Celine Dion a împlinit pe 30 martie vârsta de 54 de ani, însă aniversarea sa din acest an a fost una tristă, departe de public, departe de scenă, din cauza bolii care a transformat-o complet.
Celine Dion a avut o carieră răsunătoare, fiind una dintre cele mai mari cântărețe ale lumii, însă acum, ea se confruntă cu grave probleme de sănătate, iar vestea a fost dată chiar de către echipa ei la începutul anului.
Ce este AFAZIA, boala de care suferă Bruce Willis. Va RENUNȚA la actorie
De ce boală suferă Celine Dion
Celebra cântăreață a ajuns să cântărească doar 40 de kilogram și a ajuns să arate îngrijorător, iar concertele sale au fost fie anulate, fie amânate.
Celine Dion a anunțat că își va petrece primăvara la recuperare și finalul turneului "Courage" o să fie anulat deoarece boala nu îi permite să revină pe scenă.
"Speram cu adevărat să fiu pregătită să urc pe scenă acum, dar constat că trebuie să fiu mai răbdătoare şi să urmez recomandările medicilor mei", a scris Celine Dion pe rețelele de socializare.
De asemenea, concertul lui Celine Dion, programat în România pentru 29 iulie 2020, amânat din cauza pandemiei pe 6 mai 2021, urmează să aibă loc anul acesta, pe 11 iunie, pe Arena Națională.
Ieri, cu ocazia zilei sale de naștere, echipa lui Celion Dion a scris un mesaj sfâșietor.
"Este greu de crezut că săptămâna aceasta albumul omonim al lui Celine împlinește 30 de ani! A fost cel de-al doilea album în limba engleză și, din moment ce Celine își construise deja o bază puternică de fani vorbitori de limbă engleză cu "Unison" (cine își amintește de "Where Does My Heart Beat Now"?!), așteptările erau destul de mari pentru această lansare.
"Țineți minte numele, pentru că nu veți uita niciodată vocea" era sloganul de pe afișul promoțional.
Un slogan nu a fost niciodată atât de adevărat", se arată în postarea de pe Instagram.
Ei bine, artista suferă de degenerescență musculară sau distrofie musculară, așa cum mai este cunoscută, adică o afecțiună autoimună, o afecțiune rară ereditară, caracterizată prin deteriorarea progresivă a mușchilor corpului.
"E paralizată de crize de durere și tetanie (n.r sindrom caracterizat prin contracția mușchilor și înțepenirea membrelor), slăbește văzând cu ochii", susține familia artistei.
Celine Dion are spasme musculare severe și chiar dacă în urmă cu câteva luni celebra cântăreață credea că va trece destul de repede peste această problemă, cele mai recente informații spun că lucrurile nu merg tocmai în direcția aceasta.
"Celine se confruntă cu spasme musculare persistente și severe care o împiedică să concerteze. Echipa ei medicală continuă să o supravegheze și să o trateze. Simptomele cu care se confruntă o împiedică să participe la repetițiile pentru noul show", a anunțat echipa lui Celine Dion.
Ce este degenerescența musculară sau distrofia musculară
De origine genetică, această afecțiune poate apărea în orice moment al vieții, în copilărie sau mult mai târziu. În general, boala se caracterizează prin dificultatea progresivă și apoi absența totală a mișcărilor spontane ale mușchilor picioarelor și brațelor, ceea ce duce inevitabil la incapacitatea de deplasare.
Există peste 150 de tipuri de boli musculare degenerative care au funcții diferite; totuși, aproape toate încep cu aceleași simptome ușoare, care, dacă nu sunt detectate, se agravează în timp, scrie sympa-com.
Degenerarea musculară poate apărea la orice vârstă. Se caracterizează prin slăbiciune progresivă a mușchilor corpului. Aceștia se atrofiază încetul cu încetul pierzându-și astfel volumul și forța... Persoana afectată își pierde apoi capacitatea de a efectua mișcări, apoi de a se mișca.
Pot fi afectați și alți mușchi, cum ar fi inima, rezultând complicații cardiace sau respiratorii. La vârstnici apar tulburări oculare, cum ar fi cataracta.
Aceste afecțiuni sunt rare. Unele studii estimează că aproximativ 1 din 3.500 de oameni le au, dar pot afecta pe oricine și pot apărea la orice vârstă. Sunt boli genetice, adică sunt cauzate de o anomalie sau o mutație, de o genă necesară bunei funcționări a mușchilor precum și dezvoltării acestora. Când această genă este mutată, mușchii nu se mai pot contracta normal, își pierd vigoarea și degenerează.
Afecțiunea este răspândită recesiv, atunci când ambii părinți sunt purtători ai genei anormale, dar boala nu se manifestă la ei. Atunci când copilul moștenește atât gena anormală de la tatăl său, cât și pe cea a mamei sale, dezvoltă boala. Se pare că și mama lui Celine Dion a suferit de o astfel de maladie care a făcut-o să își piardă vederea.
În absența unor posibile remedii pentru degenerescendența musculară, este posibilă atenuarea simptomelor și îmbunătățirea calității vieții pacienților prin diverse metode. Când apare la vârsta adultă, această afecțiune poate, în câțiva ani, chiar zece ani, aduce persoana la o dependență fizică totală. În ciuda tuturor terapiilor posibile capabile să amelioreze disconfortul, nimic nu poate regenera un mușchi odată ce boala a provocat degenerarea neuronilor care îl controlează. De asemenea, o victimă în vârstă a degenerescenței musculare va avea nevoie constant de ajutor și asistență în toate gesturile vieții de zi cu zi.
În prezent, nu există un tratament eficient pentru această boală.
Degenerescența musculară sau distrofia musculară, SIMPTOME
Simptomele comune ale tuturor tipurilor de distrofie musculara sunt reprezentate de o formă progresiva de slăbire musculară, lipsită de durere, ce în timp, duce la imposibilitatea pacientului de a se deplasa sau de a desfașura activități simple.
În stadiile mai avansate de boală, pot fi afectate și țesuturile pulmonare sau cardiace.
- probleme cu echilibrul
- mers lent și dificil
- mers legănat sau pe vârfuri
- predispozitie la cădere
- scolioza
- afecțiuni respiratorii
- căderea pleoapelor
- dificultăți de învățare
- lipsa de coordonare
Există mai multe tipuri de distrofie musculară.
1. Distrofia musculară Duchenne - cea mai frecvent întâlnită
2. Distrofia musculară Becker
3. Distrofia musculară miotonică (Boala Steinert)
4. Distrofia musculară congenitală
5. Distrofia musculară facioscapulohumerala (Landouzy-Dejerine)
6. Distrofia musculară a centurilor
7. Distrofia musculara Emery–Dreifuss
Distrofia musculară, cum se diagnostichează
- Determinarea creatinkinazei (CK) este un indicator important în diagnosticarea distrofiei musculare.
Creatinkinaza este o enzima prezentă în mușchii scheletici, miocard și creier, iar atunci când cantitatea ei în sange este una ridicată, sunt indicate afecțiuni musculare, așa cum este distrofia.
- Biopsia musculară
- Electromiograma (EMG)
- Monitorizarea funcțoei cardiace
- Monitorizarea pulmonară
- Testarea genetică
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.