Celulita. De ce apare și cum o poți preveni

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:

Celulita, aspectul neplăcut al pielii care le îngrozește pe femei, nu este nici pe departe o problemă de sănătate care să ne sperie. Ba, din contră, unele studii arată că acest aspect, considerat normal, al pielii, ar putea proteja împotriva unor afecțiuni.

Celulita este aspectul „încrețit” al pielii, supranumit „coaj de portocală”, ce apare la unele persoanel în zona coapselor, cel mai adesea, sau fese.  

Celulita este mult mai frecventă la femei decât la bărbați, din cauza diferențelor în modul în care celulele de țesut adipos, mușchii și țesutul conjunctiv sunt distribuite în pielea bărbaților și femeilor. Depozitele de grăsime care împing și distorsionează țesuturile conjunctive de sub piele provoacă apariția fărâmițării, ducând la modificări caracteristice ale "cojii de portocală" în aspectul pielii. Medicii se referă la celulită ca panniculopatie fibrosclerotică edematoasă (EFP).

Celulita nu are legătură cu afecțiunea cunoscută sub numele de celulită infecțioasă, care este o răspândire a infecției bacteriene sau inflamație a pielii și a țesuturilor de dedesubt.

Ce cauzeaza celulita?

Aspectul celulitei este normal, este modul normal în care arată foarte multe prsoane perfect normale. Ereditatea, grosimea pielii, sexul, cantitatea și distribuția grăsimii corporale și vârsta pot influența totuși măsura în care celulita este prezentă sau vizibilă. Celulita apare datorită contracției sau scurgerii cordoanelor de țesut fibros care ancorează pielea.

Chiar dacă celulita este mai frecventă la femei decât la bărbați, și ei pot dezvolta celulită, care se formează la oameni din toate rasele. Deși hormonii feminini pot juca un rol în contribuția la acest tipar de distribuție a lipidelor, celulita nu este tratabilă prin terapia cu hormoni. Un istoric în familie poate fi un motiv în plus pentru ca o persoană să dezvolte această condiție, dar și sarcina și un stil de viaț inaciv pot crește șansa de a face celulită.

Celulita este cauzată de tiparele neregulate ale țesutului conjunctiv de sub piele, iar tțesutul adipos (gras), care se formează în compartimente în forme de mici faguri, împinge în piele, provoacă formarea gropielor din piele. S-a demonstrat că persoanele care au celulită au modele diferite de țesut conjunctiv decât persoanele care nu au, iar bărbații au tendința de a avea acest model mult mai puțin decât femeile.

Celulita nu este direct un rezultat al excesului de greutate, ci o diferență genetică în modul în care se formează țesutul adipos și țesutul conjunctiv. De fapt, celulita afectează oamenii, indiferent dacă sunt supraponderali sau nu.

Din punct de vedere biochimic, celulita nu se comportă diferit decât alte grăsimi și nu există nici un risc pentru sănătatea din cauza celulitei (unele dovezi chiar sugerează că grasimea inferioară este protectivă împotriva bolilor cronice precum diabetul și bolile de inimă).

Este posibil să prevenim celulita?

Nu este întotdeauna posibilă prevenirea celulitei, dar menținerea unei greutăți sănătoase și exersarea unor exerciții regulat pot ajuta la diminuarea aspectului celulitei.

Menținerea hidratării (consumarea multor lichide) și renunțarea la fumat pot, de asemenea, face celulita mai puțin vizibilă.

Citște articolul integral AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel