Cele mai CURATE fructe și legume. Merele și roșiile NU sunt pe listă. Surpriză cu CEAPA și cartoful

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
cele mai curate fructe si legume. FOTO Pexels @ Daria Shevtsova
cele mai curate fructe si legume. FOTO Pexels @ Daria Shevtsova

”Dirty Dozen” a realizat topul celor mai curate fructe și legume. Raportul nu este menit să îi sperie pe consumatori.

O listă cu cele mai curate și mai puțin fructe și legume a fost realizată de către ”Dirty Dozen”, cea care realizează topul anual, dar mai ales controversat al acestor produse, un top bazat pe gradul de pesticide găsit în respectivele alimente, notează WebMD.

Potrivit sursei menționate, în mai bine de 70% dintre produsele cultivate în mod tradițional au fost depistate urme de pesticide.

Astfel, cele mai puțin curate fructe și legume sunt:

- Căpșunile

- Spanacul

- Kale, varza și muștarul

- Nectarinele

- Merele

- Strugurii

- Ardeiul gras și ardeiul iute

- Cireșele

- Piersicile

- Perele

- Țelina (frunze)

- Roșiile.

La polul opus, cele mai curate fructe și legume sunt:

- Avocado

- Porumbul dulce

- Ananasul

- Ceapa

- Papaya

- Mazărea dulce

- Sparanghelul

- Pepenele galben

- Kiwi

- Varza (clasică)

- Ciupercile

- Cantaloupe (soi de pepene galben)

- Mango

- Pepene roșu

- Cartof dulce.

Metoda de identificare a produselor curate

Pentru a realiza raportul, Environmental Working Group a analizat peste 44.000 de probe prelevate de FDA și USDA, care testează în fiecare an un subset de produse.

Înainte de testare, oamenii de știință de la USDA au pregătit fiecare fruct sau legumă în modul în care oamenii tind să o facă ei înșiși, cum ar fi decojirea celor cu coajă necomestibilă și clătirea produselor cu coajă comestibilă.

Grupul de lucru pentru mediu ia în considerare șase măsuri de contaminare cu pesticide:

- Procentul de probe testate cu pesticide detectabile;

- Procentul cu două sau mai multe pesticide detectabile;

- Numărul mediu de pesticide într-o singură probă;

- Cantitatea medie de pesticide, exprimată în părți pe milion;

- Numărul maxim de pesticide pe o singură probă;

- Numărul total de pesticide găsite.

Ce spun dieteticienii

Raportul folosește ”mesaje de frică pentru a îndepărta oamenii de la consumul de fructe și legume cultivate în mod convențional”, susține Christine Rosenbloom, consultant în nutriție.

Aceasta le reamintește oamenilor că ”atât agricultura organică, cât și cea convențională folosesc pesticide pentru a proteja cultura. Fermierii organici folosesc diferite pesticide care sunt descrise ca fiind naturale, dar natural nu înseamnă mai sigur, mai bun sau fără chimicale”, mai spune Rosenbloom.

Pe de altă parte, raportul nu ar trebui să îi sperie pe oameni, cu atât mai mult pe părinții care pot deveni îngrijorați de faptul că le oferă copiilor lor produse cultivate convențional, ci doar să scoată în evidență faptul că respectivele produse nu sunt etichetate așa cum trebuie.

”Este încă un exemplu de a pune etichete bune și rele pe alimente atunci când nu este meritat”, susține Connie Diekman, consultant pe alimentație și nutriție, fost președinte al Academiei de Nutriție și Dietetică din SUA.

Vezi și: Pepenele roșu și beneficiile sale. Ajută și la sănătatea PIELII

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel