Cele 7 alimente pe care neurologii nu le mănâncă niciodată: Când ne gândim la îmbunătățirea sănătății creierului, ne gândim adesea la activități care stimulează mintea, niciodată la mâncare.
Ei bine, deși este bine să te răsfeți ocazional cu anumite alimente care nu sunt bune pentru creierul tău, există alimente și băuturi populare pe care oamenii specializați în sănătatea creierului, neurologii și neurochirurgii, fac tot posibilul să le evite.
Medicii neurologi au dezvăluit cele 7 alimente pe care le evită:
Cele 7 alimente pe care neurologii nu le mănâncă niciodată: Pudră proteică
Dacă aveți obiceiul de a adăuga o lingură de pudră de proteine la smoothie-ul zilnic, s-ar putea să vrei să te oprești sau, cel puțin, să verifici ingredientele.
În timp ce pudra de proteine este adesea comercializată ca o opțiune sănătoasă, mai puțin calorică pentru persoanele care încearcă să piardă sau să mențină greutatea, multe dintre ele sunt pline de îndulcitori artificiali, potrivit cercetătorului în neuroștiințe Friederike Fabritius.
"Acești aditivi sunt cei care îmi dau cu adevărat de gândit când vine vorba de pudrele proteice, deoarece fac ravagii asupra microbiomului tău gastrointestinal. Un microbiom intern sănătos și robust este atât de important pentru o sănătate excelentă a creierului, deoarece majoritatea neurotransmițătorilor noștri sunt produși în intestin", a spus Fabritius.
Cele 7 alimente pe care neurologii nu le mănâncă niciodată: Sucuri
Neurologul Dr. Shaheen Lakhan spune că băutura ta preferată cu bule este pur și simplu rea pentru creierul tău.
"Sucul este unul dintre cele mai proaste alimente pentru sănătatea creierului din cauza concentrației ridicate de zaharuri simple, care deteriorează vasele de sânge care alimentează creierul.
În timp, acest lucru înfometează creierul chiar de combustibilii de care are nevoie pentru a funcționa, ceea ce duce la demență prematură și accidente vasculare cerebrale. În mod acut, zahărul provoacă, de asemenea, inflamarea creierului, iritabilitate, proastă dispoziție și tulburări de somn", a spus el.
În plus, zahărul poate provoca o stare de dependență, cu pofte.
"Chiar și versiunile dietetice sau zero ale sucului au efecte negative, deoarece aditivii fără calorii stresează creierul și îl păcălesc să consume mai multe calorii și să poftească la zahăr real", a spus el.
Cele 7 alimente pe care neurologii nu le mănâncă niciodată: Margarina
Dr. Shae Datta, neurolog și co-director al NYU Langone Concussion Center, a declarat că evită margarina cât mai mult posibil, deoarece conține grăsimi trans.
"Auzim adesea că grăsimile trans nu sunt bune pentru inimă și vasele de sânge. Același lucru este valabil și pentru vasele creierului. Un studiu din revista Neurology a constatat că adulții mai în vârstă care aveau cele mai ridicate niveluri de acid elaidic (un tip comun de grăsimi trans) în sângele lor erau mai predispuși să dezvolte demență. Mai bine rămâneți la uleiul de măsline și la untul adevărat", a spus ea.
Cele 7 alimente pe care neurologii nu le mănâncă niciodată: Alimente cu infuzie de canabis
Odată cu creșterea CBD și legalizarea marijuanei în majoritatea statelor, aceasta ar putea fi o surpriză. Dar doar pentru că canabisul este legal și te poate ajuta să te relaxezi, nu înseamnă că face lucruri extraordinare pentru creierul tău.
"În afară de efectele de afectare cognitivă pe termen scurt ale canabisului, tetrahidrocannabinolul (cunoscut și sub numele de THC, sau ceea ce produce "high") pare să constrângă arterele din creier. Acest lucru poate fi foarte periculos atunci când este folosit în cantități mari de către persoanele cu migrene, o afecțiune foarte frecventă a durerilor de cap care, împreună cu consumul intensiv de canabis, poate duce la accident vascular cerebral, chiar și la persoane tinere, altfel sănătoase", a declarat Dr. Lester Leung, neurolog și director al Centrului cuprinzător pentru accidente vasculare cerebrale de la Centrul Medical Tufts, potrivit Huff Post.
Cele 7 alimente pe care neurologii nu le mănâncă niciodată: Bere
"Berea este compusă în totalitate din calorii goale, fără nicio valoare nutritivă. Alcoolul este o neurotoxină care poate leza atât sistemul nervos central, cât și cel periferic, chiar dacă este consumat în cantități moderate", a declarat Dr. Byran Ho, neurolog și director al Programului de tulburări de mișcare de la Centrul Medical Tufts.
Cele 7 alimente pe care neurologii nu le mănâncă niciodată: Cafeaua decofeinizată
Dacă sunteți un fan al cafelei decofeinizate, Sean Callan, cercetător în neuroștiințe și director executiv al Ellipse Analytics, vă recomandă să renunțați la această băutură fără șocuri, cu excepția cazului în care sunteți sigur că procesul de decafeinizare este lipsit de solvenți.
"Solvenții, substanțele chimice folosite pentru a elimina cofeina din cafea, sunt în general toxice pentru oameni. Mulți sunt legați de creșterea riscului de cancer sau de afecțiuni neurologice, în special în doze mari sau repetate. Dincolo de aceasta, se știe că solvenți precum clorura de metilen (un solvent utilizat în mod obișnuit în procesul de decafeinizare) traversează placenta, ceea ce înseamnă că femeile însărcinate riscă să-și expună copilul nenăscut la solvent", a spus el.
Cele 7 alimente pe care neurologii nu le mănâncă niciodată: Cartofi prăjiți
Cartofii prăjiți sunt unul dintre principalele alimente pe care neurologul Dr. Pedram Navab le evită.
"O dietă care încorporează alimente grase, cum ar fi cartofii prăjiți, poate deteriora vasele de sânge care alimentează creierul, provocând tulburări cognitive. Aceasta reduce integritatea barierei hemato-encefalice (BBB) și duce la deteriorarea neuronală a hipocampusului, o parte a creierului care este esențială pentru învățare și memorie", a spus el.
Alimentele grase pot "deteriora vasele de sânge care alimentează creierul, provocând tulburări cognitive", a declarat Dr. Pedram Navab.
Așadar, nu uitați să consumați cu moderație orice alimente și băuturi preferate care pot dăuna sănătății creierului și, atunci când este posibil, optați pentru o versiune mai sănătoasă a acestora.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.