Cel mai periculos an din viața unui adult. Un expert în longevitate arată care este, de fapt, momentul de cumpănă

Monika Baciu |
Data publicării:
adult - FOTO: Freepik
adult - FOTO: Freepik

Cel mai periculos an din viața unui adult. Un expert în longevitate arată care este, de fapt, momentul de cumpănă al tuturor. 

Vezi și: Poliovirusul în apele uzate, identificat în cinci țări europene. Comunitățile nevaccinate, la risc

Un specialist în longevitate, Dan Buettner, cunoscut pentru studiile sale asupra "zonelor albastre" ale lumii, unde oamenii trăiesc semnificativ mai mult, a declarat că cel mai periculos an din viața unui adult este anul în care acesta se retrage din activitatea profesională.

Potrivit cercetărilor sale, pierderea rețelei sociale, a scopului în viață și scăderea activității fizice pot contribui la o mortalitate crescută. Buettner susține că găsirea unei activități după pensionare sau continuarea muncii poate adăuga ani la viața unei persoane.

Dan Buettner, expert în zonele albastre ale lumii, unde localnicii trăiesc mai mult și mai sănătos, a declarat într-un video pe TikTok că anul în care o persoană se retrage din activitatea profesională este, în medie, cel mai periculos din viața unui adult.

Vezi și: De ce să pui un plic de ceai în frigider. Trucul genial cu beneficii neașteptate

Anul pensionării, risc de moarte prematură

Într-un video adresat celor 152.000 de urmăritori ai săi, Buettner a explicat că retragerea din muncă poate avea un impact semnificativ asupra sănătății.

"Acesta va șoca mulți oameni. Cel mai periculos an din viața unui adult este, în medie, anul în care te retragi. Există o creștere semnificativă a mortalității în acel an. Nu știm exact dacă este vorba despre pierderea rețelei sociale, a scopului în viață sau despre faptul că nu mai ești la fel de activ din punct de vedere fizic", a spus Buettner, potrivit Surrey Live.

Potrivit lui Buettner, secretul pentru a depăși acest "pericol" ar fi să îți găsești o activitate după pensionare sau, dacă îți place locul de muncă, să continui să lucrezi.

"Aceasta va adăuga ani la viața ta", a mai spus el.

Vezi și: Magneziul, mineralul esențial care menține sănătatea creierului. Are impact asupra funcției cerebrale

Studiile privind pensionarea și mortalitatea

Deși nu este clar ce date specifice folosește Buettner, un studiu realizat în 2020 de Institutul de Sănătate Publică din Amsterdam a investigat legătura dintre vârsta de pensionare și mortalitate în 25 de studii. Rezultatele au arătat că pensionarea la vârsta standard poate fi asociată cu un risc mai mare de mortalitate comparativ cu lucrul dincolo de vârsta de pensionare.

Deși studiul nu a confirmat cauza exactă, cercetătorii au menționat fenomenul "lucrătorilor sănătoși", conform căruia persoanele sănătoase sunt mai predispuse să lucreze dincolo de vârsta de pensionare, în timp ce persoanele nesănătoase se retrag mai devreme.

Alte studii, inclusiv o analiză a 29.655 de persoane din Statele Unite, au observat că "funcționarea fizică se deteriorează mai rapid în pensionare decât în cazul lucrului full-time pentru angajații cu vârsta de 65 de ani sau mai mult".

Cercetătorii au subliniat că această diferență nu era explicată de absența bolilor cronice și a factorilor de risc legate de stilul de viață.

Pensionarea - FOTO: Freepik

Impactul psihic și fizic al pensionării

Cercetătorii au remarcat că unii oameni continuă să lucreze din motive financiare, dar în acest caz, participarea la viața profesională nu contribuie neapărat la sănătatea fizică, mai ales la sănătatea mentală.

În schimb, unii oameni aleg să lucreze pentru că sunt interesați de colaborarea cu colegii sau de a contribui cu cunoștințele și abilitățile lor. În această situație, sănătatea și funcționarea fizică sunt mai susceptibile să fie menținute.

Vezi și: Ciocolata, impact asupra tensiunii arteriale. Îmbunătățește sănătatea inimii

Menținerea activității fizice și mentale

Deși cercetările sunt în continuare în desfășurare, este evident că menținerea corpului și a minții active, indiferent de vârstă, poate contribui la prevenirea mai multor condiții grave. Acestea includ chiar și afecțiuni cognitive, precum Alzheimer, un nou studiu subliniind importanța exercițiilor aerobice pentru îmbunătățirea funcției cognitive.

Concluzia cercetătorilor este clară: activitatea fizică și mentală regulată poate adăuga ani la viața unei persoane și poate ajuta la prevenirea multor boli legate de vârstă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel