulară post-traumatică bilaterală

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel