Celine Dion a trecut printr-o perioadă extrem de dificilă, fiind departe de public, departe de scenă, din cauza bolii care a transformat-o complet.
Celine Dion a avut o carieră răsunătoare, fiind una dintre cele mai mari cântărețe ale lumii, însă acum, ea se confruntă cu grave probleme de sănătate, iar vestea a fost dată chiar de către echipa ei la începutul anului.
Celebra cântăreață a ajuns să cântărească doar 40 de kilogram și a ajuns să arate îngrijorător, iar concertele sale au fost fie anulate, fie amânate.
Celine Dion a anunțat că își va petrece primăvara la recuperare și finalul turneului "Courage" o să fie anulat deoarece boala nu îi permite să revină pe scenă.
"Speram cu adevărat să fiu pregătită să urc pe scenă acum, dar constat că trebuie să fiu mai răbdătoare şi să urmez recomandările medicilor mei", a scris Celine Dion pe rețelele de socializare.
Ce boală are Celine Dion
Ei bine, artista suferă de degenerescență musculară sau distrofie musculară, așa cum mai este cunoscută, adică o afecțiună autoimună, o afecțiune rară ereditară, caracterizată prin deteriorarea progresivă a mușchilor corpului.
"E paralizată de crize de durere și tetanie (n.r sindrom caracterizat prin contracția mușchilor și înțepenirea membrelor), slăbește văzând cu ochii", susține familia artistei.
Celine Dion are spasme musculare severe și chiar dacă în urmă cu câteva luni celebra cântăreață credea că va trece destul de repede peste această problemă, cele mai recente informații spun că lucrurile nu merg tocmai în direcția aceasta.
"Celine se confruntă cu spasme musculare persistente și severe care o împiedică să concerteze. Echipa ei medicală continuă să o supravegheze și să o trateze. Simptomele cu care se confruntă o împiedică să participe la repetițiile pentru noul show", a anunțat echipa lui Celine Dion.
Ce este degenerescența musculară sau distrofia musculară
De origine genetică, această afecțiune poate apărea în orice moment al vieții, în copilărie sau mult mai târziu. În general, boala se caracterizează prin dificultatea progresivă și apoi absența totală a mișcărilor spontane ale mușchilor picioarelor și brațelor, ceea ce duce inevitabil la incapacitatea de deplasare.
Există peste 150 de tipuri de boli musculare degenerative care au funcții diferite; totuși, aproape toate încep cu aceleași simptome ușoare, care, dacă nu sunt detectate, se agravează în timp, scrie sympa-com.
Degenerarea musculară poate apărea la orice vârstă. Se caracterizează prin slăbiciune progresivă a mușchilor corpului. Aceștia se atrofiază încetul cu încetul pierzându-și astfel volumul și forța... Persoana afectată își pierde apoi capacitatea de a efectua mișcări, apoi de a se mișca.
Pot fi afectați și alți mușchi, cum ar fi inima, rezultând complicații cardiace sau respiratorii. La vârstnici apar tulburări oculare, cum ar fi cataracta.
Aceste afecțiuni sunt rare. Unele studii estimează că aproximativ 1 din 3.500 de oameni le au, dar pot afecta pe oricine și pot apărea la orice vârstă. Sunt boli genetice, adică sunt cauzate de o anomalie sau o mutație, de o genă necesară bunei funcționări a mușchilor precum și dezvoltării acestora. Când această genă este mutată, mușchii nu se mai pot contracta normal, își pierd vigoarea și degenerează.
Afecțiunea este răspândită recesiv, atunci când ambii părinți sunt purtători ai genei anormale, dar boala nu se manifestă la ei. Atunci când copilul moștenește atât gena anormală de la tatăl său, cât și pe cea a mamei sale, dezvoltă boala. Se pare că și mama lui Celine Dion a suferit de o astfel de maladie care a făcut-o să își piardă vederea.
În absența unor posibile remedii pentru degenerescendența musculară, este posibilă atenuarea simptomelor și îmbunătățirea calității vieții pacienților prin diverse metode. Când apare la vârsta adultă, această afecțiune poate, în câțiva ani, chiar zece ani, aduce persoana la o dependență fizică totală. În ciuda tuturor terapiilor posibile capabile să amelioreze disconfortul, nimic nu poate regenera un mușchi odată ce boala a provocat degenerarea neuronilor care îl controlează. De asemenea, o victimă în vârstă a degenerescenței musculare va avea nevoie constant de ajutor și asistență în toate gesturile vieții de zi cu zi.
În prezent, nu există un tratament eficient pentru această boală.
Mai multe despre degenerescența musculară citește AICI
Celine Dion, imagine emoționantă alături de cei trei copii ai săi
Pe data de 8 mai, în SUA se celebrează Ziua Mamei. Acesta a fost motivul gestului cântăreței.
În imaginea publicată, artista apare îmbrăcată în trening, nu poartă machiaj și este înconjurată de cei trei băieți ai ei, René-Charles, în vârstă de 21 de ani și de gemenii Nelson și Eddy, în vârstă de 11 ani.
”Mă gândesc la mamele din Ucraina și din întreaga lume care și-au pierdut copiii. Și pentru acele mame care se îngrijorează în mod constant cu privire la modul în care își pot ține copiii în siguranță. Și pentru acele mame care își dedică fiecare gram de energie doar pentru a le oferi copiilor lor strictul necesar al vieții. Aceste mame sunt cu adevărat cele mai curajoase și le dedic această Zi a Mamei tuturor. Ne rugăm ca ele să găsească liniște și confort pentru familiile lor.”, a transmis artista.
La finalul lunii aprilie, Celine Dion a anunțat o nouă amânare a turneului european din seria ”Courage World Tour" pentru anul 2023, din cauza problemelor de sănătate cu care se confruntă.
”Iată-ne din nou. Îmi pare atât de rău că trebuie să schimb încă o dată datele turneului meu din Europa; prima dată s-a întâmplat din cauza pandemiei, acum din cauza sănătăţii mele. Vestea bună este că mă simt puţin mai bine... dar încă mi se întâmplă să am spasme și îmi ia mai mult să mă recuperez. Pentru a fi pe scenă, trebuie să mă aflu în cea mai bună formă fizică a mea. Şi, ca să fiu sinceră, abia aştept asta, dar nu sunt deocamdată complet pregătită. Fac tot ce ţine de mine pentru a reveni 100% şi să urc din nou pe scenă, pentru că meritaţi acest lucru”, a mărturisit, cu lacrimi în ochi, celebra artistă, pe contul său de socializare.
De altfel, canadianca a ținut să le mulțumească fanilor pentru mesajele de încurajare pe care i le-au transmis în toată această perioadă. ”Sper să vă văd curând. Până atunci, să aveți grijă de voi. Vă iubesc foarte mult”, și-a încheiat mesajul, pe care la transmis, ca de obicei, în franceză și engleză.
View this post on Instagram
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.