Dieta longevității este cunoscută de unii oameni din așa numitele Blue Zones sau zonele albastre, acolo unde locuitorii mănâncă de toate, inclusiv carbohidrați, carne și beau și vin. Cu toate acestea, dieta lor se bazează pe calorii, nu iau vitamine și suplimente alimentare și nici nu stau să citească etichete, pentru că totul ține de alegerile alimentare pe care le fac.
Dieta lor se bazează și pe fasole, năut, iar rata de succes al stilului lor de viață este mare, nu doar ca durată a vieții, ci și ca îmbunătățire a calității vieții, a sănătății. Vârstnicii din acele zone își trăiesc viața din plin și nu se confruntă cu probleme de sănătate pe care le au vârstnicii noștri.
Cei mai mulți dintre locuitorii zonelor albastre au acces ușor la fructe și legume de proveniență locală, fără pesticide și crescute organic. Dacă nu cultivă aceste alimente în propriile grădini, au găsit locuri de unde le pot cumpăra, și la prețuri mai accesibile decât alternativele procesate. Cumva, această dietă a longevității e o întoarcere la simplitate.
"Întotdeauna simplitatea funcționează cel mai bine, pentru că nu te ajută să amesteci multe elemente într-o farfurie cu mâncare, pentru că atunci corpul tău are mai mult de lucru. Deci ideea este să mergem pe cât mai simplu, dar scopul este să-i oferim organismului nutrienții de care are nevoie. Și atunci, că tot vorbim de ideea asta de dietă în primul rând și în primul rând ne-ar ajuta să ieșim din mentalitatea aceasta de dietă, pentru că atunci când spui dietă, persoana înțelege că trebuie să facă ceva pe o perioadă determinată: încep astăzi și termin peste trei luni, pentru că eu am un scop să slăbesc și nu este despre asta.
Dieta, de fapt, este un stil de viață. La bază, dieta asta reprezintă și trebuie să ne reîntoarcem din punct de vedere al conceptului la ce înseamnă dietă. Dacă e să întrebi, să faci un studiu, să-i întrebi pe cei care mănâncă într-un fel anume dacă iau un stil alimentar, majoritatea îți vor spune că nu, nu au niciun stil alimentar, adică mănâncă atunci când apucă, mănâncă orice, nu se hidratează corespunzător, nu au calitatea somnului. Deci totul este haos. Și acolo unde este haos, e nevoie de niște reguli clare.
E nevoie de o anumită rutină și disciplină, pentru că altfel nu funcționăm pe termen mediu și lung. Întorcându-ne la ideea aceasta de dietă, cu cât acceptăm mai ușor că, de fapt, dieta înseamnă un stil de viață, adică felul în care eu aleg să mă comport cu mine și cu propriul meu corp, aleg alimentele pe care le introduc în corpul meu, totul va fi mult mai ușor", a declarat Anca Alungulesei, Terapeut în Nutriție, Nutriționist, în exclusivitate pentru DC Medical și DC News, în cadrul campaniei ''Cum reducem riscurile din viața de zi cu zi’’.
Cele mai păcătoase alimente. "Ăsta este un mare semnal de alarmă. Dau boli care apar la o vârstă mult mai fragedă"
"Și uitându-ne la ce mănâncă oamenii aceștia e ceea ce ar trebui cu toții să mâncăm. În primul rând, ce nu mănâncă - alimente rafinate. Deci în momentul în care a început să se dezvolte industria alimentelor rafinate, noi ca și calitate a vieții, deși toate sunt gustoase, sunt super, arată foarte bine, calitatea vieții a început să scadă exponențial, iar asta se vede deja.
Sunt boli care apar la o vârstă mult mai fragedă decât înainte. Și ăsta este un mare semnal de alarmă.
E suficient să ne uităm la copii și să îi vedem cum arată. Și nu mă refer aici din punct de vedere estetic, ci faptul că obezitatea este o problemă și obezitatea apare deja la copii. Asta este o mare problemă și aici ține de politică și despre cum vrem noi să ne creștem copiii, în ce mediu vrem să-i creștem.
Pentru că acești copii vor fi adulții de mâine.
Deci alimentele rafinate sunt cele mai păcătoase. Sunt cele care ne obosesc organismul cel mai tare.
De ce? Pentru că conțin niște elemente care nu ne ajută - concentrație extrem de mare de zahăr, lipsă fibre și concentrație extrem de mare de sare și grăsimi - și în momentul în care le aduci pe toate trei sare, zahăr și grăsimi, în primul rând dau dependență, deci creierul devine dependent de gust și îl va cere tot timpul, iar celulele corpului vor crește", a conchis nutriționistul Anca Alungulesei.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.