Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
Ceai de mecese Foto: Freppik @azerbaijan_stockers
Ceai de mecese Foto: Freppik @azerbaijan_stockers

Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.

Publicitate

Măceșele sunt bulbii plini de semințe care cresc la baza florii unei plante de trandafir sălbatic numită Rosa canina. Măceșele, care sunt uneori numite fructele plantei, au formă rotundă sau ovală și sunt de obicei de culoare portocalie sau roșie aprins.

Această plantă crește în special în Europa și părți din Africa și Asia. De obicei, sunt recoltate după prima îngheț de la începutul iernii.

Măceșele au fost utilizate în medicina tradițională pentru tratarea diverselor afecțiuni. Amerindienii le-au folosit pentru a prepara ceai de măceșe, care ajută la calmarea gâtului iritat și a indigestiilor.

Cercetările recente s-au concentrat pe efectele antioxidante ale fructului și compușii săi naturali. Măceșele conțin vitaminele C, E și B, precum și altele minerale și antioxidanți. Printre acestea se numără vitamina C, compușii fenolici și acizii grași sănătoși. De asemenea, măceșele conțin o substanță care poate reduce inflamațiile.

Cum sunt măceșele la gust?

Măceșele au un gust dulce-acrișor.

Ceaiul de măceșe, care se prepară din fructele proaspete sau uscate de măceș, are un gust floral și o aromă distinctă de acrișor. Unii oameni compară gustul cu cel al unui măr verde, al unei prune coapte sau al ceaiului de hibiscus.

De obicei, se adaugă o linguriță de praf de măceșe la o cană de apă clocotită și se bea.

Nutriția ceaiului de măceșe

Oricare tip de ceai este în principal apă, astfel că nutrienții din ceai sunt în general diluați. Ceaiul de măceșe nu face excepție. Un plic de ceai de măceșe, preparat în apă clocotită, conține următoarele: calorii - 3; proteine - 0; grăsimi - 0; carbohidrați - 0; fibre - 0.

Cât despre vitamine și minerale, conținutul de vitamina C din ceaiul de măceșe este foarte mic, în ciuda cantităților mari de vitamina C din măceșele proaspete. Acest lucru se datorează procesului de uscare și păstrare a măceșelor, care reduce rapid conținutul de vitamina C. Unele mărci de ceai adaugă vitamina C pentru a înlocui pierderile.

O cană de 240 ml (aproximativ 1 cană) de ceai de măceșe nefortificat conține aproximativ 7,5 mg de vitamina C. Cantitatea zilnică recomandată de vitamina C pentru adulți este între 75 și 120 mg.

Beneficiile măceșelor

Deși cercetările sunt în continuare în desfășurare, măceșele ar putea avea multe beneficii, inclusiv:

Ameliorarea durerilor cauzate de artrită

Pudra de măceșe ar putea ajuta la reducerea durerilor cauzate de osteoartrită. Acest supliment a fost testat pe mulți oameni cu osteoartrită la nivelul șoldurilor, genunchilor, mâinilor, umerilor, gâtului și altor zone. O revizuire a acestor studii arată că persoanele care au luat suplimentul au avut mai puțină durere după 3 luni comparativ cu cei care au luat un placebo.

Unele studii arată că măceșele ar putea ajuta și persoanele cu dureri cronice de spate și artrită reumatoidă (AR). Totuși, studiile privind AR sunt contradictorii. Un studiu mic arată că suplimentele de măceșe nu au un efect asupra durerii în cazul AR.

Efecte antiinflamatorii

Produsele din măceșe au demonstrat efecte antiinflamatorii puternice. Acestea sunt legate de un grup de compuși găsiți în fruct, numiți galactolipide. Spre deosebire de alte medicamente antiinflamatorii comune, acești compuși nu au efecte secundare ulcerative.

Unii medici consideră că măceșele ar putea fi o alternativă la medicamentele antiinflamatorii nesteroidiene (AINS). Spre deosebire de AINS, măceșele nu par să subțieze sângele sau să provoace iritații ale stomacului și ulcere. Totuși, sunt necesare mai multe cercetări.

Scăderea nivelului de zahăr din sânge

În studiile timpurii pe animale, măceșele au arătat că pot scădea nivelurile de glucoză din sânge într-un mod similar cu agenții utilizați în tratamentul diabetului de tip 2. Deși rezultatele sunt promițătoare, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege mai bine potențialele efecte antidiabetice ale măceșelor.

Sănătatea inimii

Un studiu pe animale cu șoareci a evaluat măceșele ca tratament potențial pentru ateroscleroză. Ateroscleroza determină formarea de plăci în artere, care apoi cresc riscul de accident vascular cerebral și atac de cord. Rezultatele studiului au arătat că măceșele ar putea ajuta la prevenirea formării de plăci aterosclerotice.

Mai mult, alte studii timpurii pe animale sugerează că o băutură zilnică conținând aproximativ 40 de grame de pudră de măceșe poate scădea colesterolul, tensiunea arterială, reduce obezitatea asociată unei diete bogate în grăsimi.

Nu poți consuma măceșe direct, ca aliment. Măceșele provin dintr-un anumit tip de trandafir sălbatic. Totuși, măceșele pot fi adăugate la gemuri, jeleuri și ceaiuri.

Riscurile asociate cu măceșele

Măceșele sunt, în general, considerate sigure atunci când sunt consumate pe cale orală și folosite conform recomandărilor.

Efecte secundare raportate includ:

- Diaree

- Oboseală

- Durere de cap

- Arsuri la stomac-

Greață și vărsături

- Crampe stomacale

- Probleme cu somnul

Suplimentele de măceșe ar putea crește riscul de apariție a anumitor tipuri de pietre la rinichi. Dozele mari pot duce la formarea de cheaguri de sânge periculoase, numite tromboză venoasă profundă.

Folosește cu precauție suplimentele de măceșe dacă ești însărcinată sau alăptezi. Nu există studii care să determine dacă este sigur să le folosești în această perioadă.

Este posibil să nu poți utiliza în siguranță măceșele dacă suferi de:

Deficiență de glucozo-6-fosfat dehidrogenazăHemocromatozăBoala celulelor seceraAnemia sideroblasticăTalasemie

Cantitățile mari de vitamina C pot interfera cu medicamentele anticoagulante, cum ar fi Coumadin. Deoarece măceșele conțin vitamina C, este recomandat să fii precaut dacă iei aceste medicamente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel