Ceaiul de tătăneasă este o infuzie de ierburi, utilizată adesea în trecut, pentru beneficiile sale. Cu toate acestea, tătăneasa conține substanțe chimice, numite alcaloizi pirolizidinici, care pot fi dăunătoare. Din acest motiv, este indicat să fii precaut atunci când folosești produse care conțin tătăneasă.
Ce este ceaiul de tătăneasă?
Ceaiul de tătăneasă este realizat din frunzele plantei Symphytum officinale, denumirea științifică pentru tătăneasă. Planta perenă este originară din Europa, dar crește și în Asia de Vest, America de Nord și Australia. Tătăneasa are o rădăcină neagră și frunzele sunt adesea descrise ca fiind păroase, aspre și late. Planta produce, de asemenea, flori mici de culoare mov sau crem.
Ceaiul de tătăneasă are o lungă istorie de utilizare ca tratament pentru dureri. Se spune că ceaiul era folosit de vechii greci și romani pentru a vindeca rănile după o cădere gravă sau un accident. Cu toate acestea, în ultimii ani, din cauza preocupărilor privind siguranța, majoritatea consumatorilor utilizează tătăneasa doar extern.
Experții în sănătate nu recomandă să-l bei. Prin urmare, unii fani ai acestei plante prepară ceaiul de tătăneasă, îl lasă să se răcească și îl aplică pe piele sau pe zonele corpului unde există dureri și neplăceri.
Beneficiile tătănesei
Beneficiile rădăcinii și frunzelor de tătăneasă sunt promovate pe scară largă, datorită istoriei lungi de utilizare a plantei. Acestea sunt:
- Vindecarea rănilor
- Alinarea fluxului menstrual excesiv
- Reducerea cicatricilor
- Alinarea arsurilor
- Alinarea durerilor și neplăcerilor generale
- Piele mai fină
- Tratamentul acneei
Tătăneasa este disponibilă în multe magazine de sănătate și farmacii ca:
- unguente
- creme
- alte soluții topice
- unguente care conțin și alte plante, cum ar fi aloe vera
Nu este clar dacă tătăneasa poate oferi cu adevărat aceste beneficii. Nu există dovezi științifice solide care să confirme aceste beneficii la oameni. Potrivit Centrului de Cancer Memorial Sloan Kettering (MSKCC), rădăcina și frunzele de tătăneasă conțin substanțe puternice, care pot influența sănătatea. Acestea includ alantoina, acidul rosmarinic și alcaloizii de pirolizidină.
Baza de Date a Centrului de Cercetare Terapeutică a Medicamentelor Naturale raportează că aplicarea locală a tătănesei poate fi eficientă pentru tratarea durerilor de spate, osteoartritei sau entorselor. Cu toate acestea, MSKCC, împreună cu alte agenții de sănătate respectate, sfătuiesc să nu folosești tătăneasa, din cauza preocupărilor grave privind sănătatea.
Riscuri și efecte secundare ale ceaiului de tătăneasă
Baza de Date a Medicamentelor Naturale sugerează că tătăneasa este posibil să fie sigură pentru majoritatea oamenilor, atunci când este aplicată pe pielea neafectată, în cantități mici, timp de mai puțin de 10 zile. Ei spun că tătăneasă poate avea efecte negative, atunci când este luată pe cale orală sau când este aplicată pe piele afectată. De asemenea, aceștia sfătuiesc femeile însărcinate sau care alăptează să evite utilizarea sa externă sau pe cale orală.
În 2001, Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) a sfătuit producătorii de suplimente să elimine produsele care conțin tătăneasă de pe piață. În rapoartele depuse în Baza de Date a Plantelor Otrăvitoare, agenția a afirmat că "utilizarea regulată a tătănesei, ca parte a dietei sau în scopuri medicinale poate reprezenta un risc potențial pentru sănătate din cauza prezenței alcaloizilor de pirolizidină naturali." Mai exact, tătăneasa conține compuși toxici pentru ficat și poate provoca leziuni hepatice sau cancer.
Dacă ai suferit o cădere, ai o fractură sau suferi de dureri și neplăceri musculare, este posibil să fii tentat să profiți de beneficiile tătănesei. Există posibilitatea ca utilizarea tătănesei pe piele să amelioreze, dar există și posibilitatea ca aceasta să nu ofere nicio ameliorare și să provoace prejudicii.
Din aceste motive, poate fi mai bine să întrebi medicul specialist sau farmacistul, pentru a găsi o soluție mai sigură. Există multe tratamente pentru durerile de spate și neplăcerile musculare care sunt susținute de studii științifice și au mai puține efecte secundare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.