Cel mai bun aliment pentru creier. Ciurea: Celula nervoasă va fi extrem de mulțumită. Renunțați la acele combinații, sunt POVERI

Cel mai bun aliment pentru creier - Foto: Freepick
Cel mai bun aliment pentru creier - Foto: Freepick

Care e cel mai bun aliment pentru creier.

Alimentele pe care le consumăm pot avea un impact important asupra structurii și sănătății creierului nostru. Astfel, un stil de viață sănătos și o dietă echilibrată poate susține funcția cerebrală atât pe termen scurt, cât și lung.

Creierul este un organ care consumă multă energie, folosind aproximativ 20% din caloriile corpului, așa că are nevoie de mult ”combustibil bun” pentru a-și menține concentrarea pe tot parcursul zilei.

De asemenea, creierul are nevoie de anumiți nutrienți pentru a rămâne sănătos. Acizii grași Omega-3, de exemplu, ajută la construirea și repararea celulelor cerebrale, iar antioxidanții reduc stresul celular și inflamația, care sunt legate de îmbătrânirea creierului și de tulburările neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer.

La fel ca ceaiul verde și cafeaua, ciocolata este bună pentru creier, doar că trebuie să fim foarte atenți, pentru că nu orice ciocolată e bună, potrivit medicului neurochirurg Vlad Ciurea.

Cu alte cuvinte, nu orice ciocolată face bine la creier, chiar dacă celula nervoasă acceptă cu plăcere orice dulce.

Prof. dr. Vlad Ciurea explică faptul că cea mai bună ciocolată pentru creier este cea amăruie, care este și naturală și are puțin zahăr.

"Vă spun din start: celula nervoasă va fi extrem de mulțumită cu dulciuri cât mai naturale. Slavă Domnului, România este o țară bogată din acest punct de vedere, al fructelor de sezon! 

Dacă totuși nu le avem, ne vom bucura de miere sau gem din fructe, dar preparat fără zahăr. (Da, se poate!) Acestea sunt bune și dau energie celulei nervoase. Dacă sunteți iubitori de ciocolată, recomand ciocolata amăruie, cu o concentrație cât mai ridicată de cacao. 

Renunțați la acele combinații de ciocolată cu umpluturi, siropuri, creme sau arome diverse. Sunt "poveri" care se metabolizează greu. Ciocolata amăruie păstrează totuși acel gust original și nealterat de cacao", a explicat prof. dr. Vlad Ciurea, pe pagina de Facebook.

Cele mai bune 12 alimente pentru creier. Ciocolata neagră se află printre ele

 

Uleiul de pește este o bună sursă de acizi grași Omega-3. Aceștia ajută la construirea membranelor din jurul fiecărei celule din organism, inclusiv a celulelor creierului.

Prin urmare, acestea pot îmbunătăți structura celulelor cerebrale numite neuroni.

Un studiu din 2017 a constatat că persoanele cu niveluri ridicate de Omega-3 au avut un flux sanguin crescut în creier. Cercetătorii au identificat, de asemenea, o legătură între nivelurile de Omega-3 și o mai bună cogniție, sau abilități de gândire.

Aceste rezultate sugerează că consumul de alimente bogate în Omega-3, cum ar fi peștele gras, poate stimula funcția cerebrală.

Exemple de pești grași care conțin niveluri ridicate de Omega-3 includ: somonul, macroul, tonul, heringul, sardinele.

De asemenea, Omega-3 se poate obține din soia, nuci, semințe de in și alte semințe.

Ciocolata neagră are un conținut ridicat de cacao, ce este bogată în flavonoide (antioxidant). Antioxidanții sunt deosebit de importanți pentru sănătatea creierului, deoarece creierul este foarte sensibil la stresul oxidativ, care contribuie la declinul cognitiv legat de vârstă și la bolile cerebrale.

Flavonoidele din cacao par a fi bune pentru creier. Potrivit unei analize din 2013, acestea pot încuraja creșterea neuronilor și a vaselor de sânge în părțile creierului implicate în memorie și învățare. De asemenea, acestea pot stimula fluxul sanguin în creier.

Unele cercetări sugerează, de asemenea, că flavonoida din ciocolată poate inversa problemele de memorie la melci. Oamenii de știință nu au testat încă acest lucru la oameni.

Fructele de pădure, ca și ciocolata, și acestea conțin antioxidanți flavonoizi. Cercetările sugerează că aceștia ar putea face ca fructele de pădure să fie un bun aliment pentru creier.

Antioxidanții ajută prin reducerea inflamației și a stresului oxidativ. Antioxidanții din fructe de pădure includ antocianina, acidul cafeic, catechina și quercetina.

O analiză din 2014 notează că compușii antioxidanți din fructele de pădure au multe efecte pozitive asupra creierului, inclusiv:

- îmbunătățirea comunicării între celulele creierului

- reducerea inflamației în tot corpul

- creșterea plasticității, care ajută celulele creierului să formeze noi conexiuni, stimulând învățarea și memoria

- reducerea sau întârzierea bolilor neurodegenerative legate de vârstă și a declinului cognitiv.

Fructele de pădure bogate în antioxidanți care pot porni sănătatea creierului includ: căpșunile, murele, afinele, coacăzele negre și merișoarele.

Nuci și semințe. Consumul de nuci și semințe este bun pentru sănătatea creierului, deoarece acestea au un conținut important de acizi grași Omega-3 și antioxidanți.

Un studiu din 2014 a arătat că un consum ridicat de nuci și semințe este asociat cu o bună funcționare a creierului la persoanele în vârstă.

De asemenea, nucile și semințele sunt bogate în vitamina E, care protejează celulele de stresul oxidativ al radicalilor liberi.

Pe măsură ce o persoană îmbătrânește, creierul său poate fi expus la această formă de stres oxidativ, iar vitamina E poate, prin urmare, să sprijine sănătatea creierului la vârste înaintate.

O analiză din 2014 a constatat că vitamina E poate contribui, de asemenea, la îmbunătățirea cogniției și la reducerea riscului de apariție a bolii Alzheimer, potrivit MNT.

Nucile și semințele cu cele mai mari cantități de vitamina E includ: semințele de floarea-soarelui, migdalele și alunele de pădure.

Cereale integrale. Consumul de cereale integrale este o altă modalitate de a beneficia de efectele vitaminei E, aceste cereale fiind o sursă bună a vitaminei.

Alimentele din cereale integrale includ: orezul brun, orzul, grâul bulgur, fulgii de ovăz, pâinea din cereale integrale, pastele făinoase integrale.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel