Ceaiul de toporași, benefic în prevenția cancerului mamar, cu efecte antiinflamatoare și antioxidante

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Ceaiul de toporași, benefic prevenția cancerului mamar, cu efecte antiinflamatoare și antioxidante
Ceaiul de toporași, benefic prevenția cancerului mamar, cu efecte antiinflamatoare și antioxidante

Ceaiul de toporași are multe beneficii pentru sănătate, printre acestea reducerea simptomelor asociate afecțiunilor respiratorii, dar și în îmbunătățirea sistemului limfatic.

Toporașii, Viola odorata, sunt printre primele flori ce apar primăvara, și fac parte din flora spontană. Pe lângă aspectul și mirosul plăcut al acestor flori, toporașii au și proprietăți medicinale, în acest scop fiind folosite rădăcinile (care sunt sub formă de rizomi), dar și părțile care cresc deasupra solului. Valoare medicinală au însă și frunzele și florile, arată Dicționarul plantelor de leac.

Printre afecțiunile pentru care sunt folosiți toporașii se numără stresul, oboseala, insomnia, simptomele ale menopauzei, depresia, dar și afecțiuni ale tractului respirator, precum gripa ori răceala, notează WebMD.

Toporașii se pot folosi sub formă de infuzie, cataplasme, sirop, suc pulbere sau decoct.

Ceaiul de toporași, beneficii pentru sănătate

Toporașii erau folosiți în scopuri medicinale încă din Antichitate, sub formă de cataplasmă, ca tratament al cancerului, iar folosind supradozele ca tonic de lungă durată și pentru cancer deopotrivă, notează Herbal Health Hut.

Planta conține flavonoizi, betacaroten și vitamina C, astfel, că toporașii au proprietăți antiseptice, antiinflamatoare și diuretice.

2. -imagine fara descriere- (334777988_1243398759607999_2248431073267241252_n_44060200.jpg)

Toporași: FOTO: DC Medical

Băutură nutritivă

Ceaiul din plante de violete nu are doar un gust bun, ci este folosit în mod tradițional ca o băutură nutritivă care ușurează și calmează cu gustul său blând și dulce.

Frunzele de toporași sunt bogate în vitamina A și C, cu niveluri comparabile cu cele ale spanacului și portocalelor.

Efect calmant și liniștitor

Ceaiul de toporași promovează un efect calmant, mai mult, reduce starea ce agitație a minții și tristețea sufletească.

Calmează durerile cauzate de durerile de cap și de tensiune prin disiparea ușoară a căldurii de la nivelul capului legate de nervozitate, febră și infecții. 

Florile sunt prețuite de fitoterapeuți pentru acțiunile calmante și analgezice care mișcă stările limfatice congestionate.

Vezi și: Supa de primăvară care te încarcă de energie. Conține două ingrediente cheie

Luptă împotriva cancerului

Așa cum am menționat deja, toporașii au fost folosiți încă din Antichitate pentru proprietățile anticancerigene.

Uleiul și cataplasmele din frunze de toporași sunt considerate neprețuite atunci când sunt aplicate pe sân pentru a ajuta la dizolvarea nodulilor, chisturilor și calcificărilor.

Fitoterapeuții consideră că utilizarea internă sub formă de ceai sau sirop poate, de asemenea, să micșoreze un nodul mamar.

Datorită nivelului ridicat de antioxidanți, cercetările au arătat că frunzele sunt benefice pentru prevenirea și tratarea stadiilor incipiente ale cancerului.

Remediu pentru tuse

Ceaiul de toporași este benefic sunt pentru ameliorarea tusei și calmarea leziunilor de la nivelul gâtului, zgârieturile din gât, răcorind în același timp inflamațiile și febra și reducând durerile asociate.

Reduce durerile stomacale și constipația

Ceaiul de toporași ajută la ameliorarea durerilor de stomac la copii, acționând în același timp ca un laxativ ușor în caz de constipație.

Vezi și: Lista celor mai curate fructe și legume. Afinele și ardeii nu sunt pe listă

Efect antiinflamator

Toporașii nu trebuie să lipsească din cutia de ceaiuri folosite în sezonul de răceală și gripă.

Siropul din flori de toporași calmează gâtul iritat, iar proprietățile sale răcoritoare și mucilaginoase pot fi folosite pentru tusea uscată și infecțiile urechii.

De asemenea, ameliorează glandele limfatice congestionate și umflate.

Ceaiul de toporași poate fi benefic pentru tusea expectorantă în cazul bronșitei, a tusei convulsive sau a gripei.

Afecțiuni ale pielii

Planta conține acid salicilic, un compus cu proprietăți dezinfectante și antifungice, benefic pentru afecțiunile pielii. 

Aplicarea atopică a unei cataplasme cu planta proaspătă sau cu extract de ulei din frunze prezintă cel mai bun tratament pentru:

- acnee

- coșuri

- psoriazis

- eczeme

- abcese

- artrită.

Sub formă de ceai, consumat intern, acesta este benefic pentru ameliorarea durerilor asociate artritei.

Stimulează metabolismul și purifică sângele

Beneficiile ceaiului de toporași pot fi observate în stimularea metabolismului și poate fi folosit ca un purificator al sângelui.

De asemenea, ajută la eliminarea rapidă a deșeurilor. Stimularea mișcării limfatice ajută la eliminarea bacteriilor și a altor toxine nedorite din sânge.

Stabilizează presiunea sanguină

Conținutul de alcaloizi și flavonoizi fac din ceaiul de toporași un produs bun pentru reglarea presiunii sanguine. Flavonoizii ajută presiunea sângelui prin proprietatea lor diuretică, în timp ce alcaloizii ajută la relaxarea vaselor de sânge.

Ajută digestia

Toporașii conțin fibre, care au rol în reducerea nivelului de colesterol. Ceaiul de toporași ajută bacteriile bune și astfel este îmbunătățită digestia.

Ceaiul de toporași, precauții

Toporașii sunt considerați siguri pentru cea mai mare parte a pacienților, însă consumul produselor ce au la bază această plantă trebuie făcut la recomandarea unui fitoterapeut, mai arată sursa menționată.

Vezi și: Care ouă sunt mai bune: cele albe sau maro. Ce le face să fie diferite. La ce să fii atent când cumperi ouă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel