Cele 4 boli grave pe care le provoacă lipsa somnului. Anca Hâncu. Alegerile vor fi diferite

Monika Baciu |
Data publicării:
lipsa somnului - FOTO: Freepik@Wavebreak Media
lipsa somnului - FOTO: Freepik@Wavebreak Media

Aceste patru boli grave pot să apară din cauza lipsei somnului. Medicii ne explică la ce riscuri uriașe ne expunem dacă nu dormim 8 ore pe noapte.

Somnul, o nevoie vitală comparabilă cu apa și hrana, joacă un rol esențial în menținerea sănătății noastre. Lipsa somnului are un impact semnificativ asupra sănătății fizice și mentale. Somnul este esențial pentru funcționarea optimă a organismului, iar privarea de somn poate duce la o serie de probleme de sănătate.

Lipsa somnului, efect asupra kilogramelor nedorite

Dr. Anca Hâncu, medic nutriționist, subliniază importanța somnului de calitate și avertizează asupra riscurilor asociate cu privarea de somn.

"Somnul este o nevoie vitală a noastră. Este o nevoie fiziologică, așa cum avem nevoie de apă, de mâncare, așa avem nevoie și de somn între 7-9 ore pe noapte pentru un adult. Odată cu scăderea duratei somnului, alegerile noastre alimentare vor fi diferite, vor fi greșite pentru că primim din creier, semnalul de lipsă de energie.

Atunci primim semnalul spre alimente cu multă energie, alimente hipercalorice și foarte gustoase și avem senzația că mâncând ceva dulce, ceva gras ne liniștim și ne aducem energie. De fapt, nu ne aducem energie, ci ne aducem calorii, dar nu putem compensa lipsa de somn", a explicat dr. Anca Hâncu, medic nutriționist, la Antena 3 CNN.

Vezi și: De ce persoanele cu demență se tem de singurătate. Ce se petrece în mintea lor

Putem dormi peste zi

Lipsa somnului poate fi compensată parțial printr-un somn de scurtă durată în timpul zilei, însă nu poate substitui somnul de noapte.

"Putem compensa lipsa somnului de peste noapte, măcar cu un somn în timpul zilei", a mai explicat dr. Anca Hâncu.

Lipsa somnului, efecte grave

Lipsa somnului, efecte negative asupra sănătății - FOTO: Freepik@ecetugce

Scăderea consistentă a duratei somnului poate avea consecințe grave asupra sănătății.

"Scurtarea somnului poate duce la insulinorezistență, la diabet zaharat precum și la boli cronice și la obezitate", a mai explicat sursa citată.

Vezi și: Semnul de pe gât care trebuie să te trimită la endocrinolog. Dr. Roxana Novac explică: Simptomele sunt vaste

Lipsa de somn poate afecta modul în care corpul nostru gestionează glucoza din sânge, crescând rezistența la insulină. Acest lucru poate duce la creșterea nivelului de zahăr din sânge și poate fi un factor de risc pentru dezvoltarea diabetului zaharat de tip 2.

Insulinorezistența cronică poate evolua în diabet zaharat de tip 2, o afecțiune cronică caracterizată prin niveluri ridicate de zahăr în sânge. Diabetul zaharat poate avea consecințe grave pentru sănătate, inclusiv afectarea rinichilor, ochilor, nervilor și vaselor de sânge.

În plus, lipsa cronică de somn poate crește riscul de apariție a diverselor boli cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare, hipertensiunea arterială, bolile inflamatorii și afecțiunile neurologice. Aceste boli pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții și pot crește riscul de deces prematur.

Vezi și: Afecțiunea mai mortală decât cancerul. Este frecventă în cazul vârstnicilor

Un alt efect al lipsei de somn este legat de reglarea greutății corporale. Scăderea somnului poate perturba echilibrul hormonal care controlează senzația de foame și sațietate, determinând o creștere a poftei de mâncare și o preferință pentru alimentele bogate în calorii și carbohidrați. Acest lucru poate contribui la creșterea în greutate și la dezvoltarea obezității, care la rândul său poate fi asociată cu diverse complicații de sănătate, cum ar fi diabetul, bolile cardiovasculare și afecțiunile articulare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel