Cel mai important obicei la care trebuie să renunți dacă ai hipertensiune arterială. Legătura dintre alimentație, stres și hipertensiune arterială

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
hipertensiune arteriala Foto: Freepik @azerbaijan_stockers
hipertensiune arteriala Foto: Freepik @azerbaijan_stockers

Acest obicei, aparent inofensiv, poate afecta direct sănătatea cardiovasculară și duce la un risc crescut de complicații.

Vezi și: Unul dintre cele mai bune exerciții de rezistență dacă îl faci corect. Impactul asupra densității minerale osoase și sănătății coloanei vertebrale

Hipertensiunea arterială este o problemă comună în rândul persoanelor cu tensiune arterială ridicată, cu milioane de rezultate disponibile pe Google. Aceasta este rezultatul circulării sângelui prin artere, ceea ce poate provoca stres asupra arterelor și crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral.

Tensiunea arterială se măsoară în două moduri: presiunea sistolică, care măsoară forța cu care sângele este pompat din inimă și ajunge în artere, și presiunea diastolică, care măsoară forța cu care sângele apasă pe pereții arterelor în timpul repausului cardiac.

Aceste cifre sunt exprimate în milimetri de mercur (mm HG). O tensiune arterială sănătoasă este sub 120 sistolică și mai mică de 80 diastolică, în timp ce citirile peste 130 sistolică și 80 diastolică sunt considerate ridicate.

Orice valoare mai mare de 130 sau 80 diastolică se califică drept tensiune arterială ridicată (aka hipertensiune arterială). Pentru a reduce tensiunea arterială, este esențial să înțelegeți cele două măsurători și să luați măsuri pentru a vă îmbunătăți sănătatea.

Cel mai important obicei de care trebuie să renunțați dacă aveți tensiune arterială ridicată este să evitați alimentele bogate în sodiu adăugat și grăsimi saturate, cum ar fi alimentele de restaurant și anumite alimente ultraprocesate.

Alimentele procesate, cum ar fi chipsurile, biscuiții, bomboanele, produsele de patiserie ambalate și sucurile, sunt adesea bogate în sodiu, zaharuri adăugate, grăsimi saturate și conservanți care ajută la prelungirea termenului lor de valabilitate.

Citește și: Pericol ascuns în bucătărie: substanțe toxice în ustensilele din plastic negru. Ce spun experții

Foto: Freepik @buraratn

David L. Katz, specialist în medicină internă și medicină preventivă cu expertiză în nutriție, spune că nu toate procesările sunt rele. Alimentele ultraprocesate conțin ingrediente pe care bucătarii de acasă nu le-ar folosi niciodată, inclusiv aromatizanți, coloranți, texturizanți și emulgatori.

Până la 58% din totalul caloriilor zilnice consumate de americani provin din alimente ultraprocesate, iar cercetările actuale arată o legătură între alimentele ultraprocesate și hipertensiunea arterială.

Alimentele ultraprocesate sunt, de obicei, bogate în sodiu adăugat, care este un factor prevenibil major al variației tensiunii arteriale. De asemenea, acestea tind să furnizeze mai mult zahăr adăugat și grăsimi saturate care pot crește riscul pentru sănătatea inimii și să elimine alimentele integrale din dieta dumneavoastră, ceea ce poate duce la creșterea tensiunii arteriale.

Alt obicei la care trebuie să renunțați dacă aveți tensiune arterială ridicată este să gătiți mai mult acasă, ceea ce poate ajuta la controlul nivelului de sodiu și al altor ingrediente care pot afecta sănătatea inimii.

Prepararea meselor acasă ajută, de asemenea, la controlul altor ingrediente care pot pune probleme sănătății inimii, cum ar fi zahărul adăugat și grăsimile saturate. Există diverse moduri de a găti acasă, cum ar fi ovăzul de peste noapte, salatele sau puiul prăjit cu legume congelate.

Activitatea fizică regulată este, de asemenea, esențială în controlul tensiunii arteriale, deoarece chiar și așa-numitele „activități de agrement” pot avea un impact pozitiv asupra tensiunii arteriale.

Cercetările arată că persoanele care se simt stresate în mod cronic sunt cu 61% mai predispuse să aibă tensiunea arterială ridicată decât cele care raportează niveluri scăzute de stres.

Decomprimarea sau relaxarea poate ajuta la scăderea acestor cifre făcând lucruri mici zilnic, cum ar fi o rutină de cinci minute de îngrijire a pielii, o ceașcă de ceai liniștită, fără dispozitive, sau o sesiune de aerisire cu cea mai bună prietenă a ta.

Reducerea consumului de alimente bogate în sodiu adăugat și grăsimi saturate, cum ar fi alimentele de restaurant și anumite alimente ultraprocesate, este o strategie de top pentru a ajuta la reducerea hipertensiunii arteriale.

Aceasta ar putea reduce, de asemenea, riscul altor afecțiuni, cum ar fi colesterolul ridicat, diabetul, obezitatea și altele. Alături de activitatea fizică regulată și gestionarea stresului, vă poate ajuta să vă atingeți obiectivele de sănătate într-un mod care funcționează pe termen lung.

Alimentele ultraprocesate, cum ar fi chipsurile, biscuiții, bomboanele, produsele de patiserie ambalate și sucurile, sunt adesea bogate în sodiu, zaharuri adăugate, grăsimi saturate și conservanți care ajută la prelungirea termenului lor de valabilitate.

David L. Katz spune că nu toate procesările sunt rele, dar alimentele ultraprocesate conțin ingrediente pe care bucătarii de acasă nu le-ar folosi niciodată sau le-ar folosi rar.

Până la 58% din totalul caloriilor zilnice consumate de americani provin din alimente ultraprocesate, iar cercetările actuale arată o legătură între alimentele ultraprocesate și hipertensiunea arterială.

Alimentele ultraprocesate sunt, de obicei, bogate în sodiu adăugat, care este un factor prevenibil major al variației tensiunii arteriale. În plus, consumul de alimente ultraprocesate tinde să furnizeze mai mult zahăr adăugat și grăsimi saturate care pot crește riscul pentru sănătatea inimii și să elimine alimentele integrale din dieta dumneavoastră, ambele factori putând duce la creșterea tensiunii arteriale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel