Vitaminele sunt necesare la orice vârstă, însă pentru persoanele care au trecut de 50 de ani prezența acestora în meniu poate preveni apariția unor boli, printre care accidentul vascular cerebral (AVC) sau osteoporoza în cazul femeilor care se află la menopauză, potrivit unui WebMD.
Cele 6 vitamine pe care specialiști le recomandă în dieta ”vârstei a doua” sunt:
Vitamina B12. Această vitamină este foarte bună pentru creier și circulația sangvină. Dacă la vârste mici această vitamină se poate obține din carne, brânză, lapte, ouă, la persoanele trecute de 50 de ani, care au epuizat acizii abdominali, este nevoie de suplimentare. Doza suficientă este de 2,4 mg pe zi.
Calciu. Este vital pentru persoanele trecute de 50 de ani. Acesta întărește oasele și elimină riscul apariției osteoporozei. Însă este nevoie de atenția în consumul acestuia, deoarece dacă este luat în exces, crește riscul de infarct miocardic, accident vascular cerebral sau deces cardiac la femeile după menopauză. Femeile au nevoie de 1000 mg pe zi sau pot crește aportul de calciu prin consumul alimentelor cum ar fi: tofu, sardine, lactate, broccoli, migdale, spanac.
Vitamina D. Cunoscută ca vitamina ”soarelui”, vitamina D ajută la absorbția calciului, cele două alcătuind un duo vital pentru organism. Deficitul de vitamina D poate provoca multe probleme, mai ales după 50 de ani. Alimentele care vă ajută în cazul vitaminei D sunt peștele și cerealele integrale. Și așa cum îi spune numele ”popular”, expunerea la razele soarelui este cea mai bună metodă de a asimila vitamina D în organism. În perioada rece a anului, din septembrie până în aprilie, inclusiv, este necesară suplimentarea acestei vitamine.
Magneziu. Deficitul de magneziu poate duce la apariția diabetului, probleme cardiace și inflamații. De asemenea, magneziul ajută și el la absorbția calciului. Această vitamină se regăsește din abundență în legumele cu frunze închise la culoare, nuci, semințe, soia, avocado și fasole. Dacă veți consuma aceste alimente sănătoase, vor fi șanse mari de a obține suficient magneziu natural.
Potasiu. Acesta menține sănătatea mentală indiferent de vârstă. La femei, după menopauză, mai mult potasiu înseamnă mai puține riscuri de accident vascular cerebral. Însă, înainte de a lua un supliment de potasiu, trebuie consultat medicul, deoarece dacă este administrat în exces, poate crea probleme cu inima. Pe cale naturală potasiul se regăsește din abundență în banane, fasole, cartofi dulci și linte.
Omega 3. Acizii graşi Omega 3 se obţin din alimente. Ei nu pot fi produşi de organism. S-a dovedit că acizii graşi Omega 3 îmbunătăţesc activitatea sistemului cardiovascular şi ajută la reducerea riscului de producere a infarctului miocardic şi a accidentului vascular cerebral, de creştere a trigliceridelor. Sursele alimentare de acizi graşi Omega 3 sunt somonul, macroul, heringul, sardinele şi păstrăvul.
Vezi și: Cele 3 verdețuri minune. Ciurea: Schimbă sângele! Eu le spun patrimoniul VERDE
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.