Cel mai nesănătos aliment de pe masa românilor. Dr. Pautov: Ar trebui să știm ce ne face și să îl evităm când nu e musai să îl mâncăm

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
cel mai nesanatos aliment pe care il gasim pe masa romanilor. FOTO: Freepik @Racool_studio
cel mai nesanatos aliment pe care il gasim pe masa romanilor. FOTO: Freepik @Racool_studio

Care este alimentul cel mai consumat, dar pe care ar trebui să îl evităm.

Dr. Mihail Paulov, medic și realizator al emisiunii Medicool de la Antena 1, a dezvălui care este alimentul cel mai nesănătos pe care îl consumă mare parte dintre români, în fiecare zi.

Într-un video postat pe contul său de socializare, medicul a prezentat câteva rezultate pe care le-a obținut cu ajutorul unui dispozitiv care măsoară glicemia, rezultate care au diferit în funcție de ceea ce a consumat.

Astfel, după ce într-o dimineață a consumat ”ouă cu avocado, care sunt proteine și grăsimi, foarte puțini carbohidrați, și așa arată linia de glicemie, care stă la 100, este un constant 100, iar asta își dorești tu să ai pe parcursul întregii zile ca să trăiești până la 120 de ani, să nu faci niciodată diabet, să ai puține inflamații în corp și să gândești bine”, a spus Mihail Paulov.

La un alt meniu, alte cifre. ”Iată ce s-a întâmplat când am mâncat niște coaste de porc cu o salată, la care am adăugat alimentul nostru secret. Glicemia mea s-a dus în sus, a coborât, mi s-a făcut foame, s-a dus din nou în sus și practic ai un roller-coaster complet nesănătos pe care vrei să îl eviți cu orice preț. Iar a doua zi, doar ca să confirm experimentul, am mânat absolut aceleași coaste, aceeași salată, la aceeași oră, în același restaurant, dar am exclus alimentul pe care și tu trebuie să îl excluzi”, a mai spus medicul, dezvăluind și care era leguma la care trebuie renunțat, cartofii.

”În final, ori de câte ori am mâncat, la orice masăm chiar dacă aveam carne, salată, fibre, și am luat cartofi, indiferent dacă sunt prăjiți sau fierți sau făcuți la cuptor sau cartofi piure, glicemia mea s-a dus, mereu, în sus, mai mult decât la prăjituri, la înghețată, iar explicația este simplă.

Cartofii sunt formați, o porție, majoritară din amidon, iar amidonul este format din două molecule de glucoză. Ori de câte ori mâncăm cartofi, acel amidon este tăiat de către amilazele noastre și transformat în glucoză pură. De câte ori mâncăm acești nevinovați cartofi și ne abținem de la a mânca înghețată, prăjituri sau altceva.

Nu zic că trebuie să mâncăm înghețată și prăjituri, dar aș prefera să mănânci carne și salată și la final o cupă de înghețată, decât să mănânci aceștii cartofi și fără înghețată. Iată un aliment pe care nu ar trebui să îl excludem complet, dar ar trebui să știm ce ne face și să îl evităm atunci când nu e musai să îl mâncăm”, a mai spus dr. Mihail Pautov.

Ce conțin cartofii

Cartofii sunt una dintre cele mai bune surse de amidon, vitamine, minerale și fibre alimentare. 100 g furnizează 77 de calorii. Au puține grăsimi (doar 0,1 g la 100 g) și nu au colesterol. Sunt o sursă naturală excelentă de fibre atât solubile, cât și insolubile, ajutând la prevenirea constipației, la diminuarea absorbției colesterolului alimentar, precum și la scăderea colesterolului.

Cartofii sunt bogați în filați, niacină, vitaminele A, C și K, sodiu și potasiu, calciu, fier, magneziu, mangan, fosfor și zinc, precum și beta-caroten, crypto-xantină și luteină zea-xantină.

Studii recente efectuate la Serviciul de cercetare agricolă (de către Roy Navarre, cercetător în domeniul geneticii plantelor) sugerează că antioxidantul flavonoid, quercetina, prezent în cartofi, are proprietăți anticancerigene și cardioprotectoare, notează Nutrition&You.

Cartofii, risc pentru sănătate. Conțin o toxină și pot duce chiar la deces. Când devin periculoși

Cartofii verzi pot pune sănătatea în pericol. Dacă sesizezi că a apărut o pată verde pe coaja cartofilor înseamnă că este timpul să îi arunci. Cartofii verzi pot fi periculoși. De fapt, culoarea verde și gustul amar pe care cartofii îl dezvoltă ocazional pot indica prezența unei toxine.

De ce se înverzesc cartofii

Înverzirea cartofilor este un proces natural. Când cartofii sunt expuși la lumină, încep să producă clorofilă, pigmentul verde care dă multor plantelor culoare. Acest lucru duce la schimbarea culorii cartofilor în verde. Vă puteți da seama dacă un cartof de culoare închisă se înverzește prin zgârierea unei părți a cojii și verificarea oricăror pete verzi dedesubt.

Clorofila permite, de asemenea, plantelor să recolteze energie de la soare prin fotosinteză. Prin acest proces, plantele sunt capabile să producă carbohidrați și oxigen din lumina soarelui, apă și dioxid de carbon. Clorofila care dă unor cartofi culoarea lor verde este complet inofensivă. De fapt, este prezentă în multe dintre alimentele vegetale pe care le mănânci în fiecare zi.

Cu toate acestea, înverzirea cartofilor poate semnala, de asemenea, producerea a ceva mai puțin de dorit și potențial dăunător - un compus toxic al plantelor numit solanină, potrivit Healthline. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Beneficiile consumului de orez alb. Recomandat în alimentația vegetariană, reduce riscul de cancere intestinale

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel