Celulele care regenerează ficatul. Descoperirea ar putea înlocui transplantul de ficat

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:

Transplantul de ficat ar putea fi doar o amintire, după ultima descoperire a cercetătorilor britanici. Ei au descoperit celule care au capacitatea de a reface ficatul în urma unor leziuni, comportându-se precum celulele stem.

Cercetătorii de la King's College din Londra au folosit secventierea ARN cu celule unice pentru a identifica un tip de celulă care poate regenera țesutul hepatic, tratând insuficiența hepatică fără a fi nevoie de transplant.

Într-o lucrare publicată astăzi în Nature Communications, oamenii de știință au identificat un nou tip de celulă numită progenitor hibrid (HHyP) hepatobilar, care se formează în timpul dezvoltării precoce în uter. În mod surprinzător, HHyP persistă în cantități mici și la adulți, iar aceste celule pot crește în cele două tipuri de celule ale ficatului adult (hepatocite și colangiocite), care dau proprietăți asemănătoare celulelor stem HHyPs.

Posibil tratament în locul transplantul 

Echipa a studiat HHyPs și a constatat că ele seamănă cu celulele stem ale șoarecilor și că au reparat repede ficatul șoarecilor, după leziuni majore precum ciroza. Autorul principal, Dr. Tamir Rashid, de la Centre for Stem Cells & Regenerative Medicine at King's College London, a declarat: „Pentru prima dată, am constatat că celulele cu proprietăți de celule stem adevărate pot exista foarte bine în ficatul uman. Această turnură oferă o gamă largă de aplicații în medicina regenerativă, pentru tratarea bolilor de ficat, inclusiv posibilitatea de a ocoli nevoia de transplanturi de ficat.”

Boala hepatică este al cincilea cauză de decese din Marea Britanie și cea de-a treia cauză de moarte prematură, iar numărul cazurilor continuă să crească. Poate fi cauzată de probleme legate de stilul de viață, cum ar fi obezitatea, virușii, abuzul de alcool sau problemele de sănătate cum ar fi bolile autoimune și cele genetice.

Simptomele afecțiunilor hepatice includ icter, mâncărime și senzații de slăbiciune și oboseală și, în cazuri mai severe, ciroză. Singurul tratament pentru afecțiunile hepatice grave în prezent este un transplant de ficat, care poate duce la complicații pentru toată viața și pentru care necesitatea de organe donatoare depășește cu mult cererile crescânde.

„Acum, trebuie să lucrăm rapid pentru a debloca rețeta pentru transformarea celulelor stem pluripotente în HHyPs, astfel încât să putem transplanta aceste celule în pacienți. Pe termen lung, vom lucra, de asemenea, pentru a vedea dacă putem reprograma HHyPs în organism, folosind medicamente farmacologice tradiționale, pentru a repara ficatul bolnav fără transplant de celule sau organe", a spus Dr. Rashid.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel