Cel mai tare truc când mergi la cumpărături. Lygia Alexandrescu: Înmulțești cu 5 și aduni cu 2. Niciodată nu o să umpli coșul

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Cel mai tare truc când mergi la cumpărături - Foto: Freepick
Cel mai tare truc când mergi la cumpărături - Foto: Freepick

Cel mai tare truc când mergi la cumpărături. Ce să faci de acum, înainte să intri în supermarket.

Agenția Europeană pentru Siguranță Alimentară notează că insectele sunt sigure pentru a fi consumate. 

La începutul anului, larva gândacului de bălegar a fost noul aliment aprobat de Comisia Europeană pentru cetățenii europeni, după greierele alimentar, viermele galben și lăcusta călătoare. Potrivit Comisiei Europene, larva gândacului de bălegar este o sursă de esențiale naturale și ingrediente durabile, cum ar fi proteinele, vitaminele și mineralele.

"Lucrurile în timp se vor schimba, pentru că se pare că asta e orientarea, de a încerca să scădem impactul dioxidului de carbon asupra stării de sănătate", susține nutriționistul Lygia Alexandrescu.

Pasta de dinți cu cărbune activ. Cifra magică de pe pasta de dinți. Gabor: Ideală pentru curățare, cât să nu facă rău dinților

Oaia neagră a familiei: ce este și de ce apare. 9 semne că ești "oaia neagră". Dafinoiu: Nu e vina persoanei, ci a familiei sale. Părinții vor să-și descarce frustrarea pe cineva

Ce se întâmplă dacă te dai cu cremă cu aur pe față. Detaliu pe care trebuie să-l știi de acum. Diferența dintre aurul coloidal și aurul de 24K: Are mare putere

În prezent, aruncăm 20% din ceea ce cumpărăm și mâncăm cu 20% mai mult decât ne trebuie. În teorie, dacă am cumpăra exact cât mâncăm sau dacă am mânca tot ce cumpărăm, am putea să reducem drastic emisiile de carbon, fără a fi nevoie să introducem în alimentație tot felul de derivate precum insectele.

"Aceste cifre sunt o tragedie", spune Lygia Alexandrescu, care a completat, într-un interviu pentru DC Medical, că "ideea este că asta ține de un aspect foarte important asupra căruia noi nu lucrăm... educația. Asta ar însemna ca de mic, copilul să știe cât înseamnă o porție. Asta înseamnă educația nutrițională și modelul părintelui. La noi se dă năvală în supermarket înainte de sărbători, iar a doua zi, de sărbătoare, când se deschid magazinele e iar un taifun de cumpărături. E o problemă cred că genetică, sunt niște lipsuri ancestrale, excesul de cumpărături este o realitate și aruncarea de alimente la fel".

Cel mai bun truc când mergi la cumpărături

"În primul rând, la cumpărături se merge sătul! Dacă mergi sătul, niciodată nu o să umpli coșul. Dacă te duci după prânz, după ce ai mâncat copios, cu lista de cumpărături, vei merge strict la rafturile respective.

În al doilea rând, ne numărăm membrii familiei și înmulțim cu 5 sau 7 zile, cam ce se mănâncă în fiecare și mai adunăm încă 2 porții, poate mai avem musafiri într-o seară.

Deci nu cumpărăm mâncare pentru câteva săptămâni sau luni.

Mai greu e atunci când se sacrifică porc, de exemplu de Crăciun, atunci când carnea este păstrată mai mult timp în congelator. Dar mai împărțim cu prietenii, cu rudele.

Avem nevoie de planificare, asta este diferența dintre noi și lumea vestică. Întotdeauna când mergi la masă într-o țară vestică sunt mereu porțile pentru numărul de persoane, poate pentru una în plus. La noi, sunt platouri care se duc de multe ori neatinse, pentru că fizic nu ai cum să consumi atât de multe alimente câte se produc, asta fiind o formă de a arăta că ești o gazdă extrem de primitoare. Dar calitatea de a fi primitoare nu stă în cantitatea de mâncare", a mai spus Lygia Alexandrescu, pentru DC Medical.

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Cum pot fi consumate insectele

Insectele pot fi fierte, prăjite, uscate sau afumate. Din punct de vedere al siguranței alimentare, este recomandabil să nu mâncați insecte crude. Odată gătite, acestea sunt prelucrate în pulberi sau alte forme compatibile.

Avantajul de a avea făină de insecte este versatilitatea sa – poate fi integrată în diverse produse de bază, cum ar fi pâinea sau pastele, dar și adăugată la batoanele de nutriție, biscuiți, ciocolată etc. Feedback-ul consumatorilor este, în general, pozitiv, potrivit International Platform of Insects for Food and Feed.

Speciile autorizate în acest moment sunt cunoscute ca fiind sigure, deoarece nu sunt un vector de boli sau virusuri și, de asemenea, nu sunt invazive. Ca orice altă fermă de animale, IPO-urile sunt înregistrate în fața autorității lor naționale competente, care poate fi supusă inspecțiilor pentru a se asigura că bunele practici agricole sunt puse în aplicare în mod corespunzător în conformitate cu legislația europeană sau națională.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel