Celulele stem, eficiente împotriva atacurile bacteriene. Cum pot ajuta în cazul infecțiilor

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Infecții
Infecții

Celulele stem pot fi utile și în tratarea infecțiilor, nu doar în regenerarea țesuturilor. Acest lucru a fost demonstrat înr-un studiu, realizat în infecția cu helicobacter pylori, o infecție cu bacteria ce provoacă cele mai multe gastrite, dar și cancerul la stomac.

Celulele stem au propriul mecanism de a se proteja de infecții, pe lângă acela de a regenera țesuturile, arată un studiu realizat de Spitalul Universitar Charité din Berlin şi de Institutul Max Planck de Biologie Infecţioasă, potrivit unor surse citate de agerpres.ro.

Studiul publicat de revista Nature Cell Biology a fost realizat pe baza unei infecţii stomacale cu Helictobacter Pylori, iar autorii speră ca descoperirile lor să ajute în viitor la detectarea precoce a riscului de cancer.

"Sperăm să putem utiliza pe viitor cunoştinţele pentru a identifica pacienţii infectaţi cu Helictobacter Pylori al căror mecanism de autoprotecţie a corpului s-a deteriorat", a explicat directorul studiului Michael Signal, citat de aceeași sursă.

Pentru că acești pacienți se consideră că au un risc mai mare de a dezvolta cancer de stomac din cauza infecției cu această bacterie, li s-a oferit un ajutor terapeutic special.

Helicobacter pylori este o bacterie gastrică raspândită la nivel global, fiind prezentă la 50 - 80% din populaţie. Infecţia cu această bacterie este cauza majoră de gastrită cronică şi ulcer peptic; de asemenea studiile epidemiologice au confirmat asocierea infecţiei persistente cu un risc crescut de apariţie a cancerului gastric.

Marea parte a celulelor care sunt afectate de aceste bacterii sunt înlocuite la scurt timp de celule sănătoase, astfel încât nu există mari consecinţe. Totuşi, când baceriile atacă celulele stem, pot s apară carcinoame.

Studiul citat demonstrează că celulele stem pot apăra împotriva atacurilor bacteriene. "Am putut observa că celulele stem produc o proteină numită Interlectina 1", potrivit lui Signal.

Această proteină împiedică bacteriile să atace celulele stem şi intervine atunci când corpul detectează un atac bacterial, astfel încât organismul, dacă mecanismul funcţionează, este în măsură să evite infecţiile grave şi apariţia unui carcinom.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel