Cele cinci obiceiuri care scad riscul de deces prematur cu 30%. Poți câștiga încă 5 ani de viață

Monika Baciu |
Data publicării:
cele cinci obiceiuri care scad riscul de deces prematur - FOTO: Freepik
cele cinci obiceiuri care scad riscul de deces prematur - FOTO: Freepik

Cele cinci obiceiuri care scad riscul de deces prematur cu 30% îți pot prelungi viața cu 5 ani.

.Cele cinci obiceiuri care scad riscul de deces prematur cu 30% se aplică în cazul somnului. Stăpânirea a cinci obiceiuri cheie de somn la vârsta mijlocie vă poate reduce riscul de a muri prematur cu 30%, sugerează un studio Harvard.

Cercetătorii de la Universitatea Harvard susțin că au realizat una dintre cele mai cuprinzătoare cercetări de până acum privind somnul. Aceștia spun că, în timp ce cercetările anterioare au analizat durata somnului, alte comportamente la culcare au fost neglijate.

Cercetătorii au descoperit că, folosind noua lor metodă cu cinci reguli, oamenii pot adăuga până la cinci ani la viața lor. De asemenea, ei au estimat că 8% din toate decesele din orice cauză din SUA pot fi atribuite unor modele de somn deficitare.

Vezi și: Cele 7 semne care indică o problemă de sănătate. Le simți când te trezești. Nu le ignora

Care sunt cele 5 obiceiuri analizate

Cele cinci componente sunt:

- să dormi între șapte și opt ore pe noapte

 - să ai dificultăți în a adormi nu mai mult de două nopți pe săptămân

- să ai dificultăți în a rămâne adormit nu mai mult de două ori pe săptămână

- să nu folosești somnifere

- să te simți bine odihnit după ce te trezești cel puțin cinci zile pe săptămână.

Somnul este un timp de repaus esențial pentru ca creierul și corpul să se recupereze și să se repare, iar cei care nu dorm suficient sau se trezesc în mod repetat pot avea riscuri mai mari de a suferi de o serie de boli, inclusiv boli coronariene și cancer.

Vezi și: Dopamina, ce rol are și care sunt semnele deficitului sau excesului. Cum se poate regla nivelul prin câțiva pași simpli

Obiceiurile de somn, mai importante decât durata acestuia

Studiul realizat la Harvard este prima dată când un eșantion reprezentativ la nivel național a fost folosit pentru a examina modul în care obiceiurile de somn în general, mai degrabă decât doar durata somnului, ar putea influența speranța de viață.

Cercetătorii de la Centrul Medical Beth Israel Deaconess de la Harvard din Boston au analizat datele de la 172.321 de persoane cu vârsta medie de 50 de ani între 2013 și 2018.

Datele au provenit de la persoane care au participat la National Health Interview Survey, un sondaj anual privind starea generală de sănătate realizat de Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) și de Centrul național de statistică în domeniul sănătății, care include întrebări despre somn.

Echipa de cercetători a asociat datele cu înregistrările din Indexul național al deceselor pentru a investiga legătura dintre factorii de somn ai oamenilor și cauza decesului.

Participanților li s-a acordat un punctaj de zero sau unu pentru fiecare dintre cele cinci criterii de somn, în funcție de îndeplinirea acestora, cu un maxim de cinci puncte.

Au fost controlați factorii care ar fi putut crește probabilitatea ca oamenii să moară, cum ar fi statutul socio-economic inferior, fumatul și consumul de alcool și alte afecțiuni medicale, notează Daily Mail. 

Vezi și: Uleiul de oregano, doza de antioxidanți cu efecte antibiotice și antifungice. Ajută și în scăderea colesterolului

Care sunt rezultatele studiului

Cei care au îndeplinit toate cele cinci criterii au avut cu 30% mai puține șanse de a muri din orice motiv, în comparație cu cei care nu au îndeplinit niciunul sau unul dintre obiceiurile de somn.

De asemenea, cei care dormeau cel mai bine aveau cu 21% mai puține șanse de a muri din cauza bolilor cardiovasculare și cu 19% mai puține șanse de a muri din cauza cancerului.

De asemenea, aveau cu 40% mai puține șanse de a muri din alte cauze decât boli de inimă sau cancer. Dr. Frank Qian, medic la Beth Israel Deaconess Medical Center și coautor al studiului, a declarat că aceste alte cauze sunt probabil accidente, infecții sau boli neurodegenerative, inclusiv demența și Parkinson, dar a adăugat că este nevoie de mai multe cercetări.

Printre limitările studiului se numără faptul că obiceiurile de somn au fost auto-raportate. De asemenea, nu au fost disponibile informații despre tipul de medicamente pentru somn pe care pacienții le foloseau sau pentru cât timp.

Vezi și: Folosirea telefonului în baie, factor de risc pentru apariția hemoroizilor. Care este timpul limită de stat pe toaletă pentru a evita aceste probleme

Impactul atingerii tuturor celor cinci măsuri de somn a fost mai mare pentru bărbați decât pentru femei. Speranța de viață a fost cu 4,7 ani mai mare pentru bărbați și cu 2,4 ani mai mare pentru femei, în comparație cu cei care au atins doar una sau niciuna dintre ținte.

Totuși, sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina de ce apar astfel de diferențe între sexe.

Participanții la studiu au fost urmăriți pentru o perioadă medie de 4,3 ani, timp în care au murit 8.681 de persoane. Aproximativ 2.610 decese (30%) au fost din cauza bolilor cardiovasculare, 2.052 (24%) au fost din cauza cancerului și 4.019 (46%) din alte cauze.

Cercetările anterioare au ilustrat faptul că dormitul prea mult sau insuficient poate avea efecte dăunătoare asupra inimii.  Rezultatele complete vor fi prezentate la New Orleans, în cadrul conferinței comune a Colegiului American de Cardiologie și a Federației Mondiale a Inimii, în perioada 4-6 martie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel