Sondajul la nivel național a fost realizat pe 819 părinți cu cel puțin un copil în școală mediesau liceu și a constatat că, în timp ce o treime erau încrezători că pot detecta depresia la copiii lor, două treimi au spus că anumite lucruri le fac recunoașterea mai grea, notează Medical News Today.
Aproximativ 30% dintre părinți au spus că micuții lor reusșesc să îți ascundă sentimentele, iar 40% au spus că se luptă pentru a diferenția între schimbările de dispoziție normale ale copilului lor și semnele de depresie, potrivit Sondajului Național al Spitalului Copiilor C.S. Mott pentru Sănătatea Copiilor de la Universitatea din Michigan. Sondajul a fost publicat luni.
„În multe familii, anii predezici și adolescenți aduc schimbări dramatice atât în comportamentul tinerilor, cât și în dinamica dintre părinți și copii", a explicat co-directorul sondajului, Sarah Clark, într-un comunicat de presă universitar.
„Aceste tranziții pot face deosebit de dificil să descifrați schimbările emoționale ale copiilor și dacă există o posibilă depresie", a adăugat ea.
„Unii părinți ar putea supraestima capacitatea lor de a recunoaște depresia în starea de spirit și comportamentul propriului copil", a notat Clark. "Un părinte neconfidențial poate să nu citească semnalele subtile că ceva este bine."
Sondajul a mai arătat că 1 din 4 părinți au spus cămicuțul lor cunoaște un prieten sau un coleg de clasă cu depresie, iar 1 din 10 a spus că micuțul lor cunoaște un prieten sau coleg de clasă care a murit prin sinucidere.
Rata de sinucidere în rândul copiilor și adulților tineri cu vârste cuprinse între 10 și 24 de ani a crescut cu 56% între 2007 și 2017, conform Centrelor din SUA pentru controlul și prevenirea bolilor.
"Raportul nostru consolidează faptul că depresia nu este un concept abstract pentru adolescenții și preadolescenții de astăzi sau pentru părinții lor", a spus Clark.
"Acest nivel de familiaritate cu depresia și sinuciderea este în concordanță cu statisticile recente care arată o creștere dramatică a suicidului în rândul tinerilor din Statele Unite în ultimul deceniu. Rata creșterii suicidului evidențiază importanța recunoașterii depresiei la tineret", a spus ea.
Printre potențialele semne de depresie la copii sunt tristețea, izolarea, furia, iritabilitatea și acționarea.
Mulți părinți din sondaj cred că școlile ar trebui să joace un rol în identificarea depresiei potențiale, 70% susținând screeningul depresiei ar trebui să fie introdus din școala medie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.