Cel mai nociv mic dejun. Medic: Nu l-aș mânca niciodată

Mic dejun - Foto: Freepik @EyeEm
Mic dejun - Foto: Freepik @EyeEm

Un medic specialist în diabet și nutriție a dat cele 8 exemple nocive de mic dejun pe care nu ar trebui să le mai mâncăm la primele ore ale dimineții.

Consumul de carbohidrați dimineața poate determina o creștere rapidă a nivelului de zahăr din sânge, urmată de o scădere rapidă, ceea ce poate duce la senzația de foame și oboseală mai devreme.

Potrivit medicilor, evitarea carbohidraților la micul dejun ar putea ajuta la menținerea nivelului de zahăr din  sânge mai stabil.

Medicul specialist în diabet și nutriție a dat 8 exemple de mic dejunuri rele pe care marea majoritate dintre noi le consumăm dimineața, mai ales că multe sunt promovate ca rețete de mic dejun bune pentru siluetă.

Vezi și: Două remedii simple pentru scăderea colesterolului. Dr. Roxana Novac: E musai

"Iată 8 dintre cele mai rele mic dejunuri pe care le poți mânca dimineața, fără să știi acest lucru.

Foto: Freepik @EyeEm

Dacă obișnuiești să mănânci dimineața, evită pe cât posibil alimentele bogate în carbohidrați, mai ales dacă te confrunți cu probleme de greutate, rezistența la insulină sau diabet. 

Consumate pe stomacul gol după o perioadă de post nocturn, acestea sunt absorbite rapid, provocând creșteri ale nivelului de zahăr din sânge și stimulând eliberare de insulină.

Nivelul crescut de insulină în corp generează senzația de foame și accentuează rezistența la insulină, făcând celulele corpului și mai rezistente la acțiunea sa.

Alegerea alimentelor potrivite pentru micul dejun este esențială pentru a menține stabilitatea glicemică.

Iată 8 exemple de mic dejunuri care accentuează fenomenele menționate și care ar trebui evitate cu desăvârșire:

1. Smoothie-uri simple din fructe

2. Cereale cu zahăr

3. Fulgi de ovăz

4. Produse de patiserie, precum pâinea albă, covrigei, merdenele și biscuiți

5. Iaurtul cu fructe din comerț

6. Clătite sau gofre

7. Brioșe din comerț

8. Consumul excesiv de fructe.

Dacă totuși vrei să consumi carbohidrați dimineața, optează pentru cei bogați în fibre și cu indice glicemic scăzut și include la micul dejun proteine și grăsimi sănătoase pentru menținerea unor niveluri stabile ale zahărului din sânge și a insulinei", a spus dr. Anca Leonte, medic specialist diabet și nutriție, pe pagina sa de Instagram.

Cu ce ai putea înlocui mesele bogate în carbohidrați de la micul dejun

Vezi și: Cât zahăr trebuie să consumăm, de fapt. Dr. Florin Bălănică: Nu cred că ideea este de a renunța, ci de a-l controla

Înlocuirea unui mic dejun bogat în carbohidrați cu opțiuni mai echilibrate din punct de vedere nutrițional poate fi o strategie bună pentru sănătate.

În loc de cabohidrați, poți opta pentru surse de proteine slabe în grăsimi, cum ar fi: ouă fierte, iaurt grecesc, brânză cottage, care te vor ajuta să te simți sătul și să îți poți menține nivelul de energie pe tot parcursul dimineții.

Apoi, produse precum avocado, nuci, semințe de chia sau unt de nucă de cocos, combinate cu ouă, legume sau iaurt pot fi exemple nutritive și delicioase pentru micul dejun.

În plus, alimentele bogate în fibre precum fulgii de ovăz integrali, semințele de in, fructele proaspete sau legumele te ajută să te simți sătul și pot contribui la menținerea sănătății tractului digestiv.

Nu uita să incluzi în alimentația ta legumele. Legumele precum spanacul, roșiile, castraveții sau ardeiul sunt o alegere sănătoasă, oferind vitamine și echilibrând glicemia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel