Cele 7 reguli care previn demența. Milstein, expert în neuroștiințe, dezvăluire: Fiți atenți la orice produs care include ASTA

Cele 7 reguli care previn demența - Foto: Freepick @perfectlab @lucigerma
Cele 7 reguli care previn demența - Foto: Freepick @perfectlab @lucigerma

Cum să scapi de demență cu 7 reguli de bază. Un expert în neuroștiințe a dezvăluit totul.

Demența nu este o boală specifică, ci este mai degrabă un termen general care desemnează capacitatea redusă de a-și aminti, de a gândi sau de a lua decizii și care interferează cu activitățile zilnice.

Boala Alzheimer este cel mai frecvent tip de demență. Deși demența afectează mai ales adulții în vârstă, ea nu face parte din îmbătrânirea normală.

Care sunt semnele și simptomele demenței?

Deoarece demența este un termen general, simptomele sale pot varia foarte mult de la o persoană la alta. Persoanele cu demență au probleme cu:

- Memorie

- Atenție

Cum să dai "șunculița" pe "mușchiuleț". Cel mai bun sport care topește grăsimea. Lygia Alexandrescu: Asta e una dintre greșeli

Motivația zilei: Vei învăța să lupți cu ele!

Care e cea mai bună pâine. Lygia Alexandrescu: Asta e pâinea REALĂ! Pâinea 100% secară nu este pâine. Ni s-a spus că are colorant de sfeclă roșie și ăsta e un caz fericit

- Comunicare

- Raționamentul, judecata și rezolvarea problemelor

- Percepția vizuală dincolo de modificările tipice ale vederii legate de vârstă

Semnele care pot indica demența includ:

- Rătăcirea într-un cartier cunoscut

- Utilizarea unor cuvinte neobișnuite pentru a se referi la obiecte familiare

- Uitarea numelui unui membru apropiat al familiei sau al unui prieten

- Uitarea vechilor amintiri

- Incapacitatea de a finaliza sarcinile în mod independent

Creierul uman mediu se micșorează cu aproximativ 5% pe deceniu după vârsta de 40 de ani. Acest lucru poate avea un impact major asupra memoriei și concentrării.

Mai mult, tulburările cerebrale sunt în creștere. În 2020, 54 de milioane de persoane din întreaga lume sufereau de boala Alzheimer sau de alte demențe, iar acest număr este de așteptat să crească.

Dar declinul mental grav nu trebuie să fie o parte inevitabilă a îmbătrânirii. De fapt, anumiți factori legați de stilul de viață au un impact mai mare decât genele tale asupra faptului că vei dezvolta sau nu boli legate de memorie.

Cele 7 reguli să scapi de demență

 

În calitate de cercetător în domeniul neuroștiințelor, Dr Marc Milstein a explicat care sunt cele șapte reguli stricte pe care trebuie să le respectăm pentru a ne menține creierul în formă și pentru a lupta împotriva demenței.

1. Mențineți sub control tensiunea arterială și nivelul colesterolului

Inima ta bate de aproximativ 115.000 de ori pe zi și, cu fiecare bătaie, trimite aproximativ 20% din oxigenul din corpul tău către creier.

Tensiunea arterială ridicată vă poate slăbi mușchiul inimii și este una dintre principalele cauze ale accidentelor vasculare cerebrale. În mod ideal, tensiunea arterială nu ar trebui să fie mai mare de 120/80.

Colesterolul este, de asemenea, esențial pentru sănătatea creierului și a sistemului nervos. Asociația Americană a Inimii recomandă să vă măsurați nivelul colesterolului la fiecare patru-șase ani.

2. Gestionați nivelul de zahăr

Zahărul din sânge este principalul combustibil al creierului. Dacă nu este suficient, nu aveți energie; dacă este prea mult, puteți distruge vasele de sânge și țesuturile, ceea ce duce la îmbătrânire prematură și la boli cardiovasculare.

Rețineți că zahărul nu este dușmanul, ci excesul de zahăr. Este ușor ca gramele de zahăr să se adune, chiar dacă credeți că sunteți atent și, de obicei, zahărul se va strecura prin intermediul alimentelor ambalate.

Și fiți atenți la orice produs care include sirop, cum ar fi siropul de nectar de agave sau siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză. Evitați produse care conțin:

- Dextroză

- Fructoză

- Galactoză

- Glucoză

- Lactoză

- Maltoză

- Zaharoză

3. Obțineți un somn de calitate

Studiile arată că persoanele cu apnee de somn netratată își cresc riscul de pierdere a memoriei cu o medie de 10 ani înaintea populației generale.

Pentru majoritatea oamenilor, un creier sănătos are nevoie undeva între șapte și nouă ore de somn pe noapte.

Sfaturile mele pentru un somn care să stimuleze memoria și să îmbunătățească sistemul imunitar:

- Păstrați un program consistent de culcare și de trezire.

- Închideți dispozitivele cu o oră înainte de culcare.

- Faceți ceva relaxant înainte de culcare, cum ar fi să ascultați muzică ușoară sau să faceți exerciții de respirație conștientă.

- Ieșiți afară și expuneți-vă la lumina naturală a soarelui imediat ce puteți după ce vă treziți.

4. Apelați la o dietă nutritivă

Un mod în care păstrez lucrurile simple este să am majoritatea, dacă nu toate aceste elemente în coșul de cumpărături:

- Pești grași precum somonul

- Avocado

- Nuci

- Afine

- Legume crucifere, cum ar fi rucola, broccoli, varza de Bruxelles și varza de varză verde

Când fac cumpărături, îmi pun trei întrebări pentru a determina dacă un produs este bun pentru creierul meu:

a) Se va strica? În multe cazuri, perisabilul este un lucru bun. Aditivii și conservanții care împiedică alimentele să se strice fac ravagii asupra bacteriilor intestinale.

b) Sunt tone de ingrediente în acel aliment ambalat? Și, de altfel, poți pronunța ingredientele? Sau arată ca și cum ar fi rezultatul unui experiment chimic? De asemenea, evitați orice lucru în care zahărul este unul dintre primele câteva ingrediente.

c). Vezi un curcubeu în farfurie? Substanțele chimice care dau fructelor și legumelor culorile lor vibrante ajută la stimularea sănătății creierului.

5. Nu fumați

Fumătorii au un risc cu 30% mai mare de a dezvolta demență decât nefumătorii. De asemenea, ei îi pun în pericol și pe cei din jurul lor: Fumul pasiv conține 7.000 de substanțe chimice - și cel puțin 70 dintre ele pot provoca cancer.

Apoi, există fumul la a treia mână, care nu este de fapt fum. Acesta este reziduul de fum de țigară care creează mirosul revelator pe haine sau într-o cameră. Numai acest reziduu poate emite substanțe chimice care sunt toxice pentru creier.

6. Faceți conexiuni sociale

Într-un studiu recent, persoanele cu vârsta de peste 55 de ani care au participat în mod regulat la cine sau la alte evenimente sociale au avut un risc mai mic de a-și pierde memoria. Dar nu a fost din cauza a ceea ce au mâncat, ci a fost efectul conexiunii sociale repetate.

Pentru a diminua izolarea și singurătatea, puteți stimula, de asemenea, substanțele chimice din creier, cum ar fi serotonina și endorfinele, prin efectuarea de mici acte de bunătate:

- Urați-le binele altora sau verificați ce face cineva.

- Faceți un compliment fără să așteptați nimic în schimb.

- Dați un telefon cuiva cu care nu obișnuiți să intrați în contact.

7. Învățați în mod continuu noi abilități

Menținerea unei memorii puternice nu se rezumă doar la jocuri de creier precum Sudoku, Wordle și cuvinte încrucișate.

Învățarea de abilități și dobândirea de informații sunt modalități mult mai eficiente de a face noi conexiuni în creier. Cu cât faceți mai multe conexiuni, cu atât este mai probabil să vă păstrați și chiar să vă îmbunătățiți memoria.

Când vă gândiți să învățați ceva nou, abordați acest lucru așa cum ați face-o cu antrenamentul de fitness. Vreți să lucrați mușchi diferiți în zile diferite. Același lucru este valabil și pentru creier, potrivit CNBC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel