Celine Dion, în vârstă de 55 de ani, a avut o apariție surprinzătoare la premiile Grammy. Artista a urcat pe scenă pentru a prezenta trofeul pentru cel mai bun album al anului.
Diva de 55 de ani, care s-a retras din cariera muzicală din cauza problemelor de sănătate, a fost vizibil emoționată când a pășit pe scenă pentru a prezenta Albumul Anului, la premiile Grammy 2024.
Aceasta a avut un discurs extrem de emoționant, menționd că toți din sală ar trebui să aprecieze ceea ce au și a fost aplaudată la scenă deschisă.
"Vă mulțumesc! Și eu vă iubesc! Arătați minunat. Când spun că sunt fericită să fiu aici, chiar vorbesc din toată inima.
Cei care au fost destul de binecuvântați să fie aici, la premiile Grammy, nu trebuie niciodată să uite imensa bucurie și iubire pe care muzica o aduce în viața noastră și a oamenilor din toată lumea!", a spus Celine Dion, potrivit Good Morning America.
Celine Dion i-a înmânat trofeul pentru cel mai bun album al anului lui Taylor Swift, artista de 34 de ani intrând astfel în istorie pentru cele mai multe premii la această categorie.
Celine Dion, diagnosticată cu sindromul persoanei rigide
În decembrie 2022, Celine Dion a dezvăluit că a fost diagnosticată cu sindromul persoanei rigide și că va amâna datele turneului din cauza acestei afecțiuni. În mai 2023, ea și-a anulat restul turneului din cauza tulburării și a dezvăluit că încă se află sub tratament. Problemele sale de sănătate au determinat-o anterior să anunțe anularea unor date de turneu în ianuarie 2022 și aprilie 2022.
Sindromul persoanei rigide este o afecțiune neurologică rară. Simptomele acestei afecțiuni progresive pot include mușchii rigizi în zona toracică, brațe și picioare, precum și spasme musculare care pot fi declanșate de zgomote, atingere sau stres emoțional, conform Institutului Național de Tulburări Neurologice și Accident Vascular.
Această afecțiune poate avea un efect sever asupra calității vieții. Persoanele cu sindromul persoanei rigide pot dezvolta poziții aplecate și pot întâmpina dificultăți în a merge sau a se mișca. De asemenea, acestea pot cădea mai frecvent, deoarece le lipsesc reflexele musculare necesare pentru a se prinde, ceea ce poate duce la rănire.
Sindromul persoanei rigide, cum se manifestă
Sindromul persoanei rigide - FOTO: Freepik@kjpargeter
Sindromul persoanei rigide (SPS) este o tulburare neurologică autoimună rară.
Persoanele cu această afecțiune experimentează în mod obișnuit rigiditate musculară în partea lor trunchiului și abdomenului (partea mijlocie a corpului). În timp, dezvoltă, de asemenea, rigiditate și spasme în picioare și în alte mușchi. Mersul poate deveni dificil, iar persoanele devin mai predispuse la căderi și leziuni.
Sindromul persoanei rigide era cunoscut anterior sub denumirea de "sindromul omului rigid", dar numele a fost actualizat pentru a fi mai inclusiv, deoarece tulburarea poate afecta oameni de orice vârstă și sex.
Tipuri de sindrom al persoanei rigide Există mai multe subtipuri sau clasificări ale SPS, inclusiv:
SPS clasic: Acesta este cel mai comun tip și este asociat cu anticorpii GAD (glutamic acid decarboxylase), deși studiile au raportat și alte asocieri de anticorpi.
Variante ale SPS: Există mai multe variante ale SPS care pot implica părți specifice ale corpului sau pot implica incoordonare mai pronunțată (ataxie).
Encefalomielita progresivă cu rigiditate și mioclonus (PERM): PERM este o variantă mai severă a SPS care cauzează scăderea conștienței, probleme cu mișcarea ochilor, ataxie și disfuncție autonomă.
PERM necesită adesea management într-un spital datorită disfuncției autonome.
Femeile au de două ori mai multe șanse să dezvolte SPS decât bărbații. SPS poate apărea la orice vârstă, dar simptomele încep cel mai adesea în decada a treia și a patra de viață.
SPS este, de asemenea, asociat cu prezența altor afecțiuni autoimune, cum ar fi:
- Diabet de tip 1.
- Boala autoimună tiroidiană.
- Vitiligo.
- Anemie pernicioasă.
- Boala celiacă, potrivit Cleveland Clinic.
Cele două simptome principale ale sindromului persoanei rigide sunt:
- Rigiditatea sau încordarea musculară.
- Spasmele musculare dureroase.
Simptomele SPS pot să se extindă și să devină mai severe în alte zone ale corpului și/sau în timp. Simptomele pot dura câteva luni până la câțiva ani să se dezvolte. La unele persoane, simptomele rămân constante timp de ani. Altele experimentează simptome care se înrăutățesc treptat, inclusiv o rigiditate mai severă, care poate limita capacitatea lor de a desfășura activități zilnice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.