Vezi și: Diferența dintre kefir, sana și iaurt. Care este mai sănătos
Micul dejun este adesea considerat cea mai importantă masă a zilei, însă nu toate opțiunile de mic dejun sunt egale. Cele mai sănătoase alegeri pentru micul dejun conțin o combinație de proteine, fibre și grăsimi sănătoase pentru a vă menține sătul până la prânz, împreună cu o cantitate moderată de carbohidrați nerafinați pentru energie rapidă.
Cu toate acestea, multe alimente comune pentru micul dejun nu îndeplinesc aceste criterii, lăsându-vă să vă simțiți înfometați sau inconfortabil de plini. Dieteticienii înregistrați au întocmit o listă cu cele mai nesănătoase alimente pentru micul dejun de pe planetă pentru a vă ajuta să faceți alegeri mai sănătoase la începutul zilei.
Consumul unui mic dejun sănătos și echilibrat vă poate pregăti pentru o zi reușită, însă multe alimente pentru micul dejun sunt departe de a fi nutritive. Cercetările sugerează că un mic dejun de înaltă calitate oferă mai multe beneficii pentru sănătate, inclusiv un aport crescut de macro și micronutrienți, gestionarea sănătoasă a greutății, performanțe cognitive mai bune și o calitate a vieții îmbunătățită.
Este esențial să alegeți alimente care vă hrănesc organismul și vă oferă energia de care aveți nevoie pentru a face față zilei care urmează. Cele mai bune alimente pentru micul dejun vă oferă combustibil pentru o energie de durată, vă stimulează metabolismul, luptă împotriva bolilor și vă ajută să vă mențineți greutatea scăzută. Cele mai proaste alimente pentru micul dejun fac contrariul, ducând la prăbușiri la mijlocul dimineții, distrugând metabolismul, încurajând bolile și putând provoca creșterea în greutate.
Citește și: Diabetul tip 2, redus prin renunțarea la alimentele ultraprocesate. Cu ce să le înlocuiești
Foto: Freepik @juraiwanr
Cele mai nesănătoase alimente la micul dejun
Cerealele zaharoase sau foarte rafinate nu sunt cea mai bună opțiune pentru micul dejun de zi cu zi din cauza conținutului lor ridicat de zahăr și a conținutului scăzut de proteine. Aceste cereale pot provoca iritabilitate și foame odată ce insulina își face efectul, în timp ce anumite cerealele neîndulcite precum fulgii de porumb sau de tărâțe sunt sărace în proteine. Granola, pe de altă parte, este adesea încărcată cu zaharuri adăugate, care au fost legate de obezitate, diabet de tip 2 și boli de inimă.
Clătitele și vafele nu sunt un mod nutritiv de a vă alimenta diminețile, deoarece sunt făcute din făină albă rafinată și acoperite cu unt și sirop, care sunt bogate în calorii, grăsimi și zahăr. Le lipsesc proteinele și fibrele, ceea ce face să nu vă săturați mult timp. Optați pentru versiuni cu cereale integrale sau alte ingrediente bogate în nutrienți, cum ar fi făina de migdale sau năut și folosiți unt de nuci în loc de sirop ca topping.
Pâinea prăjită cu unt este o opțiune simplă și ușoară pentru micul dejun, dar nu vă va susține mult timp din cauza lipsei sale de proteine. Majoritatea caloriilor provin din carbohidrații din pâine și din grăsimea din unt. Aceasta este o altă opțiune obișnuită pentru micul dejun, dar este foarte procesată și plină de zaharuri adăugate. Căutați ingrediente alimentare integrale, zahăr adăugat limitat și cel puțin 10 grame de proteine pe porție pentru a promova sațietatea.
Pâinea integrală și garniturile bogate în proteine, cum ar fi ouăle sau pieptul de pui mărunțit, pot fi totuși o opțiune potrivită pentru micul dejun dacă sunt combinate cu legume feliate.
Brioșele sunt adesea considerate sănătoase, dar sunt adesea făcute cu făină albă rafinată, ulei și mult zahăr, fiind lipsite de proteine sau fibre. Dacă totuși alegeți o brioșă, alegeți una făcută cu cereale integrale sau alte tipuri de făină mai puțin rafinată, fructe și nuci, și un minim de zahăr adăugat.
Sucul de fructe nu este cea mai bună alegere de băutură, deoarece este bogat în zahăr și sărac în fibrele găsite în fructele întregi, ceea ce îl face să nu fie deosebit de sățios. Cel mai bine este să savurați suc de fructe ocazional și să rămâneți la fructe întregi în majoritatea dimineților.
Produsele de patiserie pentru micul dejun, cum ar fi gogoșile, rulourile cu scorțișoară, plăcintele și prăjiturile, nu sunt alegerea ideală pentru un mic dejun zilnic din cauza conținutului lor ridicat de zahăr, grăsimi și calorii. Este posibil să nu vă țină sătul pentru mult timp și să vă facă să vă fie foame înainte de prânz. În schimb, păstrați aceste produse de patiserie pentru ocazii speciale sau pentru plăceri ocazionale.
Iaurtul este o sursă bună de proteine și probiotice, dar multe tipuri sunt încărcate cu zahăr adăugat, ceea ce le face alegeri mai puțin sănătoase. Pentru o alternativă mai sănătoasă, încercați iaurtul grecesc integral, neîndulcit, care este mai bogat în proteine și poate fi îndulcit după gust. De asemenea, puteți adăuga miere, un îndulcitor fără calorii, cum ar fi stevia, sau fructe proaspete feliate, rase sau pasate după gust.
Carnea procesată, cum ar fi cârnații și șunca, este încărcată cu sare, care poate crește tensiunea arterială la persoanele sensibile la sare și poate crește riscul anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de stomac.
Smoothie-urile prefabricate, în special cele din magazinele fast-food conțin adesea zahăr și sunt sărace în proteine, astfel încât nu vă vor menține sătul pentru mult timp. Dacă vă opriți la un magazin de smoothie-uri pentru micul dejun, cereți pudră proteică suplimentară și căutați o aromă fără zahăr adăugat.
Micul dejun de tip fast-food, cum ar fi sandvișurile pentru micul dejun sau burrito-urile cu ouă, șuncă, brânză, cârnați, sau cartofi prăjiți, sunt pline de calorii, grăsimi și carbohidrați rafinați. Pentru a rămâne pe partea mai sănătoasă, refuzați hașișul și alegeți o băutură fără zahăr adăugat, cum ar fi apa, ceaiul neîndulcit sau cafeaua neagră.
Băuturile de cafea cu zahăr, cum ar fi mocha, frappe sau caramel macchiatos, pot fi o soluție dulce plină de zahăr, dar pot crește rapid nivelul de zahăr din sânge, determinând organismul să secrete insulină pentru a reduce nivelul.
Covrigii sunt un element clasic al micului dejun, dar dacă sunt cumpărați de la o brutărie, s-ar putea să aveți parte de o porție masivă. Un covrig mare de 131 de grame conține aproape 350 de calorii, 70 de grame de carbohidrați din făină rafinată și doar 2 grame de fibre. Pentru a face covrigii mai sățioși și mai nutritivi, adăugați garnituri precum cremă de brânză și somon afumat, dar, ca regulă generală, rămâneți la o jumătate de covrig cu garnituri nutritive în schimb.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.