Cel mai curat aer din oraș. Cum ar trebui dispuși arborii pe bulevarde

Adisa Codruț |
Data publicării:
Cartier FOTO: pexels.com
Cartier FOTO: pexels.com

Cercetătorii finlandezi au analizat modul de dispunere al copacilor și tipul lor pe șosele în așa fel încât aerul să fie cât mai puțin poluat.

Circa 7 milioane de oameni mor anual pe glob din pricina poluării, motiv ce a stat la baza unui studiu finlandez. Cercetătorii au analizat ce fel de efect au copacii asupra concentrațiilor de particule de aerosoli din orașe. Autorii studiului au ajuns la concluzia că aerul era cel mai curat la nivelul străzii cu trei rânduri de copaci de înălțime variabilă situate de-a lungul canioanelor stradale de tip bulevard.

Studiul a fost realizat la Institutul de Cercetări a Sistemului Atmosferic și Terrei (INAR) al Universității din Helsinki cu sprijinul administrației capitalei finlandeze și Institutul Meteorologic din aceeași țară. Cea mai bună opțiune s-a dovedit a fi un rând de tei comuni mai înalți (Tilia x vulgaris) în mijlocul canionului străzii și pe lateral – o anumită specie de arbust numit scoruș specific în Suedia (Sorbus intermedia). ”În acest caz, aerul era o cincime mai curată în comparație cu opțiunea cea mai puțin favorabilă, adică cea cu patru rânduri de copaci cu înălțimea egală", spune profesorul asociat Leena Järvi, șefa grupului de cercetare, conform unui material postat pe site-ul Universității din Helsinki.

O altă concluzie a cercetătorilor este că faptul că gardurile înalte de metru, situate sub rândul copacilor cel mai aproape de margine, nu au avut niciun impact practic asupra calității aerului pe trotuare.

Opțiunea cu trei rânduri de copaci cu înălțimi diferite, care a ofeir cel mai curat aer, a crescut concentrația particulelor mici sub 10 micrometri cu 75%, iar cea a particulelor mici sub 2,5 micrometri cu 35%. Studiul a aplicat modelul PALM de înaltă calitate proiectat pentru modelarea calității aerului, ceea ce permite evaluarea diferențelor de calitate a aerului cu o rezoluție foarte fină, adică la un grad ridicat de precizie.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel