Ceapa și proprietățile sale medicinale. 8 beneficii neașteptate. Antioxidantul natural care te protejează împotriva bolilor grave

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
ceapa Foto: Freepik @stockking
ceapa Foto: Freepik @stockking

Descoperă beneficiile oferite de această legumă bogată în vitamine, minerale și compuși vegetali.

Ceapa, membră a genului Allium, este o legumă nutritivă cu numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea sănătății inimii, o mai bună reglare a glicemiei și creșterea densității osoase. Ele sunt delicioase, versatile și accesibile, cu o varietate de vitamine, minerale și compuși vegetali. Ceapa are proprietăți medicinale de mii de ani, atleții greci antici purificând sângele și medicii din Evul Mediu tratând durerile de cap, bolile de inimă și rănile bucale.

Ajută inima

Ceapa, bogată în antioxidanți și quercetină, poate reduce riscul de boli de inimă prin combaterea inflamației și scăderea nivelului de trigliceride și colesterol. Un studiu din 2015 a constatat că o doză zilnică de extract de ceapă bogat în quercetină poate reduce tensiunea arterială sistolică cu 3,6 milimetri de mercur. Un studiu din 2014 a constatat că un consum de 80-120 g de ceapă roșie crudă pe zi, timp de 8 săptămâni, poate reduce nivelul colesterolului total și LDL.

Este bogată în antioxidanți

Antioxidanții, care inhibă oxidarea, pot preveni boli precum cancerul, diabetul și bolile de inimă. Ceapa roșie, bogată în antociani, este o sursă excelentă de antioxidanți, care pot proteja împotriva diabetului și a anumitor tipuri de cancer. Un studiu din 2016 a constatat că un consum obișnuit de antociani de până la 613 mg a redus cu 14% riscul de atac de cord non-fatal. O analiză din 2019 a concluzionat că un consum mai mare de alimente bogate în antociani a redus, de asemenea, riscul de boli de inimă și de deces.

Conține compuși anticancerigeni

Legumele precum ceapa și usturoiul, pot reduce riscul de cancer de stomac și colorectal. Studiile arată că cei care consumă cele mai multe legume allium au cu 22% mai puține șanse de a dezvolta cancer de stomac și cu 15% mai puține șanse de a dezvolta cancer colorectal. Ceapa conține compuși care conțin sulf numiți onionin A, care pot ajuta la diminuarea dezvoltării tumorilor și la încetinirea răspândirii cancerului ovarian. În plus, ceapa conține antioxidanți flavonoizi precum fisetina și quercetina, potrivit Healthline.

Reglează nivelul zahărului din sânge

Consumul de ceapă poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge, fiind benefic mai ales pentru persoanele cu diabet sau prediabet. Studiile au arătat că consumul a 100 g de ceapă roșie crudă a redus nivelul de zahăr din sânge la post după 4 ore. În plus, șobolanii cu diabet care au consumat 5% pulbere de ceapă uscată timp de 8 săptămâni au prezentat o scădere a nivelului de zahăr din sânge la post și niveluri mai scăzute de trigliceride și colesterol.

Vezi și: Nutrientul care scade riscul de ateroscleroză. Care sunt cele mai bune surse alimentare și care este aportul recomandat

Foto: Freepik

Ajută digestia

Ceapa este o sursă bogată de fibre și prebiotice, esențiale pentru sănătatea intestinelor. Prebioticele, descompuse de bacteriile intestinale, întăresc sănătatea intestinală, stimulează imunitatea, reduc inflamația și îmbunătățesc digestia. Consumul de alimente prebiotice poate crește numărul probioticelor, cum ar fi Lactobacillus și Bifidobacterium, care, de asemenea, sunt benefice pentru sănătatea digestivă. Inulina și fructooligozaharidele din ceapă contribuie, de asemenea, la sănătatea intestinală.

Conține mulți nutrienți

Ceapa este bogată în nutrienți, cu puține calorii, dar cu un conținut ridicat de vitamine, fibre și minerale. O ceapă medie conține 44 de calorii, 1,2 g de proteine, 10,3 g de carbohidrați, 4,7 g de zahăr, 1,9 g de fibre, 0,1 g de grăsimi, 3,4 % potasiu și 9 % vitamina C. Vitamina C reglează sănătatea sistemului imunitar, producția de colagen și absorbția fierului. Ceapa este bogată în vitaminele B, inclusiv în folat și vitamina B6, care joacă roluri cheie în metabolism, producția de globule roșii și funcția nervoasă. Potasiul este esențial pentru funcția celulară, echilibrul fluidelor, transmiterea nervoasă, funcția renală și contracția musculară.

Promovează densitatea osoasă

Ceapa, deși este adesea asociată cu produsele lactate, poate contribui, de asemenea, la sănătatea oaselor. Un studiu din 2016 a constatat că un consum zilnic de 100 de mililitri de suc de ceapă a îmbunătățit densitatea minerală osoasă și activitatea antioxidantă. Un studiu din 2009 a constatat că un consum zilnic de ceapă a crescut densitatea osoasă generală cu 5%. Ceapa poate reduce stresul oxidativ, crește nivelul de antioxidanți și diminuează pierderea osoasă, putând preveni osteoporoza și îmbunătăți densitatea osoasă.

Are proprietăți antibacteriene

Ceapa poate ajuta la combaterea bacteriilor periculoase precum E. coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus și Bacillus cereus. Un studiu din 2010 sugerează că extractul de ceapă ar putea inhiba creșterea Vibrio cholerae. Quercetina extrasă din ceapă poate reduce creșterea bacteriilor, inclusiv Helicobacter pylori, asociată cu ulcerele gastrice și cancerele digestive. Un alt studiu în eprubetă a constatat că aceasta a deteriorat pereții celulari și membranele E. coli și S. aureus.

Ceapa este o legumă versatilă și hrănitoare care poate fi folosită în diverse feluri de mâncare, inclusiv în supe, sosuri, mâncăruri cu ouă, garnituri gătite sau crude, salate, prăjeli, sosuri pentru paste și curry.

Acestea sunt pline de nutrienți, conțin compuși care pot reduce riscul de boli de inimă și anumite tipuri de cancer și au proprietăți antibacteriene. De asemenea, favorizează sănătatea digestivă și funcția imunitară. Ceapa este versatilă și poate intensifica aroma oricărui fel de mâncare, ceea ce o face un adaos valoros pentru orice dietă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel