Ceaiul de mușețel are efecte recunoscute de specialiști asupra sănătății. Are efecte calmante și antioxidante, însă nu este indicat unor categorii de persoane. Ceaiul de mușețel poate preveni anumite boli, dar ajută la somn și la digestie.
În lunile mai – iunie, mușețelul se recoltează și se produc atât creme cât și ceaiuri.
Produs de curățare
Ceaiul de muşeţel are proprietăţi de vindecare, antioxidante şi de curăţare. În plus, el este un bun agent hidratant pentru piele şi este considerat un remediu eficient în rutină de îngrijire a pielii. În plus, ceaiul de muşeţel accelerează procesul de vindecare când vine vorba de răni minore şi totodată le dezinfectează.
Vezi și: Hormonii fericirii. Cum ne influențează emoțiile
Decolorant natural
Ceaiul de mușețel folosit pentru clătirea părului are efectul de a-l decolora. Dacă ceaiul de muşeţel este folosit cu regularitate pentru a clăti podoaba capilară, remediul va ajuta părul să devină mai deschis la culoare - desigur, pe o perioadă mai lungă de timp. Pentru o strălucire naturală, părul trebuie lăsat să se usuce natural. Deși mușețelul are anumite proprietăți antibacteriene, la nivelul ochilor nu este un tratament indicat. Nu numai că nu funcționează, dar vă puteți expune și la riscuri suplimentare.
Calmează durerile
Ceaiul de mușețel poate fi folosit și pentru calmarea durerilor, acesta având proprietăţi antispasmodice şi antiinflamatoare, care sunt eficiente în tratarea crampelor la stomac, cât şi a crampelor intestinale. De asemenea, ceaiul de muşeţel reduce problemele legate de tranzitul intestinal şi ameliorează şi senzaţia de balonare.
Recoltare
Capetele florilor pot fi uscate pentru a face ceai de muşeţel, un ceai de plante liniştitor care a fost un remediu important în medicină populară pentru o varietate de afecţiuni, inclusiv dureri de cap, răceli, gripa, tulburări de stomac şi tulburări gastrointestinale. Organele recoltate trebuie puse în straturi subţiri la uscat. Uscarea se realizează în spaţii uscate bine aerisite. Florile proaspete ale muşeţelului sunt bogate în compuşi glucozoizi şi flavonoizi au cantităţi remarcabile de acizi graşi, fitosteroli, substanţe amare, mucilagii şi ulei volatil
Contraindicat femeilor gravide
Ceaiul de mușețel nu este indicat femeilor însărcinate deoarece poate provoca contracţii uterine. Ceaiul consumat de către sugari nu trebuie lăsat foarte mult la infuzat şi nici amestecat cu miere, sub nicio formă.
Persoanele astmatice trebuie să consume cu precauţie ceai de muşeţel, precum şi persoanele cu diferite alergii. Polenul când intră în tractul respirator, pe membrana mucoasă la persoanele cu imunitate slabă - există o alergie. Acest lucru poate duce, de asemenea, la dezvoltarea febrei fânului. Dacă simţiţi o senzaţie de greaţă şi vomă, este posibil să fie de la ceaiul de muşeţel prea concentrat.
Nu luaţi niciodată o aspirină cu ceai de muşeţel, din cauza proprietăţilor anticoagulante şi nici împreună cu medicamente sedative.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.