Cel mai mare reactor de fuziune nucleară din lume este finalizat. Va funcționa abia peste 15 ani. Conține cel mai puternic magnet din lume

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Lucrarea la ITER - cel mai mare reactor de fuziune nucleară din lume - a fost finalizată.

ITER, cel mai mare reactor de fuziune nucleară din lume, situat în Franța, a ajuns la o etapa crucială, odată cu instalarea ultimei bobine magnetice.

De peste 70 de ani oamenii de știință încearcă să stăpânească puterea fuziunii nucleare - procesul prin care stelele produc energie prin fucionarea atomilor de hidrogen pentru a crea heliu, sub presiuni și temperaturi extrem de ridicate. Acest proces generează cantități enorme de energie fără a produce gaze cu efect de seră sau deșeuri radioactive de lungă durată.

Replicarea acestor condiții pe Pământ s-a dovedit a fi o sarcină extrem de dificilă.

Foto: Freepik @kovalovds

Totuși, reactorul nu va deveni complet funcțional până cel mai devreme în anul 2039, conform anunțurilor făcute de oamenii de știință implicați în proiect. 

Proiectul Internațional de Energie prin Fuziune (ITER) este un efort colaborativ al 35 de țări, inclusiv statele din Uniunea Europeană, Rusia, China, India și Statele Unite ale Americii.

Acesta reprezintă o încercare monumentală de a imita procesele care au loc în inima stelelor pentru a genera energie.

Reactorul ITER, construit în jurul unui Tokamak - un tip de reactor în formă de toroid - este alcătuit din 19 bobine masive care formează magneți toroidali multipli.

Tokamakul, concept inventat de savantul sovietic Natan Yavlinsky în 1958, încă nu a reușit să producă mai multă energie decât consumă.

Provocarea principală constă în menținerea plamei superîncălzite într-un mediu controlat suficient de stabi pentru ca fuziunea să aibă loc. Aceata necesită temperaturi mult mai mari decât cele din centrul soarelui și este realizată prin utilizarea câmpurilor magnetice puternice pentru a izola lasma într-o cameră în formă de inel, potrivit Live Science.

Acesta conține cel mai puternic magnet din lume, capabil să genereze un câmp magnetic de 280.000 de ori mai puternic decât cel care protejează Pământul.

Inițial, ITER trebuia să înceapă primele teste complete în 2020 și era estimat să coste 5 miliarde de dolari, însă proiectula suferit numeroase întârzieri și depășiri bugetare, ajungând la un cost estimat de peste 22 de miliarde de dolari. 

"Cu siguranță, întârzierea ITER nu merge în direcția corectă. În ceea ce privește impactul fuziunii nucleare asupra problemelor cu care se confruntă omenirea în prezent, nu ar trebui să așteptăm ca fuziunea nucleară să le rezolve. Acest lucru nu este prudent", a declarat Pietro Barabaschi, directorul general al ITER, în cadrul unei conferințe de presă.

Aceste provocări financiare și tehnice au contribuit la amânarea cu 15 ani a activării complete a reactorului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel