Cel mai frecvent tip de atac de cord, Ghiduri noi de tratament!

Dana Lascu |
Data publicării:

Unul din cinci pacienți mor în decurs de un an după cel mai frecvent tip de atac de cord. Pe site-ul Societății Europene de Cardiologie au fost publicate noile ghiduri de tratament pentru anul 2020.

Ghidurile de tratament (link direct) ale Societății Europene de Cardiologie (ESC) pentru sindromul coronarian acut cu non-segment de ST au fost publicate online în European Heart Journal și pe site-ul ESC.

Ideile principale

Durerea toracică este cel mai frecvent simptom, alături de durerea care iradiază către unul sau ambele brațe, gât sau maxilar. Oricine se confruntă cu aceste simptome ar trebui să apeleze imediat la Serviciul de Urgență 112. Complicațiile includ tulburări de ritm cardiac potențial letale (aritmii), care sunt un alt motiv pentru a solicita ajutor medical urgent.

Tratamentul vizează cauza principală. Motivul principal sunt depunerile de grăsime (ateroscleroză) care devin înconjurate de un cheag de sânge, îngustând arterele care furnizează sânge inimii. În aceste cazuri, pacienții trebuie să primească diluanți de sânge și stenturi pentru a restabili fluxul sanguin. Pentru prima dată, liniile directoare (ghidurile) recomandă imagistica pentru a identifica alte cauze, cum ar fi o ruptură într-un vas de sânge care duce la inimă.

În ceea ce privește diagnosticul, nu există nicio modificare distinctivă a electrocardiogramei (ECG), care poate fi normală. Pasul cheie este măsurarea unei substanțe chimice din sânge numită troponină. Când fluxul de sânge către inimă este scăzut sau blocat, celulele inimii mor, iar nivelurile de troponină cresc. Dacă nivelurile sunt normale, măsurarea trebuie repetată cu o oră mai târziu pentru a exclude diagnosticul. Dacă este crescut, se recomandă internarea în spital pentru a evalua în continuare gravitatea bolii și pentru a decide strategia de tratament.

Având în vedere că principala cauză este legată de ateroscleroză, există un risc ridicat de recurență, care poate fi, de asemenea, mortal. Pacienților li se vor prescrie diluanți ai sângelui și terapii de scădere a lipidelor. „La fel de important este un stil de viață sănătos, inclusiv renunțarea la fumat, exerciții fizice și o dietă care să pună accentul pe legume, fructe și cereale integrale, limitând în același timp grăsimile saturate și alcoolul”, a declarat profesorul Jean-Philippe Collet, președintele Task Force-ului și profesor de cardiologie la Universitatea Sorbonne din Paris, Franța.

Schimbarea comportamentală și respectarea medicației se realizează cel mai bine atunci când pacienții sunt susținuți de o echipă multidisciplinară, incluzând cardiologi, medici generaliști, asistente medicale, dietetici, fizioterapeuți, psihologi și farmaciști.

Probabilitatea de a declanșa un alt atac de cord în timpul activității sexuale este scăzută pentru majoritatea pacienților, iar exercițiile fizice regulate scad acest risc. Furnizorii de servicii medicale ar trebui să întrebe pacienții despre activitatea sexuală și să ofere sfaturi și consiliere.

Se recomandă vaccinarea anuală împotriva gripei - în special la pacienții cu vârsta de 65 de ani și peste - pentru a preveni viitoarele atacuri de cord și pentru a crește longevitatea.

„Femeile ar trebui să beneficieze de acces egal la îngrijire, un diagnostic prompt și tratamente la aceeași viteză și intensitate ca și bărbații”, a declarat profesorul Holger Thiele, președintele Task Force-urilor și director medical, Departamentul de Medicină Internă / Cardiologie, la Heart Center Leipzig, Germania

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel