Cancerul, devoratorul celulelor sănătoase. Avertisment: Tumorile sunt foarte înfometate. Generează un mediu ostil

Monika Baciu |
Data publicării:
cancerul - FOTO: Freepik
cancerul - FOTO: Freepik

Cancerul devorează celulele sănătoase. Sunt și factori perturbatori care transformă corpul într-un mediu ostil și epuizant, luptând pentru resursele esențiale și afectând sănătatea generală. Medicii avertizează că tumorile sunt înfometate, lucru care duce la anihilarea celulelor sănătoase.

Tumorile transformă corpul într-o zonă de război: Studiile recente arată că mediul dur și lipsit de resurse din jurul tumorilor nu doar că epuizează nutrienții esențiali, dar și subminează capacitatea celulelor imunitare de a lupta eficient împotriva cancerului.

Un nou studiu de la Memorial Sloan Kettering Cancer Center arată că perioadele de post pot ajuta sistemul imunitar să lupte mai eficient împotriva cancerului. Cercetările au descoperit că postul intermitent face ca celulele imunitare numite celule ucigașe naturale (NK) să fie mai rezistente și mai capabile să supraviețuiască în mediul dur al tumorilor.

Prin reducerea glucozei și creșterea acizilor grași liberi, celulele NK învață să folosească aceste lipide ca sursă de energie, ceea ce le ajută să lupte mai bine împotriva cancerului. Deși rezultatele sunt promițătoare, sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege cum ar putea fi aplicate aceste descoperiri la oameni.

Vezi și: Alimentul care hidratează la fel de bine ca un pahar cu apă. Menține sănătatea intestinului, previne infecțiile și te răcorește instantaneu

Postul intermitent, încarcă celulele naturale

Cercetarea arată că postul intermitent superîncărcă "celulele ucigașe naturale" pentru a lupta împotriva tumorilor.

O echipă de oameni de știință de la Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSK) a descoperit o legătură intrigantă între post și sistemul imunitar al corpului. Studiul lor, publicat în jurnalul Immunity, se concentrează pe un anumit tip de celulă imunitară numită celule ucigașe naturale (NK).

Aceste celule sunt ca forțele speciale ale sistemului tău imunitar, capabile să elimine celulele canceroase și pe cele infectate cu viruși fără a avea nevoie de expunere prealabilă. Aceste celule NK sunt destul de importante când vine vorba de combaterea tumorilor canceroase. În general, cu cât ai mai multe celule NK într-o tumoare, cu atât ai șanse mai mari de a învinge boala.

Totuși, există o problemă: mediul din interiorul și din jurul tumorilor este incredibil de aspru. Este ca un câmp de luptă unde resursele sunt rare și multe celule imunitare se luptă să supraviețuiască.

Vezi și: Ce înseamnă dacă ai transaminazele crescute. Bolile pe care le indică

Postul intermitent, efect major

Cercetătorii au descoperit că perioadele de post au "reprogramat" aceste celule NK, făcându-le mai bine echipate pentru a supraviețui în mediul periculos al tumorii și mai eficiente în lupta împotriva cancerului.

"Tumorile sunt foarte înfometate. Ele preiau nutrienți esențiali, creând un mediu ostil adesea bogat în lipide care sunt dăunătoare pentru majoritatea celulelor imunitare.

Ceea ce arătăm aici este că postul reprogramază aceste celule ucigașe naturale pentru a supraviețui mai bine în acest mediu suprimant", spune imunologul Joseph Sun, PhD, autorul principal al studiului, într-un comunicat de presă.

Studiu realizat pe șoareci

Studiul, care a fost realizat pe șoareci, a implicat privarea animalelor de hrană timp de 24 de ore de două ori pe săptămână, cu mâncare normală între perioadele de post. Această abordare a postului intermitent a avut efecte remarcabile asupra celulelor NK.

În primul rând, postul a cauzat scăderea nivelului de glucoză al șoarecilor și creșterea nivelului de acizi grași liberi. Acizii grași liberi sunt un tip de lipide (grăsimi) care pot fi folosite ca sursă alternativă de energie atunci când alți nutrienți sunt insuficienți. Celulele NK au învățat să folosească acești acizi grași ca combustibil în locul glucozei, care este de obicei sursa lor principală de energie.

"În timpul fiecăruia dintre aceste cicluri de post, celulele NK au învățat să folosească acești acizi grași ca sursă alternativă de combustibil pentru glucoză. Acest lucru optimizează cu adevărat răspunsul lor anti-cancer, deoarece mediul microtumoral conține o concentrație ridicată de lipide, iar acum pot intra în tumoare și supraviețui mai bine datorită acestui antrenament metabolic", spune Dr. Rebecca Delconte, autorul principal al studiului.

Vezi și: Ce înseamnă dragostea adevărată. Radu Leca: Aia e!

Celule canceroase - FOTO: Freepik@vecstock

Cum acționează postul

Postul a dus, de asemenea, deplasarea celulelor NK în moduri interesante prin corp. Multe dintre ele au călătorit în măduva osoasă, unde au fost expuse la niveluri ridicate ale unei proteine numită Interleukina-12. Această expunere a pregătit celulele NK să producă mai mult dintr-o altă proteină numită Interferon-gamma, care joacă un rol crucial în lupta împotriva tumorilor.

Între timp, celulele NK din splină au trecut prin propria lor transformare, devenind și mai bune în utilizarea lipidelor ca sursă de combustibil.

Celulele NK au fost pregătite să producă mai multe substanțe anti-cancer și au fost mai bine echipate pentru a supraviețui în mediul aspru al tumorii.

Opțiuni de tratament

Deși această cercetare este incitantă, este important de menționat că este încă în stadii incipiente. Studiul a fost realizat pe șoareci și sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege cum s-ar putea aplica aceste descoperiri la oameni. Cu toate acestea, cercetătorii subliniază că probele de sânge de la pacienți cu cancer arată reduceri similare ale celulelor NK circulante în timpul postului, sugerând că reacții similare ar putea avea loc și în cazul oamenilor.

Există mai multe direcții potențiale pentru cercetări ulterioare. Studiile clinice deja încep să studieze siguranța și eficacitatea postului în combinație cu tratamentele existente pentru cancer. O altă posibilitate este dezvoltarea de medicamente care ar putea viza aceste mecanisme fără a fi necesar ca pacienții să postească. Există chiar și posibilitatea ca celulele NK să fie puse într-o stare de post în afara corpului înainte de a fi injectate într-un pacient care luptă împotriva cancerului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel