Multe dintre alimentele care ne plac nu sunt cele mai sănătoase pentru organism, astfel că și băuturile preferate pot avea un impact mai puțin plăcut asupra acestuia.
Dacă încercați să vă reduceți colesterolul, una dintre problemele cu care se confruntă mare parte dintre cei ajunși la 50 de ani, s-ar putea să observați că băuturile pe care le consumați în mod obișnuit vă sabotează efortul.
”Colesterolul este o substanță ceroasă produsă de ficat care circulă în sânge și care este responsabilă de producerea de hormoni și vitamine și de crearea de noi celule în organism”, spune nutriționistul Roxana Ehsani, citat de EatThis. ”Cu toate acestea, dacă o persoană mănâncă și/sau bea o dietă bogată în grăsimi saturate, colesterolul se poate acumula în sânge și poate avea un impact negativ”.
Ce schimbări trebuie să faceți
Astfel, după vârsta de 50 de ani, fiecare trebuie să își schimbe obiceiurile în privința consumului de băuturi pentru a putea reduce, cu succes, nivelul colesterolului.
1. Renunțați la laptele integral
”Dacă vă plac latte-urile cremoase, milkshake-urile sau smoothie-urile făcute cu lapte integral, dar aveți colesterolul ridicat, faceți o schimbare cu o opțiune care conține puțină grăsime sau este în totalitate fără grăsimi”, spune Ehsani. ”Optarea pentru lapte degresat (fără grăsimi) sau lapte cu 1% grăsime vă poate ajuta să reduceți aportul de grăsimi saturate. Această mică schimbare în timp vă poate ajuta să reduceți aportul zilnic de grăsimi saturate și să scădeți nivelul colesterolului.”
2. Laptele vegetal, o variantă sănătoasă
Ehsani subliniază faptul că laptele vegetal poate servi ca înlocuitor perfect al cremei de cafea sau poate fi folosit în milkshake-uri, smoothie-uri sau latte. Printe acestea a enumerat laptele de migdale, laptele de soia, laptele de caju, laptele de in, laptele de ovăz, laptele de orez, laptele de alune, laptele de nucă și laptele de fistic.
”Unele lactate pe bază de nuci, cum ar fi laptele din semințe de in sau din nuci, conțin chiar și Omega-3, care sunt grăsimi sănătoase pentru inimă, care pot susține de fapt sănătatea inimii, dar și sănătatea creierului”, spune Ehsani.
De asemenea, Ehsani punctează că singurul lapte vegetal pe care l-ar limita sau chiar evita este cel de cocos, deoarece este destul de bogat în grăsimi saturate.
3. Reduceți consumul de alcool
Specialiștii recomandă limitarea consumului de alcool la un pahar pentru femei, respectiv, 2 pahare pentru bărbați.
”Alcoolul este descompus în grăsimi. Excesul de alcool este asociat cu un nivel mai ridicat al colesterolului rău”, spune Jonathan Valdez, purtătorul de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică New York. ”De asemenea, acesta poate fi asociat cu alimente prăjite sau cu alimente bogate în grăsimi saturate, ceea ce poate crește și mai mult colesterolul rău.”
4. Hidratarea, o necesitate
Dacă totuși veți consuma al doilea sau al treilea pahar de alcool (în cazul bărbaților), asigurați-vă că aveți alături și un pahar de apă.
”Alcoolul este un deshidratant. Înlocuirea lui, în special în zonele cu climă mai caldă, este esențială”, spune Taub-Dix, potrivit sursei citate. ”Lăsând deoparte caloriile, beți fie sifon, fie apă simplă. Adăugarea de cuburi de gheață în băutură vă va ajuta să vă hidratați, de asemenea.”
5. Deveniți prietenii ceaiurilor
Dacă de-a lungul vieții ați asociat ceaiurile/infuziile cu boala și nu le-ați consumat decât ”forțați”, după 50 de ani ar trebui să deveniți prieteni cu ele, mai ales pentru momentele de liniște pe care vi le pot oferi.
”Ceaiul negru și ceaiul verde conțin antioxidanți puternici, care pot ajuta la scăderea riscului de anumite boli, cancere și, eventual, chiar și a colesterolului”, a declarat Ehsani. ”Este nevoie de mai multe cercetări pentru a confirma, dar un studiu a constatat că ceaiul verde a redus nivelul colesterolului LDL și al colesterolului total la participanți. Ceaiul poate fi un înlocuitor excelent și pentru alte băuturi cu un conținut caloric mai ridicat de pe piață - deoarece este hidratat și este doar apă caldă plus un pliculeț de ceai.”
Vezi și: Dieta femeilor și SUPERALIMENTELE care le projează sănătatea
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.