"Această pandemie de cancer, de stadii avansate, de fapt, care au urmat pandemiei infecțioase de COVID, într-adevăr este în plină derulare. Sunt în fiecare zi cazuri noi în stadii avansate, cu localizări care altădată se prezentau în stadii curabile, potențial curabile. Într-adevăr, această pandemie a creat o stare de frică, o stare de teamă cetățeanului din țara noastră de a se adresa spitalelor, consultului medical, indiferent unde se derula acesta, în spital sau în instituții mai mici, în policlinici și ele publice sau private.
Așa cum am mai spus, am văzut, cel puțin în ultimele 12 luni o adevărată avalanșă de cazuri metastatice, de cazuri avansate, dar din păcate, la acești oameni, resursele de tratament, posibilitățile de vindecare sunt aproape absente sau foarte, foarte rare, așa încât, din păcate, suntem cu un mare handicap în momentul de față și acest lucru se va resimți în parametrii gradului de supraviețuire. Mortalitatea va fi mai mare din păcate în următorii doi - trei ani de zile și asta nu va fi o imagine bună pentru noi, ca țară", a declarat Michael Schenker, în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul dezbaterii "Pandemia COVID-19, 2022: "Nimic nu va mai fi la fel" vs. "Luați din nou prin surprindere"".
Cele patru cancere care se depistează rapid și gratuit
"Cu mare siguranță, așa cum se anunță, posibilitatea unui nou val pandemic este de așteptat ca acest fenomen să se repete, fenomenul fricii oamenilor de a se prezenta la un consult medical în momentul în care apare un anumit simptom. Poate ar fi de dorit ca în această perioadă, când lucrurile sunt încă sub control și numărul de cazuri de COVID este unul mic, limitat încă, oarecum, ar fi bine ca mulți dintre români să se îndrepte către medici, către medicii de familie în primul rând.
Există câteva programe de screening pentru câteva forme de cancere, care se desfășoară cu mare succes. Important este ca pacientul să se prezinte la medicul de familie și să solicite informații despre aceste programe.
Pacienții beneficiază de o testare gratuită, atât pentru:
- cancerul colorectal
- cancerul glandei mamare
- cancerul colului uterin
- cancer prostatei.
Sunt localizări care pot fi depistate foarte ușor, în stadii curabile, despre oricare dintre aceste patru tipuri de cancere vorbim.
Ele sunt curabile și nu numai atât, însă efortul pe care-l vor depune acești oameni pentru a scăpa de aceste cancere este unul minim, suferința va fi minimă. Chiar și cheltuiala, acolo unde se face o astfel de cheltuială va fi mult mai mică decât situațiile în care nevoia de tratament ar fi mai mare și perioada de tratamente ar fi mai lungă", a completat medicul.
"Sunt pacienți care primesc destul de multă medicație și cred că foarte multe medicamente probabil că nu vor fi neapărat mai utile pacienților noștri"
"Nu am observat o incidență mai mare a complicațiilor infecției COVID-19 în rândul pacienților noștri, comparativ cu populația generală. Categoric, pacienții noștri reprezintă o categorie aparte, sunt pacienți cu o imunitate compromisă sau foarte mult afectată. Însă, atâta vreme cât nici patogeneza problemelor respiratorii, pulmonare din cadrul infecției COVID nu sunt foarte bine cunoscute, cred că trebuie să privim totuși cu atenție și să gândim de două ori înainte de a face ceva în plus din punct de vedere terapeutic pentru pacienții noștri.
Oricum sunt pacienți care primesc destul de multă medicație, și cred că foarte multe medicamente probabil că nu vor fi neapărat mai utile pacienților noștri.
Sunt evidențe în ceea ce privește utilizarea anumitor medicamente noi pentru creșterea imunității sau pentru potențarea răspunsului la vaccinul anti-COVID, însă, trebuie să fim cumpătați și echilibrați atunci când luăm în calcul astfel de tratamente", a conchis medicul Michael Schenker.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.