Cele mai eficiente laxative naturale. Când se consideră că ești constipat. Constipația: simptome, cauze, tratament

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Cele mai eficiente laxative naturale - Foto: Freepick @jofreepik
Cele mai eficiente laxative naturale - Foto: Freepick @jofreepik

Constipația poate fi ameliorată cu alimente și băuturi. Ce nu trebuie să ne lipsească din dietă pentru a nu ne afla în rândul celor constipați.

Constipația este o una dintre cele mai frecvente afecțiuni gastrointestinal, 2,5 milioane de oameni apelând la sfatul medicului, anual. În general, o persoană este considerată constipată atunci când are mai puțin de trei defecații pe săptămână sau când scaunul este dificil de eliminat.

În total, aproximativ 16 la sută din populație se confruntă cu simptome de constipație, potrivit Institutului Național de Diabet și Boli Digestive și Renale, notează EveryDayHealth.

Constipația, cauze și simptome

Constipația este inconfortabilă, dar trebuie menționat că aceasta nu este o boală în sine ci un simptom al altor afecțiuni, iar cauzele ce duc la apariția sa includ:

- regimul alimentar dezechilibrat, cu un conținut redus de fibre și bogat în grăsimi animale și zahăr procesat

- masticația insuficientă sau necorespunzătoare

- schimbările de mediu, acestea duc la constipația călătorului

- utilizarea unor anumite medicamente

- abuzul de laxative

- sarcina

- hemorozii și fisurile anale

- compresia mecanică asupra colonului.

De asemenea, o serie de afcețiuni pot duce la apariția constipației. Acestea sunt:

- probleme la nivelul tractului gastrointestinal, precum sindromul intestinului iritabil

- tumori sau alte obstrucții

- boala celiacă

- polipi pe colon

- scleroza multiplă

- diabet

- hipotiroidism

- boala Parkinson

- accidentul vascular cerebral

- afecțiuni neurologice.

În ceea ce privește simptomatologia, constipația se manifestă astfel:

- scaune tari, uscate sau cu cocoloașe

- scaune care arată ca niște pietre sau bile mici

- durere și disconfort în timpul scaunelor

- senzația de a nu putea goli intestinele complet

- o pierdere a poftei de mâncare din cauza senzației continue de sațietate

- un abdomen ușor umflat, notează Medical News Today

Constipație, diagnostic și tratament

Diagnosticarea constipației se face de către medic, în urma unui examen fizic și al anamnezei, istoricul medical, iar în funcție de acești prmi pași medicul poate decide dacă este necesară efectuarea unor analize de sânge, pentru a elimina suspiciunea de hiportiroidism, a unui test de urină și de scaun.

De asemenea, medicul poate recomanda colonoscopie, defectografie sau RMN. Toate aceste analize sunt necesare pentru confirmarea constipației, dar mai ales pentru administrarea tratamentului adecvat.

Tratamentul poate să fie medicamentos, însă în unele cazuri se poate opta și pentru remedii naturiste, prin adoptarea unei diete sănătoase, bogate în fibre.

Cele mai bune 7 alimente care pot ameliora constipația

În cazul în care optați pentru remediile naturiste pentru a ameliora constipația, există câteva alimente și băuturi care vă pot veni de folos.

Uleiul de măsline și uleiul de semințe de in. Cele două uleiuri au un efect laxativ ușor, ajutând la mișcarea bolului fecal prin intestine. Aceste uleiuri conțin, de asemenea, compuși care îmbunătățesc digestia și au proprietăți antioxidante, antibacteriene și antiinflamatorii.

Probioticele sunt bacterii bune care pot îmbunătăți sănătatea intestinului și înmuia scaunul, fapt ce permite eliminarea acestuia mai ușor.

Iaurtul și chefirul. Sunt două dintre produsele lactate cu un conținut important de probiotice. Un studiu din 2017 a evidențiat eficacitatea chefirului în prevenirea constipației în cazul persoanelor cu dizabilități fizice și mintale. Pentru 3 luni, participanții au primit câte două grame de chefir liofilizat, ca adaos la masa acestora. Studiul a arătat o reducere semnificativă a constipației.

Sauerkraut este un fel de mâncare de varză fermentată care conține bacterii probiotice care pot contribui la îmbunătățirea sănătății intestinelor și la ameliorarea constipației.

Legumele sunt o sursă importantă de fibre insolubile ce promovează mișcarea regulară a intestinelor. Broccoli conține sulforafan, o substanță care protejează flora intestinală și îmbunătățește digestia.

Leguminoasele sunt de asemenea o sursă de fibre. Un studiu din 2017 a constatat că 100 de grame de leguminoase gătite (fasole, linte sau mazăre) furnizează aprocimativ 26% din aportul necesar de fibre. De asemenea, o porție de 100 de grame de leguminoase conține și alți nutrienți care ajută la ameliorarea constipației, cum ar fi:

- potasiu

- folați

- zinc

- vitamina B6.

Fructele sunt și ele bogate în fibre, mai mult, au și un conținut ridicat de apă, fapt ce le face eficiente în ameliorarea constipației. Cele mai bune fructe cu impact asupra tranzitului intestinal sunt:

- prunele, și-au dovedit eficiența în cazul femeilor de peste 60 de ani

- kiwi

- merele și perele

- strugurii

- murele și căpsunile.

Pâinea, cerealele și pastele integrale. Produsele din grâu sunt o sursă excelentă de fibre insolubil. De altfel și tărâțele de grâu sunt bogate în fibre insolubile. De menționat că aceste produse trebuie evitate de persoanele care suferă de intoleranță la gluten.

Apa și supa limpede. Consumul de lichide înmoaie scaunul și îl face mai ușor de eliminat. În cazul în care treceți printr-un episod de constipație este indicat să vă hidratați cât mai bine, consumând apa simplă sau o supă strecurată. Aceasta nu vine numai cu partea de lichid, ci și cu nutrienți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel