Cele două activități care scad riscul de AVC și infarct le realizăm zilnic. Urcatul scărilor și curățarea podelelor ”este suficient pentru a reduce riscul de atac de cord și accident vascular cerebral.
Cercetătorii australieni au urmărit mai mult de 25.000 de adulți din Marea Britanie care nu făceau exerciții fizice. Exercițiile fizice de scurtă durată au fost legate de o scădere accentuată a numărului de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale. Un studiu sugerează că urcatul scărilor și curățarea rapidă a podelelor este suficient pentru a reduce riscul de atac de cord și de accident vascular cerebral.
Cercetările au arătat că exercițiile scurte de activitate ”întâmplătoare,” cele pe care le facem ca parte a vieții de zi cu zi, ar putea contribui la menținerea sănătății pe măsură ce îmbătrânim.
O echipă condusă de Universitatea din Sydney a urmărit mai mult de 25.000 de adulți din Marea Britanie care nu au practicat niciun sport sau exerciții fizice, potrivit Daily Mail.
Participanții au purtat dispozitive la încheietura mâinii care le măsurau tiparele de activitate fizică.
Cercetătorii au constatat că majoritatea activităților accidentale au fost acumulate în reprize care au durat mai puțin de 10 minute. Aceste perioade scurte - cu o intensitate moderată până la viguroasă - au fost legate de o scădere accentuată a atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale, precum și a deceselor din orice cauză pe parcursul a opt ani.
Vezi și: Unde este inima situată, de fapt. Tot ce știai până acum este greșit. Detalii uluitoare despre inimă
Mișcarea constantă, beneficii
Mișcarea constantă timp de cel puțin unu până la trei minute a fost legată de beneficii semnificativ mai mari - o scădere a riscului de atac de cord și de accident vascular cerebral de 29% și o scădere a riscului de mortalitate de 44% - în comparație cu perioadele foarte scurte, care durează mai puțin de un minut.
Și cu cât activitatea este mai viguroasă în fiecare repriză, cu atât mai bine. Cei care au suflat și au pufăit timp de cel puțin 10 secunde pe minut au avut cel mai mare beneficiu, a declarat echipa.
”De la urcatul scărilor până la curățarea rapidă a podelei, în ultimii ani am ajuns să înțelegem că nu doar exercițiile fizice structurate sunt bune pentru sănătate - dar știm foarte puțin despre modul în care aceste scurte reprize de activitate ocazională se traduc în beneficii pentru sănătate”, a spus profesorul Emmanuel Stamatakis, autorul principal al studiului.
Vezi și: Ceaiul care reduce inflamația gingiilor. Consumat după o intervenție, poate face minuni
Echipa a declarat că ideea de a acumula scurte perioade de activitate pe parcursul vieții de zi cu zi face activitatea fizică mult mai accesibilă persoanelor care nu doresc sau nu pot să participe la exerciții fizice.
”Acest studiu sugerează că oamenii ar putea reduce riscul de evenimente cardiace majore prin implicarea în activități de viață zilnică de intensitate cel puțin moderată, în care, în mod ideal, se mișcă continuu timp de cel puțin unu până la trei minute la un moment dat. De fapt, se pare că acest lucru poate avea beneficii pentru sănătate comparabile cu cele ale unor reprize mai lungi de cinci până la 10 minute.
Mesajul pe care trebuie să îl rețineți aici este că orice tip de activitate este bun pentru sănătate, dar cu cât depuneți mai mult efort în aceste sarcini zilnice și cu cât vă mențineți mai mult timp această energie, cu atât mai multe beneficii veți avea. Dacă sunteți sufocat și pufăit și nu puteți să purtați o conversație pentru o parte din acest timp, ați atins punctul culminant”, a subliniat și autorul principal, Dr. Matthew Ahmadi.
Constatările au fost publicate în revista The Lancet Public Health.
Vezi și: Cum să te bucuri de viață. Lucrurile mărunte îți pot aduce fericire în fiecare zi
Câtă mișcare trebuie să facem pentru a fi sănătoși
Pentru a rămâne sănătoși, adulții cu vârste cuprinse între 19 și 64 de ani ar trebui să încerce să fie activi zilnic și ar trebui să facă:
- cel puțin 150 de minute de activitate aerobică moderată, cum ar fi mersul pe bicicletă sau mersul pe jos în pas vioi, în fiecare săptămână și exerciții de forță în 2 sau mai multe zile pe săptămână care să lucreze toți mușchii principali (picioare, șolduri, spate, abdomen, piept, umeri și brațe).
- Sau: 75 de minute de activitate aerobică viguroasă, cum ar fi alergarea sau un meci de tenis simplu în fiecare săptămână și exerciții de forță în 2 sau mai multe zile pe săptămână care lucrează toți mușchii principali (picioare, șolduri, spate, abdomen, piept, umeri și brațe).
Sau: o combinație de activități aerobice moderate și viguroase în fiecare săptămână - de exemplu, 2 alergări de 30 de minute plus 30 de minute de mers în pas vioi echivalează cu 150 de minute de activitate aerobică moderată și exerciții de forță în 2 sau mai multe zile pe săptămână care lucrează toți mușchii principali (picioare, șolduri, spate, abdomen, piept, umeri și brațe). O regulă bună este că 1 minut de activitate viguroasă oferă aceleași beneficii pentru sănătate ca și 2 minute de activitate moderată.
O modalitate de a face cele 150 de minute de activitate fizică săptămânală recomandate este de a face 30 de minute în 5 zile în fiecare săptămână. Toți adulții ar trebui, de asemenea, să întrerupă perioadele lungi de ședere cu o activitate ușoară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.