Ceaiul și cafeaua, aliați împotriva declinului cognitiv. Rolul cafelei și ceaiului în reducerea riscului de demență la persoanele cu hipertensiune

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
ceai cafea dementa Foto: Freepik @EyeEm
ceai cafea dementa Foto: Freepik @EyeEm

Consumul moderat de cafea sau ceai poate oferi protecție împotriva riscului de demență la persoanele cu hipertensiune arterială, conform unui studiu recent.

Vezi și: Cum să faci pâine prăjită fără prăjitor. Metode alternative pentru a obține pâinea prăjită perfectă

Hipertensiunea arterială poate crește riscul de a dezvolta demență. Un studiu publicat în Scientific Reports a constatat că consumul a jumătate până la o ceașcă de cafea sau a patru până la cinci cești de ceai zilnic a fost asociat cu unele dintre cele mai scăzute riscuri de demență în rândul persoanelor cu tensiune arterială ridicată.

Cercetarea, bazată pe date de la peste 453 000 de participanți, sugerează că consumul zilnic al unei anumite cantități de cafea sau ceai poate fi o măsură de protecție pentru cei cu hipertensiune arterială. Sunt necesare mai multe date pentru a înțelege pe deplin această potențială măsură de protecție.

Hipertensiunea arterială și riscul de demență

Hipertensiunea arterială este asociată cu 11-20% din cazurile de demență, conform unui studiu realizat de cercetători. Hipertensiunea arterială, în special la mijlocul vieții, este un factor de risc bine stabilit pentru demență, inclusiv demența vasculară și boala Alzheimer.

Aceasta poate provoca leziuni ale vaselor de sânge din creier, ducând la reducerea perfuziei cerebrale și la leziuni microvasculare, care la rândul lor contribuie la declinul cognitiv.

Hipertensiunea cronică poate acumula infarcte mici, leziuni ale substanței albe și perturbarea barierei hemato-encefalice, crescând riscul proceselor neurodegenerative. Hipertensiunea arterială este, de asemenea, strâns legată de alți factori de risc vascular, cum ar fi diabetul și hiperlipidemia, crescând și mai mult riscul de afectare cognitivă.

Riscul de demență influențat de consumul de ceai și cafea 

Un studiu care a examinat legătura dintre consumul de cafea și ceai și riscul de demență, implicând 453 913 participanți, a constatat că cei cu hipertensiune arterială prezentau un risc mai mare de demență din toate cauzele, boală Alzheimer și demență vasculară în comparație cu cei fără hipertensiune arterială.

Studiul a utilizat date din U.K. Biobank, care au inclus informații despre tipurile de cafea, condițiile de sănătate și stilul de viață.

Cercetătorii au constatat că persoanele cu hipertensiune arterială aveau în continuare un risc mai mare de demență. Ei intenționează să exploreze în continuare relația dintre consumul de ceai și cafea și riscul de demență, luând în considerare mai multe aspecte ale vieții participanților, cum ar fi factorii de stil de viață și componentele de sănătate.

Citește și: Ce este anemia falciformă și cum se manifestă. Nu poate fi prevenită. Complicațiile includ episoade dureroase și afectarea organelor vitale

Foto: Freepik @omartanveeraam

Cum influențează consumul de ceai și cafea riscul de demență

Cercetătorii au descoperit o relație în formă de J între cafea și demența din toate cauzele în rândul participanților cu hipertensiune arterială. Participanții care consumau jumătate și o ceașcă de cafea pe zi aveau cele mai mici șanse de a dezvolta demență, comparativ cu cei care consumau șase sau mai multe cești de cafea pe zi.

S-a constatat, de asemenea, o asociere în formă de U între consumul de ceai și riscul de demență din toate cauzele în rândul participanților cu hipertensiune arterială, cei care au băut între patru și cinci cești de ceai pe zi având cel mai mic risc.

Cu toate acestea, nu a fost găsită nicio asociere între consumul de ceai sau cafea și demența generalizată, boala Alzheimer sau demența vasculară în rândul participanților fără hipertensiune arterială.

Atunci când au fost examinate împreună ceaiul și cafeaua, participanții cu tensiune arterială ridicată care consumau între patru și cinci cești de cafea și șase sau mai multe cești de ceai pe zi au avut cele mai mici șanse de a dezvolta boala Alzheimer și demența din toate cauzele. Cu toate acestea, cantitățile mari de cofeină ar putea fi dăunătoare și chiar ar putea crește riscul de demență.

Tipul de cafea consumată a avut, de asemenea, un efect, cafeaua măcinată fiind asociată cu cel mai scăzut risc de demență din toate cauzele și demență vasculară în rândul tuturor participanților, comparativ cu consumul de cafea decofeinizată.

Cercetătorii au constatat o asociere în formă de U între cafeină și riscul de demență vasculară și de demență din toate cauzele în rândul participanților cu hipertensiune arterială. O asociere în formă de W a fost observată în rândul participanților fără hipertensiune arterială, indicând faptul că anumite niveluri de consum de cafeină au fost asociate cu scăderea riscului, în timp ce cantitatea dintre aceste niveluri a fost asociată cu creșterea riscului.

Cheng-Han Chen, cardiolog intervențional certificat și director medical al programului Structural Heart de la MemorialCare Saddleback Medical Center din Laguna Hills, CA, a comentat studiul, observând că, în timp ce o cantitate scăzută-moderată de cafea a scăzut riscul de demență, consumul a 6 sau mai multe cești pe zi a părut să crească riscul, probabil legat de consumul excesiv de cofeină.

Studiul privind demența și cofeina are limitări, inclusiv faptul că Biobank din Regatul Unit, poate să nu reprezinte cu exactitate populația generală și poate include persoane preocupate de sănătate, ceea ce poate duce la subestimarea demenței.

În plus, studiul nu poate stabili o relație cauzală între demență și cafeină, deoarece unele date din Biobank pot fi incorecte, iar cercetătorii au făcut presupuneri cu privire la cantitatea de cafeină din porțiile de cafea și ceai.

Autorii recunosc potențiala părtinire a informațiilor în ceea ce privește consumul de bază de cafea și ceai autodeclarat și faptul că estimările privind consumul mai mare de ceai și cafea au inclus date de la mai puțini participanți, ceea ce poate duce la imprecizii privind observațiile privind demența.

Verna Porter, subliniază nevoia de mai multe cercetări înainte de a transpune constatările în practica clinică. Studiul subliniază importanța abordării factorilor de risc vascular în prevenirea demenței, în special la pacienții de vârstă mijlocie, și sugerează beneficiile potențiale ale cafelei și ceaiului ca parte a unei diete echilibrate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
NoMy - smt4.5.3
pixel