Cele 27 de spitale ce vor fi construite din PNRR. Pe LISTĂ, Spitalul de Boli Infecțioase de la Brașov care funcționează acum într-o fostă BAIE comunală

Sonia Baciu |
Data publicării:
cele 27 de spitale ce vor fi construite din PNRR. FOTO: Primăria Brașov Facebook @Allen Coliban
cele 27 de spitale ce vor fi construite din PNRR. FOTO: Primăria Brașov Facebook @Allen Coliban

Cele 27 de spitale ce vor fi construite cu fonduri din PNRR trebuie finalizate până în 2026.

Primul spital nou de la Brașov, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase, va fi finanțat prin PNRR Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat astăzi într-o conferință de presă, lista celor 27 de spitale sau secții noi ce vor fi construite prin PNRR, iar proiectul de la Brașov se află pe poziția a șaptea în listă. 

1. -imagine fara descriere- (321968206_1200610747229092_5892823435099469873_n_31064100.png)Lista celor 27 de spitale. FOTO: Captură video Ministerul Sănătății

2. -imagine fara descriere- (321772687_911796269824216_7560117611842090389_n_80071100.png)Lista celor 27 de spitale. FOTO: Captură video Ministerul Sănătății

”Până în 2026 vom avea primul nou spital din Brașov. Brașovul a câștigat finanțarea prin PNRR pentru Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase.  

Avem nevoie de un spital nou pe zona aceasta, în condițiile în care Spitalul de Infecțioase funcționează acum într-o fostă baie comunală, iar Spitalul de Pneumologie, în niște foste vile turistice.

Este vorba de o investiție de 100 de milioane de euro, acoperită din fonduri nerambursabile prin PNRR, care va deveni, astfel, cea mai mare investiție din județul nostru finanțată prin acest program.

Proiectul spitalului de pneumo nu exista în urmă cu doi ani, și iată că acum am obținut și finanțarea“, a declarat primarul Allen Coliban. 

Spitalul va avea un număr 257 paturi în regim spitalizare continuă și 22 paturi pentru structura de spitalizare de zi.
Proiectul urmează să fie dezvoltat în zona Bartolomeu (CATTIA), în vecinătatea centurii ocolitoare a municipiului și a străzii Institutului, lângă viitorul spital regional.

Spitalul se va construi pe un teren cu o suprafață totală de 76.781 mp și va fi compus din patru corpuri. Organizarea spațiilor va fi flexibilă, în așa fel încât anumite saloane să poată acomoda câte 2 paturi, în cazuri excepționale.

La sfârșitul lunii decembrie, municipalitatea a depus o solicitare de finanțare nerambursabilă prin PNRR, în valoare de 491.437.851,89 lei fără TVA, pentru construirea Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie.

49 de investiții pe trei categorii

Inițial, a existat o listă cu 49 de investiții, însă pe baza criteriilor stabilite prin Hotărâre de Guvern, au fost alese 27 de proiecte care să fie realizate. Investiția totală se va ridica la circa 10 miliarde de lei, fără TVA. Mai mult decât atât, cele 27 de proiecte trebuie finalizate până în 2026 pentru a primi banii din PNRR.

”Lista de 49 de obiective de investiții înscrise de către Ministerul Sănătății în mandatul precedentului Guvern și aprobată de Comisia Europeană cuprinde 3 categorii:

1. Spitale nou înființate (construcții noi). Exemple: Institutul Regional de Oncologie Timișoara, Spitalul Regional de Urgență Brașov;

2. Spitale deja existente (construcții noi care preiau integral activitățile medicale ale unor spitale). Exemple: Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C. C. Iliescu” București, Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu;

3. Reabilitări, extinderi sau înființări de secții/pavilioane care fac parte din spitale deja existente. Exemple: Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia – relocarea și modernizarea activității secției de oncologie și înființarea compartimentului de cardiologie intervențională, Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” București - construirea unui centru de psihiatrie pediatrică”, a anunțat în iulie 2022 dr. Adriana Pistol, secretarul de sta în Ministerul Sănătății.

Vezi aici lista inițială.

Vezi și: Ordinul "Meritul Sanitar" pentru Institutul Fundeni. Coliță: S-a deschis o nouă filă de istorie în cartea Fundeniului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel