Ceasul tău de mână poate ascunde boli infecțioase. Ce trebuie să faci pentru a le preveni

Ana-Maria Bugiu |
Data publicării:
ceasul tau de mana foto:freepik@nensuria
ceasul tau de mana foto:freepik@nensuria

Ceasul tău de mână poate ascunde boli infecțioase.  Care sunt acestea și ce trebuie să faci pentru a le preveni.

Ar putea ceasul tău de mână să fie un mediu propice pentru bacteriile periculoase? Un studiu a descoperit că în 95% din cazuri, răspunsul este da.

Dacă te gândești la un obiect pe care-l porți peste tot și care este plin de bacterii, probabil te gândești la smartphone-ul tău. Cu toate acestea, în noul nostru obicei de curățare post-COVID-19, s-ar putea să existe un obiect de uz zilnic pe care-l trecem cu vederea: ceasurile noastre de mână.

Vezi și: Alimentele care te ajută să vezi mai bine. Care sunt și ce alte beneficii îți aduc

Într-un studiu recent publicat în jurnalul "Advances in Infectious Diseases", o echipă de la College of Science al Universității Florida Atlantic din SUA a testat în mod aleatoriu brățările de ceas ale a 20 de persoane, fiecare cu texturi diferite, pentru a determina care dintre ele adăpostește cele mai multe bacterii. Concluzia a fost că brățările din aur și argint au avut cel mai mic număr de bacterii, ceea ce a fost un rezultat așteptat datorită proprietăților metalelor grele de a elimina organisme dăunătoare.

"Brățările din plastic și cauciuc pot oferi un mediu mai potrivit pentru dezvoltarea bacteriilor, deoarece suprafețele poroase și statice au tendința de a atrage și a fi colonizate de bacterii," a declarat Nwadiuto Esiobu, profesor de științe biologice la universitate, într-o declarație, via euronews.

Care sunt riscurile pentru cei care poartă ceasuri?

Specialiștii au căutat în mod specific bacterii din familiile Staphylococci, Enterobacteriaceae și Pseudomonas.

Enterobacteriile (sau Escherichia coli) sunt, de obicei, găsite în intestine. Deși majoritatea tulpinilor de E. coli trăiesc natural în microbiota intestinului uman, unele tulpini patogene pot cauza gastroenterită sau infecții ale tractului urinar. Pseudomonas se găsesc în flora pielii și mucoasei și pot cauza infecții ale pielii și iritații. În cele din urmă, cel mai bine cunoscutul Staphylococcus este Staphylococcus aureus, care poate cauza diverse infecții, pneumonie și intoxicații alimentare, deși alte tulpini de Staphylococci sunt inofensive.

Pentru cei care poartă dispozitive Fitbit, există vești proaste suplimentare: cei care merg des la sală purtând ceasuri inteligente au prezentat cele mai mari numere de stafilococi. Chiar dacă doar o minoritate dintre aceste bacterii sunt, de fapt, patogene, cercetătorii subliniază necesitatea de a dezinfecta obiectele, în special atunci când acestea intră în contact cu persoane vulnerabile sau imunocompromise.

"Chiar și în număr relativ mic, acești patogeni au semnificație în domeniul sănătății publice", a declarat Esiobu, via euronews.

Mai mult, sălile de operație interzic în mod obișnuit purtarea ceasurilor și bijuteriilor din acest motiv precis.

Vești bune pentru purtătorii de ceasuri/bijuterii: Dezinfectantul cu alcool de 70%, eficient în 30 de secunde

Vestea bună este că îngrijirea ceasului tău este destul de simplă. Un dezinfectant comun cu 70% alcool etilic, standardul pentru igienizare, s-a dovedit eficient în uciderea a 99,90% din bacterii în treizeci de secunde. Cercetătorii au testat și oțetul de mere, adesea promovat ca un dezinfectant  ”natural". Cu toate că a redus numărul de bacterii, a fost mai puțin eficient, a necesitat mai mult timp - câteva minute - pentru a-și face efectul și nu a fost eficient împotriva unor tulpini.

Ceasurile nu sunt singurele obiecte de uz zilnic care preocupă cercetătorii. Alte posibile forme de transmitere a bacteriilor și facilitarea infecției sunt căștile sau telefoanele mobile și ar trebui studiate în mod similar.

Vezi și: Ceaiul care îmbunătățește memoria. Planta se află în raftul tău de condimente

Este crucial să ne amintim că, în lumea noastră în continuă schimbare și în contextul preocupărilor legate de sănătate, fiecare gest contează pentru a proteja sănătatea noastră și a celorlalți. Așadar, să fim vigilenți și responsabili în privința igienei, astfel încât să putem continua să ne bucurăm de o viață sănătoasă și fericită.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel