Cele 10 secrete pentru o inimă sănătoasă. 10 trucuri vitale de urmat

Monika Baciu |
Data publicării:
inima - FOTO:chainfoto24
inima - FOTO:chainfoto24

Cele 10 secrete esențiale pentru o inimă sănătoasă pot fi urmate de oricine. Fiecare bătaie a inimii ne amintește de munca incredibilă pe care acest organ vital o face pentru noi zi de zi. Dar ce putem face noi pentru a ne menține inima sănătoasă.

Cele 10 secrete esențiale pentru o inimă sănătoasă au fost întocmite de medicii cardiologi. Inima nu este doar un mușchi care pompează sânge, ci este linia de salvare a corpului tău, furnizând oxigen și nutrienți tuturor celulelor și organelor tale. Pentru a onora acest organ neprețuit și pentru a promova sănătatea cardiovasculară, Ziua Mondială a Inimii este sărbătorită în fiecare an la 29 septembrie.

Medicii cardiologi au întocmit o listă cu 10 sfaturi prețioase pentru a avea o inimă sănătoasă, potrivit Narayana Health.

Controlați mărimea porțiilor

Cât de mult mâncați este la fel de important ca și ceea ce mâncați. Supraîncărcarea farfuriei, mâncatul prea repede și mâncatul până la senzația de sațietate pot duce la consumul a mai multe calorii decât aveți nevoie, ceea ce va avea un impact nu numai asupra taliei, ci și asupra inimii. Așadar, controlați-vă porțiile și mâncați cu atenție, fără distrageri - televizor, ziar, telefon mobil.

Reduceți consumul de sare

Consumul de multă sare poate contribui la hipertensiune arterială, un factor de risc major pentru problemele cardiace. Reducerea consumului de sare este o parte importantă a unei diete sănătoase pentru inimă. De asemenea, fiți atenți la alimentele gata preparate, deoarece acestea au, în general, un conținut ridicat de sodiu.

Vezi și: Unde este inima situată, de fapt. Tot ce știai până acum este greșit. Detalii uluitoare despre inimă

Nu fumați

Renunțarea la fumat este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteți face pentru inima dumneavoastră. Știați că fumatul vă crește riscul de a dezvolta boli de inimă de 2 până la 4 ori! 

Știați că expunerea la fumatul pasiv este la fel de nocivă și crește semnificativ riscul de atac de cord! Evitați astfel de medii și încurajați-i pe cei apropiați și dragi să renunțe la fumat.

Controlați tensiunea arterială

Tensiunea arterială ridicată este motivul nr. 1 factor de risc pentru accidentul vascular cerebral și un factor de risc major pentru aproape jumătate din toate bolile de inimă. Țineți-vă sub control tensiunea arterială printr-o alimentație sănătoasă, evitând excesul de sare, fiind activi fizic și menținând o greutate corporală sănătoasă.

Vezi și: Cele două activități care reduc riscul de AVC și infarct. Sunt mai mult decât banale, dar de impact semnificativ pentru sănătate

Gestionați diabetul

Știați că persoanele cu diabet zaharat de tip 2 au de două până la patru ori mai multe șanse de a dezvolta boli de inimă sau de a suferi un accident vascular cerebral în comparație cu cei care nu au diabet. Așadar, faceți schimbări pozitive în stilul de viață și țineți-vă diabetul sub control. Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face dacă aveți diabet este să vă mențineți o greutate sănătoasă.

Fiți activi din punct de vedere fizic

O inimă sănătoasă are nevoie de activitate fizică. Angajați-vă în cel puțin 30 de minute de activitate fizică - de 5 ori pe săptămână. Plimbați-vă, alergați, faceți yoga, înscrieți-vă la o sală de sport, jucați sportul preferat, dar faceți ceva!

Atingeți și mențineți un indice de masă corporală (IMC) sănătos

IMC sau indicele de masă corporală se bazează pe înălțimea și greutatea dumneavoastră. Dacă IMC-ul dvs. este cuprins între 25 și 30, atunci sunteți supraponderal. Dacă IMC este mai mare de 30, atunci sunteți considerat obez. A fi obez aduce cu sine o mulțime de complicații de sănătate, de aceea este important să vă mențineți un IMC sănătos dacă doriți să evitați complicațiile de sănătate.

Vezi și: Tumoare cerebrală agresivă, confundată cu apendicita. Bărbatul care s-a stins în 12 zile din cauza unei erori de interpretare

Puterea somnului

Cu toții am făcut-o - am sărit peste somn pentru petreceri nocturne, muncă etc. Cu toate acestea, înainte de a face din acest lucru un obicei regulat, luați în considerare acest lucru: cercetările au indicat că persoanele care au dormit mai puțin de șase ore pe zi, au avut un risc cu 48% mai mare de a dezvolta boli de inimă.

Importanța uleiului

Se spune că uleiul de măsline extravirgin este bun pentru inimă.Acestea fiind spuse, ar trebui folosit doar în salate și sosuri și nu pentru gătit sau prăjit. Folosiți uleiuri obișnuite și schimbați uleiul la fiecare 6 luni pentru o mai bună sănătate generală, deoarece fiecare ulei are propriul set de nutrienți.

Folosiți scările

Comoditățile moderne, cum ar fi mașinile, lifturile și scările rulante, au redus drastic cantitatea de exerciții fizice pe care o facem zilnic. Pentru a contracara acest lucru, urcați pe scări cu fiecare ocazie când sunteți la serviciu, la cumpărături în mall-uri etc.

Adoptarea acestor obiceiuri sănătoase poate ajuta la menținerea sănătății inimii și la reducerea riscului de boli cardiovasculare. Este important să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a începe orice schimbare semnificativă în stilul de viață sau de a vă pune în aplicare un plan de prevenire a bolilor de inimă, în special dacă aveți condiții medicale preexistente.

Vezi și: Cum să te bucuri de viață. Lucrurile mărunte îți pot aduce fericire în fiecare zi

Vasi Rădulescu - Nu există superalimente care fac bine la inimă

”Suntem bombardați de sfaturi privind alimentația, diete spectaculoase, recomandări de produse cu efecte nișate pe anumite organe, suplimente miraculoase. Trebuie să știți că nu avem nevoie de absolut nicio dietă dacă respectăm anumite reguli relativ simple, dacă facem mișcare, ne păstrăm echilibrul psihic și starea de sănătate – în aceste condiții, masa corporală va fi o oglindă a felului în care avem grijă de noi în fiecare zi.

Nu există nici superalimente care fac bine la inimă. Mâncând fructe și legume multe, respectând reguli de bun simț, având grijă la dozele de grăsimi, la zaharuri, vom alimenta corect tot corpul, pentru că asta facem mereu, nu izolat, pe un anumit organ care ne interesează mai mult.

Nu avem nevoie nici de suplimente în lipsa carențelor dovedite de un medic sau a unor perioade sau situații care cer diverse suplimentări. Altfel, avem o piață uriașă de suplimente care nu și-au dovedit efectele benefice în urma studiilor.

Ar trebui evitate și produsele așa-zis naturiste care se laudă cu efecte spectaculoase și spun tare că nu au efecte adverse, deci ar fi dezirabile; ele reprezintă un marketing fără adevăr științific în spate, fără dovezi că într-adevăr ar funcționa. 

Nu există nici leacuri băbești de vindecare a tensiunii arteriale sau altor afecțiuni. HTAE (prescurtare de la hipertensiune arterială esențială, adică majoritatea cazurilor, cele care au etiologie plurifactorială, greu de identificat precis) nici nu se vindecă, ci se ține sub control cu medicație și schimbări în stilul de viață.

Când vedeți materiale cu titluri bombastice, în care sunt explicate sfaturi simple despre cum să tratezi X boală de inimă cu ceapă, pătrunjel, usturoi sau alt ingredient, să evitați platformele respective. Informarea corectă este crucială și, din păcate, avem prea multe locuri în care fake news-ul și sfaturile aiuritoare circulă cu lejeritate”, explică dr. Vasi Rădulescu, pe blogul său.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel