Cel mai bun tratament pentru cancer. Eniko Fejer: Nu există niciun medicament atât de eficient. E dovedit că reduce cu 40% mortalitatea

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Cel mai bun tratament pentru cancer - Foto: Freepick @gelpi
Cel mai bun tratament pentru cancer - Foto: Freepick @gelpi

Care este cel mai eficient tratament împotriva cancerului. Câți pași trebuie să faci pe zi ca să reduci riscul de cancer.

Supraponderabilitatea și obezitatea sunt definite ca o acumulare anormală sau excesivă de grăsime care prezintă un risc pentru sănătate.

Obezitatea este o boală complexă care implică o cantitate excesivă de grăsime corporală. Obezitatea nu este doar o preocupare cosmetică, ci o problemă medicală care crește riscul altor boli și probleme de sănătate, cum ar fi bolile de inimă, diabetul, hipertensiunea arterială și anumite tipuri de cancer.

Există multe motive pentru care unii oameni au dificultăți în a pierde în greutate. De obicei, obezitatea este rezultatul unor factori ereditari, fiziologici și de mediu, combinați cu alegerile privind dieta, activitatea fizică și exercițiile fizice.

Vestea bună este că și o pierdere modestă în greutate poate îmbunătăți sau preveni problemele de sănătate asociate cu obezitatea. O dietă mai sănătoasă, o activitate fizică sporită și schimbări de comportament vă pot ajuta să pierdeți în greutate.

"Haideți să vorbim despre cel mai importat factor de risc pe care-l avem și este o caracteristiză a societății occidentale: obezitatea. Obezitatea a crescut foarte mult ca incidență în ultima perioadă și obezitatea independentă ca și factor de risc unic provoacă creșterea mortalității cu aproximativ 20%. Din ce se întâmplă să devenim obezi? Este un dezechilibru între aportul alimentar, calitatea alimentelor mâncate, respecitv din lipsa de mișcare.

Evident, știm din mai multe surse că alimentația bogată în grăsimi sau mezeluri sau carne procesată, excesele calorice, consumul de glucide sub diferite forme sunt dăunătoare. Ar trebui să ne axăm pe o dietă mediteraneană, care este cea mai cunoscută dietă în momentul de față și care pune accentul pe alimente bogate în fibre, legume și fructe proaspete.

Într-un studiu este foarte interesant că 70% din populația României a spus că a trecut o săptămână și nu a mâncat fructe sau legume proaspete. Deci 70% fără legume, 70% fără fructe. Este îngrijorător acest aspect", a declarat Eniko Fejer, medic oncolog la Centrul Oncologic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical.

"Nu există niciun medicament atât de eficient"

 

"În al doilea rând, mișcarea.

S-a efectuat un studiu clinic care a dovedit că mișcarea reduce incidența mortaliății, ceea ce este un target foarte puternic cu aproximativ 40%.

Nu există niciun medicament atât de eficient care să reducă incidența mortalității prin cancer cum este mișcarea. Astfel, recomandările sunt ca de 3 ori pe săptămână, aproximativ 40 de minute să avem un exercițiu fizic de intensitate moderată, în limita toleranței cu înaintarea în vârstă. Asta ne poate salva viața", a mai spus medicul oncolog Eniko Fejer.

Medicul oncolog a subliniat că este vorba despre 40 de minute de mișcare continuă, fără oprire și că 10 miunte dimineața, 10 la prânz, 10 seara nu compensează.

"De exemplu, inclusiv mersul pe jos într-un ritm mai alert ajută. Nu trebuie să alergăm distanțe de maraton ca să fim sănătoși", a mai spus medicul, care a completat și că sfaturile medicilor nutriționiști care recomandau 6 km pe zi pentru siluetă se aplică și în cazul reducerii cancerului.

"Și noi, oncologii, suntem de acord cu acest target. Îl mai lungim la 7,5 km. Ceasurile facilitează mișcarea", a conchis medicul Eniko Fejer.

Un indice de masă corporală (IMC) de peste 25 este considerat supraponderal, iar peste 30 este considerat obez. Această problemă a căpătat proporții epidemice, peste 4 milioane de persoane murind în fiecare an din cauza excesului de greutate sau a obezității în 2017, conform raportului privind povara globală a bolilor. 

Ratele de supraponderabilitate și obezitate continuă să crească la adulți și copii. Din 1975 până în 2016, prevalența copiilor și adolescenților supraponderali sau obezi cu vârste cuprinse între 5 și 19 ani a crescut de peste patru ori, de la 4 % la 18 % la nivel mondial.

Obezitatea este una dintre laturile dublei poveri a malnutriției, iar în prezent mai multe persoane sunt obeze decât subponderale în fiecare regiune, cu excepția Africii Subsahariene și a Asiei. Considerate cândva o problemă doar în țările cu venituri ridicate, supraponderabilitatea și obezitatea sunt acum în creștere dramatică în țările cu venituri mici și medii, în special în mediul urban. Marea majoritate a copiilor supraponderali sau obezi trăiesc în țările în curs de dezvoltare, unde rata de creștere a fost cu peste 30% mai mare decât în țările dezvoltate, potrivit OMS.

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel