Cel mai prost obicei de a bea îți îmbătrânește creierul mai repede: Acumularea de fier în creier și moartea celulelor

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Cel mai prost obicei de a bea îți îmbătrânește creierul mai repede - Foto: Pexels @Yana Moroz
Cel mai prost obicei de a bea îți îmbătrânește creierul mai repede - Foto: Pexels @Yana Moroz

Cel mai prost obicei de a bea îți îmbătrânește creierul mai repede, potrivit unui nou studiu.

Există o mulțime de motive pentru a evita să bei prea mult vin sau bere, mai ales că alcoolul poate fi dăunător pentru sănătate în diverse moduri.

Cu toate acestea, s-ar putea ca acum să doriți să renunțați complet la alcool, sau cât mai mult posibil, deoarece un studiu recent a descoperit că până și consumul unei cantități moderate de alcool ar putea să vă îmbătrânească mai repede creierul.

În studiul din iulie 2022, publicat în PLOS Medicine, cercetătorii au colectat date de la 20.965 de participanți a căror vârstă medie era de 55 de ani.

Dietetician, mesaj pentru cei care mănâncă între mese: Nu ar trebui să existe vinovăție că guști ceva. Dacă ți-e foame, bea ceva mic și bogat în proteine

În timp ce 2,7% dintre cei implicați nu consumau alcool, restul participanților consumau în medie 18 unități în fiecare săptămână. Pentru a pune acest lucru în perspectivă, 18 unități reprezintă cam cât șase pahare considerabile de vin.

Dacă preferați berea, atunci veți fi interesați să aflați că este același lucru cu șapte cutii și jumătate de conserve din berea dumneavoastră preferată. Asta s-a dovedit a fi prea mult atunci când vine vorba de menținerea creierului sănătos.

Băutura adorată de români care îți ia oboseala, previne demența, cancerul și-ți lungește viața: 1 pahar pentru femei, 2 pahare pentru bărbați, pe zi

"Un consum moderat de alcool a fost asociat cu o mai mare acumulare de fier în ganglionii bazali. Un nivel anormal de ridicat de fier în creier duce la deteriorarea neuronală și la moartea celulelor"

 

"În cadrul celui mai amplu studiu de până acum, am descoperit că un consum mai mare de 7 unități de alcool pe săptămână este asociat cu acumularea de fier în creier. O cantitate mai mare de fier în creier, la rândul său, este legată de performanțe cognitive mai slabe. Acumularea de fier ar putea sta la baza declinului cognitiv legat de alcool", a declarat Anya Topiwala, de la Universitatea Oxford, care a stat la baza studiului, conform EurekAlert.

"Cercetătorii au descoperit că un consum moderat de alcool a fost asociat cu o mai mare acumulare de fier în ganglionii bazali, un grup de regiuni ale creierului care ne ajută să îndeplinim funcții cognitive, emoționale și legate de mișcare", spune Emma Laing, PhD, RDN, profesor clinician la Universitatea din Georgia și purtător de cuvânt național al Academiei de Nutriție și Dietetică, potrivit Eat This, Not That!

"Nivelurile mai ridicate de fier din ganglionii bazali au fost asociate cu măsuri mai slabe ale funcției cognitive", a completat ea, care a adăugat că "creierul este foarte sensibil la schimbările în metabolismul fierului", explicând că fierul din creier provoacă declin cognitiv.

"Un nivel anormal de ridicat de fier în creier a fost asociat cu stresul oxidativ, care duce la deteriorarea neuronală și la moartea celulelor", a spus Emma Laing.

Sfaturi pentru a reduce consumul de alcool

Cum să adormi în 2 minute. Metoda militară care funcționează pentru 96% dintre oameni: Cu siguranță funcționează! E relaxare musculară progresivă

Dacă doriți să reduceți cantitatea de alcool pe care o beți pentru a evita îmbătrânirea potențială a creierului, Laing spune că ați putea doar să "alegeți băuturi cu alcool ușor sau fără alcool".

Dincolo de asta, "a bea unul sau două pahare de apă împreună cu fiecare băutură va ajuta la limitarea consumului excesiv, la fel ca și evitarea consumului de alcool pe stomacul gol".

Cu toate acestea, "în timp ce unele persoane s-ar putea bucura de înlocuirea băuturilor alcoolice cu alternative non-alcoolice, cei care suferă sau se recuperează de o dependență de alcool sunt avertizați să încerce acestea, deoarece alternativele ar putea spori nevoia de a bea alcool".

Într-adevăr, Laing notează că "implicațiile consumului de alcool asupra sănătății depind atât de mult de individ, de starea sa de sănătate și de medicamentele pe care le ia".

În cele din urmă, Laing spune că "dacă aveți tendința de a bea în exces sau observați că alcoolul cauzează probleme în viața dumneavoastră, ar fi recomandată consilierea și programele de recuperare. Medicul dvs. de familie vă poate sfătui, de asemenea, cu privire la resursele adecvate. Dacă nu beți, începerea acestui obicei nu este recomandată".

Anevrismul, o URGENȚĂ medicală neglijată. Cum știi dacă-l ai. Atenție dacă te-ai CERTAT, ai zburat cu avionul sau te doare capul. Ciurea: POC, a pocnit un vas în cap

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel