Ceaiul care taie greața. Este dulce în mod natural și un aliat al digestiei

Monika Baciu |
Data publicării:
ceaiul - FOTO: Freepik@makistock
ceaiul - FOTO: Freepik@makistock

Ceaiul care taie greața este cel mai consumat. Este dulce în mod natural și nu conține cofeină. În plus, stimulează digestia și ia durerea de cap.

Ceaiul de mentă este dulce în mod natural și nu conține cofeină. Acesta poate fi legat de beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea digestiei, stimularea concentrării și ameliorarea migrenei.

Originară din Europa și Asia, menta a fost folosită de mii de ani pentru gustul său plăcut, mentolat și pentru beneficiile pentru sănătate. Menta este folosită ca aromă în bomboane mentolate pentru respirație, bomboane și alte alimente. În plus, mulți oameni consumă mentă sub formă de ceai răcoritor, fără cofeină.

Frunzele de mentă conțin mai multe uleiuri esențiale, inclusiv mentol, mentonă și limonen. Mentolul conferă mentă proprietățile sale răcoritoare și mirosul recunoscut de mentă.

În timp ce ceaiul de mentă este adesea băut pentru aroma sa, acesta poate avea, de asemenea, mai multe beneficii pentru sănătate. Ceaiul în sine a fost rareori studiat științific, dar extractele de mentă au fost studiate.

Ce îl face un aliat al digestiei

Menta poate ameliora simptomele digestive, cum ar fi gazele, balonarea și indigestia. Studiile pe animale indică faptul că menta relaxează sistemul digestiv și poate atenua durerea. De asemenea, previne contracția mușchilor netezi, ceea ce ar putea ameliora spasmele din intestin.

O analiză din 2014 a nouă studii efectuate pe 726 de persoane cu sindromul colonului iritabil (IBS) tratate cu ulei de mentă timp de cel puțin 2 săptămâni a concluzionat că menta a oferit o ameliorare a simptomelor semnificativ mai bună decât un placebo.

În plus, într-o analiză a 14 studii clinice efectuate pe aproape 2.000 de copii, menta a redus frecvența, durata și severitatea durerilor abdominale. Mai mult, un alt studiu a arătat că mirosul picăturilor de ulei de mentă a redus incidența grețurilor și a vărsăturilor și a diminuat severitatea grețurilor la persoanele supuse chimioterapiei. Deși niciun studiu nu a examinat ceaiul de mentă și digestia, este posibil ca ceaiul să aibă efecte similare, potrivit Healthline.

Consumul de ceai de mentă poate contribui la reducerea flatulenței, balonării și a disconfortului abdominal. Uleiurile volatile din mentă ajută la relaxarea mușchilor intestinului, facilitând astfel digestia.

Vezi și: De ce să dormi cu ceapă în șosete. Secretul chinezesc străvechi care stimulează echilibrul organismului

Poate ajuta la ameliorarea durerilor de cap de tensiune și a migrenelor

Deoarece menta acționează ca un relaxant muscular și analgezic, poate diminua anumite tipuri de dureri de cap. Mentolul din uleiul de mentă crește fluxul sanguin și oferă o senzație de răcoare, posibil să ușureze durerea.

Într-un studiu clinic randomizat din 2010, efectuat pe 35 de persoane cu migrene, uleiul de mentă aplicat pe frunte și pe tâmple a redus semnificativ durerea după 2 ore, comparativ cu un placebo. Un alt studiu a constatat că administrarea de picături de ulei de mentă în nas a redus intensitatea și frecvența durerilor de cap și a fost la fel de eficientă ca și lidocaina, un analgezic obișnuit.

Deși aroma ceaiului de mentă poate ajuta la relaxarea mușchilor și la ameliorarea durerii de cap, nu există dovezi științifice care să confirme acest efect. Cu toate acestea, aplicarea uleiului de mentă pe tâmple poate fi de ajutor.

Vezi și: Cancerul, cifrele care provoacă îngrijorare. Numărul persoanelor sub 50 de ani diagnosticate cu cancer crește alarmant. Care este cel mai frecvent tip de cancer | DCMedical.ro

Poate îmbunătăți starea de spirit

Ceaiul de mentă poate îmbunătăți nivelul de energie și reduce oboseala. Deși nu există studii despre ceaiul de mentă în mod specific, cercetările demonstrează că compușii naturali din menta pot avea efecte benefice asupra energiei.

Într-un studiu, 24 de tineri sănătoși au resimțit mai puțină oboseală mentală în timpul unui test cognitiv atunci când li s-au administrat capsule de ulei de mentă. Într-un alt studiu, s-a constatat că aromaterapia cu ulei de mentă a redus incidența oboselii mai eficient decât un placebo la persoanele internate într-un centru de cardiologie.

Inhalarea vaporilor de ceai de mentă fierbinte poate ajuta la deschiderea căilor respiratorii și la ameliorarea congestiei nazale asociate cu răcelile sau sinuzitele.

Cum se prepară ceaiul de mentă

Pentru a pregăti ceai de mentă, se pot folosi atât frunze uscate cât și proaspete de mentă. Frunzele pot fi spălate în prealabil și apoi infuzate în apă fierbinte timp de 5-10 minute. În general, se folosește o linguriță de frunze uscate sau două lingurițe de frunze proaspete la o cană de apă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel