Ceaiul verde: studii insuficiente despre beneficiile lui legate de cancer. Cum ar trebui băut

Florina Pop |
Data publicării:
Ceaiul verde e un super-aliment FOTO: pexels.com
Ceaiul verde e un super-aliment FOTO: pexels.com

Ceaiul verde ar reduce riscul atacurilor de inimă și ar preveni anumite tipuri de cancer. Însă sunt prea puține studii care să întărească acestea.

Ceai verde, cancer. Chelsey Schneider, specializată în Nutriție clinică la Centrul pentru Cancer din cadrul Mount Sinai Beth Israel din New York City, susține că beneficiile potențiale ale sănătății ceaiului verde derivă din catechinele, compuși puternici antioxidanți. Una dintre aceste catechine – EGCG – se găsește la niveluri mai ridicate în ceaiul verde decât în ceaiul alb sau în cel negru. "Poate fi chiar mai puternic decât vitamina C și E, antioxidanți foarte puternici", precizează Chelsey Schneider, citată de medicinenet.com. 

Ceai verde, cancer: beneficii

Potrivit sursei citate, antioxidanții ajută la prevenirea deteriorării celulelor. Cele trei tipuri de ceaiuri amintite provin de la aceeași plantă doar sunt recoltate în momente diferite de evoluție a acesteia: ceaiul verde - din frunzele plantei mature, ceaiul alb - din frunze smulse la începutul dezvoltării, ceaiul negru - din frunze de ceai verde așezate și acoperite cu o cârpă umedă.

Specialiști din cadrul Departamentului de Nutriței de la Universitatea din California-Davis susțin că pierderea în greutate a fost asociată cu ceaiul verde sugerând că amestecul de cofeină și catechinele poate crește metabolismul unei persoane și procesarea grăsimilor. Însă, oamenii ar trebui să bea o mulțime de ceai verde ca să obțină beneficii substanțiale și să scape de kilogramele nedorite.

Un alt beneficiu al ceaiului verde este legat de sănătatea inimii. Un studiu din 2018, publicat în Jurnalul Asociației Americane a Inimii, desfășurat pe un număr de peste 80.000 de chinezi, a demonstrat că acest tip de ceai reduce colesterolul LDL "rău".

Ceai verde, cancer: ar preveni anumite tipuri de cancer

Alte cercetări susțin că aceste catechine din ceaiul verde ar putea reduce riscul atacurilor de inimă, ar ajuta vasele de sânge să se relaxeze și să reducă inflamația. Specialiști de la Departamentul de Nutriție de la Universitatea din California-Davis precizează că acest tip de ceai a fost asociat cu un risc mai mic de apariție a unor forme de cancer - o reducere a riscului de cancer ovarian, mamar, endometrial, pancreatic și oral.

O revizuire din 2016 a unor cercetări realizată de Biblioteca Cochrane a concluzionat că există "dovezi insuficiente și contradictorii pentru a oferi recomandări ferme privind consumul de ceai verde pentru prevenirea cancerului". Chelsey Schneider de la Centrul pentru Cancer din cadrul Mount Sinai Beth Israel din New York City are o părere similară: "Unele studii mici spun că ceaiul verde poate fi preventiv pentru anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerele de sân, ovariene, endometriale, pancreatice și orale, dar nu există atât de multe studii care să susțină acest lucru".

Ceai verde, cancer: cum ar fi bine să fie băut

Ceaiul verde ar putea să mențină creierul mai tânăr. O cercetare din 2014, publicată în revista PLOS One, a observat că japonezii care au consumat mai mult ceai verde au avut o scădere semnificativă a declinului funcției cerebrale, deși cercetătorii nu au luat în calcul și restul obiceiurilor sănătoase ale acestor oameni.

Modul în care e băut ceaiul îi poate diminua din efectele pozitive. Chelsey Schneider spune că mulți oameni adaugă zahăr alb prelucrat la ceai, iar asta tranformă "ceva frumos și sănătos în ceva nesănătos", a spus ea. Mai precizează că adăugarea laptelui sau a cremelor la ceaiul verde pot bloca efectele absorbției antioxidanților.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel