Ceaiul de soc se folosește pentru stimularea sistemului imunitar, curățarea organismului, îmbunătățirea vederii, accelerarea metabolismului, creșterea sănătății respiratorii, reducerea inflamațiilor, protecția împotriva bolilor cronice, sprijinirea procesului de vindecare, stimularea digestiei și eliminarea durerii cronice, printre altele.
Ceaiul de fructe de soc poate veni și cu o serie de efecte secundare, inclusiv greață, diaree, vărsături și o agravare a afecțiunilor autoimune.
Ce este ceaiul de fructe de soc
Ceaiul de soc se obține din boabele uscate ale plantei de soc. Cunoscută științific sub numele de Sambucus cerulea, această plantă ar putea fi folosită pentru beneficiile sale medicinale de mii de ani de către indigenii din America. Aceștia foloseau frunzele, scoarța, rădăcinile, florile și boabele plantei. Unii oameni folosesc, de asemenea, floarea de soc pentru a face ceai.
Cum se prepară ceaiul de soc
Unii oameni preferă să folosească siropul de soc pentru prepararea ceaiului. Dar, ar fi incorect să numim acest ceai. Adevăratul ceai de soc se face din fructe de soc uscate sau din floarea de soc. Avem o rețetă ușoară pe care o puteți urma pentru a face acest ceai acasă. Am inclus condimente care ar putea ajuta la creșterea calităților sale antioxidante.
Totuși, acestea sunt opționale. Puteți prepara ceaiul doar fierbând la foc mic fructele în apă fierbinte. Deși are un gust dulce-acrișor, puteți adăuga un strop de miere pentru a-l îndulci și mai mult, potrivit Organic Facts.
Ingrediente
- 6 căni de apă (filtrată)
- 3 linguri de fructe de soc (uscate)
- 4 bucăți de cardamom opțional
- 4 cuișoare întregi
- 2 bețe de scorțișoară
- 1 ghimbir proaspăt (tăiat în bucăți fine)
- Miere/săratec/;tevia/sau orice alt îndulcitor (opțional)
Instrucțiuni
Dacă doriți să adăugați condimente la ceai, adăugați bețișoarele de scorțișoară, cuișoarele, ghimbirul proaspăt și cardamomul și continuați să fierbeți.
Odată ce a ajuns la fierbere, acoperiți vasul și reduceți focul la mic. Lăsați să fiarbă la foc mic 30 de minute. După ce obțineți gustul și consistența dorite, strecurați-l într-o ceașcă și savurați.
De asemenea, dacă doriți, o puteți păstra la frigider și să se răcească! Cu toate acestea, oamenii preferă, de obicei, să o consume caldă.
Beneficiile ceaiului de fructe de soc
Ceaiul de soc este plin de beneficiile fructelor de soc, care au fost apreciate pentru proprietățile lor medicinale de secole.
Poate oferi ameliorare în caz de răceală și tuse
Ceaiul de soc ar putea fi recomandat în mod tradițional pentru a aduce ușurare în cazul răcelii, tusei și durerilor de gât. Un studiu din 2016 asupra călătorilor intercontinentali cu avionul a constatat că persoanele care au luat extract de fructe de soc au fost mai puțin susceptibile de a suferi de probleme respiratorii decât cele care nu au făcut-o.
Poate îmbunătăți sănătatea inimii
Fructele de soc pot avea un conținut ridicat de fibre care ar putea ajuta la reducerea excesului de colesterol, menținând în același timp colesterolul bun (HDL) în organism. Poate conține biocompuși cunoscuți sub numele de flavonoide, care sunt foarte benefice pentru sănătatea inimii noastre.
Poate stimula imunitatea
Socul ar putea ajuta la îmbunătățirea imunității noastre. Acesta este motivul pentru care poate fi adesea eficient în tratarea unei răceli sau a febrei. Studiile pe animale au arătat că ar putea să ne întărească sistemul imunitar.
Vezi și: Insulina pe bază de plante, tratamentul revoluționar pentru diabet. Se administrează oral
Poate dezvolta sănătatea oaselor
Fructele de soc ar putea îmbunătăți sănătatea oaselor, în special la persoanele cu diabet. Testele de laborator arată că polifenolii găsiți în fructele de soc ar putea ajuta în tratarea osteoporozei diabetice.
Poate ajuta la îngrijirea pielii
Antioxidanții prezenți în fructele de soc ar putea avea proprietăți antiinflamatorii puternice, ceea ce ar putea ajuta în tratarea problemelor legate de piele. S-ar putea să fi fost folosit ca un astringent, de asemenea, care a ajutat la tratarea iritațiilor pielii
Ceaiul de soc, efecte secundare
Efectele secundare ale ceaiului de fructe de soc pot fi în principal de natură gastrointestinală, rezultând greață, vărsături și diaree. Acest lucru ar putea fi din cauza consumului unei cantități excesive sau dacă cineva are o anumită alergie la planta de soc sau la alți membri ai genului Sambucus. Consumul de fructe de soc crude ar putea provoca otrăvire cu cianură.
Cu toate acestea, alte efecte secundare legate de anumite afecțiuni medicale sau interacțiuni medicamentoase.
Probleme cu diabetul - Având în vedere că ceaiul de soc poate avea tendințe de scădere a glicemiei, pacienții hipoglicemici ar trebui să fie atenți atunci când adaugă ceai de soc în dieta lor. Acest lucru ar putea provoca o scădere periculoasă a glicemiei, ceea ce poate duce la leșin sau șoc diabetic. Vorbiți cu medicul dumneavoastră înainte de a consuma acest ceai puternic.
Bolile autoimune - Mulți dintre antioxidanții care se găsesc în ceaiul de soc ar putea fi stimulenți excelenți pentru sistemul imunitar, dar acest lucru poate exacerba anumite afecțiuni autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă, scleroza multiplă sau lupusul.
Sarcina - Au fost efectuate un număr limitat de cercetări privind efectele ceaiului de soc în timpul sarcinii sau alăptării, dar, din cauza gamei largi de substanțe chimice puternice găsite în acest ceai, nu este recomandat.
Identitate greșită - Planta de soc poate arăta extrem de asemănătoare cu cucuta de apă, care este o plantă foarte toxică și letală atunci când este ingerată. Nu culegeți fructe de soc în sălbăticie decât dacă sunteți instruit să cunoașteți diferența, altfel o greșeală vă poate costa viața!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.